Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

АНИМАЛИСТИЧНИ СЮЖЕТИ

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Шестият сезон на Австрийския културен павилион FLUCA ще бъде открит на 7 май 2021 г. на ул. "Отец Паисий" 36 в Пловдив с колективна изложба на трима млади артистки - Rosie Eisor, Алина Папазова и Александра Георгиева, а куратор е визуалният артист Вълко Чобанов

Част от проекта на Александра Георгиева

С колективна изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" в петък, 7 май, ще бъде открит Австрийският културен павилион FLUCA - най-демократичната платформа у нас за изкуство в градска среда.

Още

Веселина Сариева: Съвременното изкуство търси красотата, то не я подменя

Веселина Сариева: Съвременното изкуство търси красотата, то не я подменя

Първата трансформация на огледалния контейнер тази година ще бъде зоопарк със свободен достъп. Анималистичното пространство ще покаже неопитомени аспекти на човешката психика, опитвайки се да ги трансформира и осмисли.

Изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" е създадена от Роси Исор (Rosie Eisor), Алина Папазова и Александра Георгиева (sa6ettu). Поканени да представят съвместен проект за откриването на FLUCA 2021, трите създават една "психеделична зоологическа градина - зона на бягство и спокоен пънк".

Част от проекта на Rosie Eisor

В желанието си да излязат от все по-тясната рамка на съвременния социален живот, художничките предлагат формула за трансформация с помощта на митологията и психоанализата, на животински и зооморфни образи, които затварят в абстрактна клетка. Съвместната им инсталация във FLUCA представя ограничената й среда като място за бягство - метафора на съществуването ни днес.

Част от проекта на Алина Папазова

Освен изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия", която ще оживи FLUCA през месец май, през 2021 авторките й ще въвлекат в сюжета на огледалния контейнер и трите "енцита" - емблематичните градски мебели от двора на MuseumsQuartier във Виена, запазена марка на FLUCA.

Още

Визуалният артист Вълко Чобанов с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Визуалният артист Вълко Чобанов с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Тази година FLUCA и нейният организатор фондация "Отворени Изкуства" канят за куратор визуалния артист Вълко Чобанов, който миналата година във FLUCA реализира изложбата "particular impulse/особен импулс".

"Изкуството за мен е забавление. Повечето от това, което правя, е комбинация от послания и представлява коментар на социална и институционална реалност, с която се налага да работя. Мотивацията ми да продължавам да се занимавам със съвременно изкуство се дължи на голямото ми желание за промяна в начина, по който хората в България гледат на него", споделя кураторът на FLUCA 2021 и носител на награда BAZA за 2019.

По традиция, първата изложба във FLUCA ще бъде открита с парти. За музиката ще се погрижат DJ Robothko и Aliks Akantha.

Събитията от програмата през 2021 на Австрийския културен павилион FLUCA, разположен на ул. Орец Паисий 38 в Пловдив, следете социалните канали на Австрийски културен павилион: 
Facebook Instagram

Още

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

FLUCA - Австрийски културен павилион е дългосрочен културен проект-инициатива на Фондация Отворени Изкуства (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия и Община Пловдив.

През 2021 FLUCA се реализира с финансовото съдействие на "Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството" на Национален фонд "Култура".

Rosie Eisor е визуален артист. Живее и работи в София. Завършва бакалавър, специалност Сценография в Художествената Академия във Флоренция, и магистър в специалност Визуални изкуства и кураторство в Милано.

Разнообразните печатни техники, лимитирани издания и пънк културата привличат интереса й. Съоснователка на колектива Blood Becomes Water. Работи в областта на съвременното изкуство и илюстрация, графичен дизайн и независимо издателство.

Алина Папазова е родена в София през 1993 г., където е и базирана в момента. Работи в областта на керамиката и илюстрацията, като експериментира и с много други форми на визуални изкуства. Завършва бакалавър "Графика и илюстрация" и втора специалност "Керамика и порцелан" в Нов български университет, както и магистърска степен "Керамика и порцелан ", отново в НБУ, а от 2020 г. е хоноруван преподавател там.

Образите, които създава, имат символни влияния от различни култури, най-вече източни, чиято история Алина проучва с голям интерес и уважение. Поставяйки себе си в контекста на техния свят, диаметрално противоположен на съвременния живот, тя създава един процес на приобщаване на някои от основните им учения в собствената си култура.

Александра Георгиева, по-позната като @sa6ettu из социалните мрежи, e родена 1997 г. в град София. Завършва Националната художествена академия със специалност "Книга и печатна графика" през 2020 г. Като визуален артист, татуист и илюстратор на свободна практика, с афинитет към разнообразни видове изкуства, работи по множество различни проекти.

Главен фокус на творчеството й е иронията и сарказмът, визуализирайки го под формата на различни артистични медии - текстил, илюстрация , графика, дизайн, керамика, ситопечат и зинове.

Още

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Още

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

Още

FLUCA: Световни образци на съвременното изкуство през септември

FLUCA: Световни образци на съвременното изкуство през септември

Още

Вера Млечевска, която обедини над 50 знакови български творци

Вера Млечевска, която обедини над 50 знакови български творци

Още

Мартина Вачева - авторът, който срещна сатира и поп култура

Мартина Вачева - авторът, който срещна сатира и поп култура

Още

Художникът L от Лос Анджелис, който ще превърне Римския стадион в храм за спиритуално посвещение

Художникът L от Лос Анджелис, който ще превърне Римския стадион в храм за спиритуално посвещение

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Гръцкият илюстратор Bilos ще рисува върху стените на "Квадрат 500"

Между 10 и 13 май той ще изрисува своето произведение в атриума на галерията, където има монументално декоративно пано като място за израз на съвременни автори с фокус върху графити и стенописно изкуство

Графити фестивалът GRAFF EXPRESS с второ издание през април

15, 16 и 17 април в подлеза на Централна автогара-София

Фестивалът за улични изкуства 6Fest обяви ново издание с огнени спектакли

В предстоящото девето издание ще вземат участие Пътуващ театър "Скрин", Цирк "Играчка-Плачко", Театър на огъня и сенките "Fireter", "Блоко Бринкадейра", Огнена група "Феникс", "Агни Сатя"

Уличният художник Геми отправя послание срещу войната в Украйна и навсякъде по света

"Това е портрет на дете, който ни призовава да се запознаем с хуманитарната драма в Украйна и отговорността на политиците", казва художникът

Теснолинейката се превърна в галерия на колела

Представиха брандиран вагон с фолклорни мотиви от целия свят като част от културния проект "Галерия на колела - мостове между народите"

Експеримент с прозрачна сфера на художниците Ялмур и Юлиан Станкулови събра стотици зрители в Париж

Идеята на двамата творци е чрез зрелището да демонстрират субективизиращата роля на художника в едно произведение