Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

През месец април ще бъдат представени новите проекти на млади дигитални артисти, продуцирани от Фондация ДА Лаб

Представените проекти на младите дигитални артисти ше бъдат представени в рамките на проекта ‌‌"Стойност-Ценност‌ (E-valuation)".

Те бяха избрани след конкурс в края на миналата година и получиха стипендии за осъществяване на проектните си предложения. Графикът на изложбите е както следва:

Още

Дигиталният художник Феликс Ернандес: Когато погледна сина си в очите, това разбива сърцето ми!...

Дигиталният художник Феликс Ернандес: Когато погледна сина си в очите, това разбива сърцето ми!...

- Варна - Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Зала 4 - Марина Генова и проектът "Kunst - Art" от 6 до 20 април 2021 г.
- Велико Търново - Галерия Heerz Tooya - Аксиния Пейчева и проекта "Приказка за края" от 7 до 30 април 2021 г.
- Видин, Художествена Галерия "Никола Петров", зала 2 - Владислав Илиев и проекта "Aura" от 9 до 24 април 2021 г.
- Пловдив, Cu29 Coffee&Gallery - Вероника Табакова и Яна Меламед с проекта "DigiPhysics" от 14 до 30 април 2021 г.
- Бургас, Културен център "Морско Казино", зала Христо Фотев - Ивелина Иванова, Мартин Луканов с проекта "Топ куче" от 19 до 30 април 2021 г.

Още

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Проектите ще бъдат представени и в съвместна изложба в рамките на предстоящото 8-мо издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА Фест през октомври 2021 г. в София.

‌‌"Стойност-Ценност‌ (E-valuation)" се осъществява с‌ ‌финансовата‌ ‌подкрепа‌ ‌на‌ Министерството‌ ‌на‌ ‌културата и в партньорство с петте галерии, домакини на изложбите.

Следете страницата на Фондация "ДА Лаб" във фейсбук за повече информация за предстоящите изложби - тук. 

В случай, че през месец април 2021 г. бъдат наложени противоепидемични мерки, които ще засегнат нормалната работа на галериите, изложбите ще бъдат преместени в друг времеви период.

ЗА СЕЛЕКТИРАНИТЕ АРТИСТИ:

Аксиния Пейчева (www.aksiniyapeycheva.com) е художничка с интердисциплинарна практика, базирана в София, България, с участия в групови и самостоятелни изложби в България и чужбина, сред които АРС Електроника 2019 и две самостоятелни изложби в галерия ИСИ-София. Има докторска степен по "Стенопис" (2019) от НХА София, както и магистърска степен от същата специалност. Завършила е следдипломна програма за съвременно изкуство в Института за съвременно изкуство, София.

Още

Живописният сатиричен поглед на Хуан Санабрия върху дигиталния свят

Живописният сатиричен поглед на Хуан Санабрия върху дигиталния свят

Фокусът на работата на Аксиния Пейчева е процесът на "визуален превод" или изследване на възможните начини за придвижване части от информация между различни области на знанието. Тя често си сътрудничи с учени, като нейните проекти са придружени от теоретична част и включват теми като визуалния превод на музиката или на болката. Използвайки научна методология, нейните творби поставят под въпрос проблема за редефиниране на областите на знанието и първоначалната необходимост от поставяне на техните граници.

Вероника Табакова завършва Звукорежисура, звуков и медиен дизайн в НМА "Панчо Владигеров" (2016) и Музикални технологии и Изпълнителско изкуство-Пиано в Кралската Консерватория в Бирмингам (2018). Професионалния й опит включва работа като Звукорежисьор в БНР, в Кралската консерватория в Бирмингам и в Драматичен театър Пловдив. От 2020 г. е звукорежисьор в Софийската опера и балет.

Като част от проекта Combino Project е участвала във фестивалите "Беглика" и "Събуди се", а през 2019 г. с интерактивната звукова инсталация SOULT - във фестивалите "Вода", "НОЩ на музеите и галериите" в Пловдив и DA Fest, София. През 2018 поставя като режисьор, продуцент и звуков дизайнер интерактивното звуково представление "Forest Labyrinth". Вероника е носител на множество награди от национални и международни конкурси по пиано, както и две награди на SSL и Audient за звукозапис, едитинг и миксиране.

