Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художничката Александра Георгиева и "Зоологическа градина на земните удоволствия"

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Художничката Александра Георгиева и "Зоологическа градина на земните удоволствия"

"Провокират ме абсурдни ситуации, в които попадаме, интересни персонажи, леко трагикомични сюжети, които ми е смешно да изобразявам по саркастичен начин", казва за творчеството си визуалната артистка, позната като @sa6etuu в социалните мрежи

Александра Георгиева (@sa6etuu) и нейната творба под формата на текстилна инсталация/килим в изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Евгения Димитрова)

С колективната изложба "Зоологическа градина на земните удоволствия" в началото на май беше открит шестият сезон на Австрийският културен павилион FLUCA - най-демократичната платформа у нас за изкуство в градска среда.

Още

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

"Зоологическа градина на земните удоволствия", която можете да посетите на ул. "Отец Паисий" 36 в Пловдив, е създадена от трима млади артистки Роси Исор (Rosie Eisor), Алина Папазова и Александра Георгиева (@sa6ettu), а куратор е визуалният артист Вълко Чобанов.

Поканени да представят съвместния проект за откриването на FLUCA 2021, трите създават една "психеделична зоологическа градина - зона на бягство и спокоен пънк". В желанието си да излязат от все по-тясната рамка на съвременния социален живот, художничките предлагат формула за трансформация с помощта на митологията и психоанализата, на животински и зооморфни образи, които затварят в абстрактна клетка. Съвместната им инсталация във FLUCA представя ограничената й среда като място за бягство - метафора на съществуването ни днес.

Изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Ванеса Попова)

Разговаряме с Александра Георгиева за изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия". По-позната като @sa6ettu из социалните мрежи, Александра e родена през 1997 г. в град София. Завършила е Националната художествена академия със специалност "Книга и печатна графика" през 2020 г. Като визуален артист, татуист и илюстратор на свободна практика, тя има  афинитет към разнообразни видове изкуства и работи по множество различни проекти.

Главен фокус на творчеството й е иронията и сарказмът, визуализирайки го под формата на различни артистични медии - текстил, илюстрация , графика, дизайн, керамика, ситопечат и зинове.

- Здравей, Александра! Иска ни се да започнем от необичайната среда за артистите. Как се твори по време на пандемия?
- Честно казано така и не успях да усетя чувство на застой или трyдност в менажирането на работата ми, тъй като си работя повечето неща от вкъщи. Дори ситуацията ми даде възможност най-сетне да намеря време и за други проекти, които така и не успявах да започна.

Като цяло съм си работохолик и все ще си намеря да върша нещо, независимо от други фактори.

- Какво те вдъхновява?
- Всичко, което ме заобикаля. Хората най-вече. Супер много ме мотивира да гледам какво творят хората.

Толкова много талант събран на тази планета, че ми се реве понякога (от кеф).

- Кои са темите, които провокират артиста в теб?
- Всичките ни абсурдни ситуации, в които попадаме, интересни персонажи, леко трагикомични сюжети, които ми е смешно да изобразявам по саркастичен начин. Харесва ми да радвам хората с моето изкуството и да им става смешно и приятно.

Някак си да се опитаме да гледаме по-леко на живота. Провокира ме факта и най-вече, че просто обожавам да творя и не ме свърта ако не го правя.

Изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Евгения Димитрова)

- Разкажи ни малко повече за колаборацията във FLUCA 2021.
- Флука беше наистина едно много приятно изживяване. Както съм казвала и преди обожавам да си колаборирам с хора и съм супер щастлива, че имах възможността да работя с Алина Папазова и Роси Исор.

Много съм благодарна и на Вълко Чобанов, който курира изложбата и ни помагаше изключително много през целия работен процес. Не съм намерила никакви трудности да си съчетая работата с тях, даже без почти да сме обсъждали твърде много и трите създадохме творби, които се допълниха една с друга перфектно.

- Какви характеристики на човешката психика откриваш в творбите си от изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия"?
- Направих една творба за изложбата във FLUCA, под формата на текстилна инсталация/килим.

Творбата на Александра Георгиева под формата на текстилна инсталация/килим в изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Евгения Димитрова)

Решихме нашият животночовешки зоопарк да произхожда от митологията. Инспирацията ми дойде от мантикората - лъвско тяло с човешка глава, с опашка на скорпион. В моята интерпретация мантикората яде всякакви ГМО-та, кокали, пилешки крака, прилепи, кренвирши и други консерванти, представляващи всички тези болести и вируси (свински грип, птичи грип, чума, ковид и т.н.), които хората си докарахме от прекомерната ни злоупотреба с месо и природата. Злоупотреба със самите нас и телата ни, хранейки се всекидневно с всички тези храни-отрови.

Вместо шило на скорпин, моята мантикора има спринцовка накрая на опашката си, с която редовно може да си бие една ваксина и да продължи да се тъпче до откат с тази храна и да се разболява пак, и пак да си бие ваксина, и пак да се разболява, и така до края на порочния кръг. С това естествено по никакъв начин не заявявам, че съм много здравословна или свръх природозащитничка. Ям си месо, ям и доста джънк фуд и си ме е яд, че го правя и не мога да се откъсна и аз от това.

Иначе покрай тази пандемична ситуация мисля, че много хора осъзнаха колко ужасно е да си затворен и да живееш в изолация. Надявам се това по някакъв начин да се е отразило и на възгледи им за зоопарковете и затварянето на животни в клетки по този нехуманен начин.

Изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Ванеса Попова)

- Като какво животно би се определила ти в "Зоологическата градина на земните удоволствия"?
- Казвали са ми че приличам на лисица, ама не мисля,че се определям като това. Много едно такова лукаво ми звучи.

По-скоро някоя рижава риба, дето си плува просто и си гледа замислено в дълбината и се наслаждава на водораслите и другите рибки. И накрая бива изядена от някой морски дявол, понеже е много разсеяна и хич не мисли за тия лоши работи.

Изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Евгения Димитрова)

- Разкажи ни малко повече за hand-poked метода на татуиране и защо го избра.
- Дори не подозирах за съществуването на тази техника когато започнах да татуирам.

Хората, с които работя в White rabbit tattoo (@kseno.now и @electricvalentin) и които въобще си отделиха от времето да ме въведат в тази култура и ми помагат досега супер много, ме бяха посъветвали първо да пробвам хендпоук и после да премина към машинно татуиране, тъй като прехода ще ми е по-лесен. Но с времето си останах повече на тази техника, все още прехода го мъча. Допада ми много повече от машинка, поради факта, че го свързвам директно с рисуване.

Все едно че вместо молив съм си хванала иглата и си драскам по кожа, вместо лист хартия.

- Какво предстои тази година за теб в творчески план?
- Ами, доста неща съм си намислила. Надявам се да успея да изпълня повечето от тях.

Бих искала да разширя практиката си и в чужбина, не само на локално ниво. Засега това ми е номер едно приоритет. Планирам повече колаборации и винаги търся нещо ново, което ще ме накара да излезна от зоната ми на комфорт.

Засега текстилите, под форма на килими и инсталации, които правя са ми най на сърце и замислям доста мащабни проекти свързани с това. Но в крайна сметка, каквото е писано, така ще стане. Гледам и да се оставям по течението от време на време.

Творбата на Александра Георгиева под формата на текстилна инсталация/килим в изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в културния павилион FLUCA (Снимка: Евгения Димитрова)

- Как би определила българското съвременно изкуство? Кои са артистите, които те провокират да търсиш нови посоки?
- Не обичам много да определям нещо и да му слагам етикет какво е. Усеща се силно развитие със сигурност и всяка година се появяват нови таланти, което супер много ме радва. И преди съм го казвала има изключително много талантливи български артисти, които имам привилегията да познавам и някои от тях да са ми много близки приятели.

Още

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Адмирирам работата на Елена Назърова, Мартина Вачева, Mitch Brezounek, Борис Праматаров, Мирослав Живков (Dzhingibi), Алина Папазова, Rosie Eisor и цялото BLOOD BECOMES WATER крю, Мария Налбантова, Теодор Генов (Pastedko), Розалина Буркова, Калоян Илиев (Кокимото), Жана Миткова, Мартин Пенев, Алекси Иванов, Ясен Згуровски, Любомир Игнатов, Николай Петров (Glow), Викенти Комитски, Невена Екимова, Радостин Седевчев, София Грънчарова, Даниела Янкова, Зоран Мише, Вълко Чобанов, Жоро Пеев, Златимир Араклиев, Lubrikante, Войн де Войн, Мартин Атанасов, Юлиян Табаков, Вито Валентинов, Виктория Стайкова, Никола Михов, Андреа Попйорданова, София Попйорданова, Даниела Йорданова, Наталия Йорданова, Мишо Новаков, Владислав Петков (Twisted Mud).

Интервю на Александра Иванчева

Още

Веселина Сариева: Съвременното изкуство търси красотата, то не я подменя

Веселина Сариева: Съвременното изкуство търси красотата, то не я подменя

Още

Визуалният артист Вълко Чобанов с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Визуалният артист Вълко Чобанов с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Още

Мартина Вачева - авторът, който срещна сатира и поп култура

Мартина Вачева - авторът, който срещна сатира и поп култура

Още

Художничката Мария Налбантова: Любопитни са ми взаимовръзката и конфликтите между човека и света около него

Художничката Мария Налбантова: Любопитни са ми взаимовръзката и конфликтите между човека и света около него

Още

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Портрет на умиращ титан с Юлиян Табаков

Още

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес

Катрин Ди: Самодивата Вида е олицетворение на младежкия бунт и инат

"Живеем във време, когато да си искрен, значи да си слаб, страхуваме се да обичаме, за да не ни наранят", казва младата писателка, която наскоро издаде "Лунно цвете"