Яна Меламед е с бакалавърска степен по "Сценография" от НХА, София (2013) и магистърска степен при проф. К. Вълканов по "Проектиране на авторски визуален спектакъл" от НХА, София (2015). Учи една година в Tonеel Academy, Мастрихт, Холандия (2012). Тя е автор на сценографията и костюмите на постановки като авторската "Преди началото, имало ли е край?", Сфумато, 2013г и "Хамелеонът на пастира", НАТФИЗ, 2014, както е била и художествен директор на фестивал "Беглика" 2009-2014 и автор на инсталации за частни клиенти.

Още

Дигитални принтове за "offline" преживяване представя "Червената точка"

Дигитални принтове за "offline" преживяване представя "Червената точка"

Владислав Илиев (Vladzen) е интердисциплинарен визуален артист с фокус върху възприятието ни за светлина и пространство, сценичен дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ (2010), специалност Сценичен и екранен дизайн, а от 2016 г. е гост лектор по Видео мапинг, специалност Дигитални Изкуства в НХА, София. През 2009 г. създава студио Phormatik с интерес към развиването на дигиталната култура в сферата на изкуството и създаването на преживявания чрез изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в областта на интерактивният дизайн, 3Д мапинг и нови медии, и развива интегрирането им в театъра и перформативните изкуства.

Ивелина Иванова е мултидисциплинарен визуален артист, базиран в София. От 2014 до 2017 живее в Лондон и работи като експериментален аниматор, създавайки няколко късометражни филма, признати от редица международни фестивали. Понастоящем, основната й творческа дейност е в сферата на 3Д анимацията и видео мапинга. Работите на Ивелина са със смесена техника: рисувана анимация, 2D и 3Д дигитална анимация и филмов колаж.

Мартин Луканов е музикант и програмист роден в София, работи основно в сферата на разработването на мобилни и компютърни приложения. Заедно с това той е автор на множество проекти с добавена и виртуална реалност за клиенти като Coca Cola, Bayer, Absolute и Сердика Център, както и за музикални концерти "Американско турне на група Фондацията" (2018) и театрални постановки като "Променяне" (2019).

Марина Генова (www.vimeo.com/user51074164) е завършила Сценичен и екранен дизайн в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", както и Магистърска програма "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия, София, България.

Още

Дигиталните портрети на Джулио Роси

Дигиталните портрети на Джулио Роси

Нейни творби са показвани в изложби като "Особен импулс" (2020, FLUCA - Австрийски културен павилион в Пловдив), "Тук храната никога не се разваля" (2020, Галерия "Галерия", онлайн галерия, София), "Електронни сънища" (2019, +359 Gallery, София), Подаръкът (2018, ИСИ, София), "Критикувайки медиите" (2017, галерия Кредо Бонум, София) и "Играчкофилия и играчкофобия" (2016, ИСИ, София).

В работата си Марина Генова възприема технологията като инструмент с огромно въздействие върху идеологията, икономическите и политическите структури. В основата на художествените творби, които създава са парадокси като "виртуалното като реално", "нациите като бранд", "хората като данни", "културата като капитал".

ЗА E-VALUATION:

"Стойност-Ценност‌ (e-valuation)" ‌е‌ ‌насочен към‌ ‌насърчаване‌‌ ‌и‌ развитие ‌на‌ млади ‌автори‌ ‌в‌ ‌областта‌ ‌на‌ ‌дигиталните‌ ‌изкуства.‌ ‌Заглавието‌ ‌на‌ ‌проекта‌ ‌е‌ препратка ‌към‌ смисъла‌ ‌на‌ ‌понятията‌ ‌"стойност"‌ ‌и‌ ‌"ценност", в техническия и естетически контекст на цифровите медии и изследва възможностите безличните стойности на средата да се трансформират в обществено значими ценности. Търси се какво има значение за авторите, избрали дигиталните форми за артистична изява и как те отговарят на темите и предизвикателствата в "новата нормалност", както наричаме настоящия период на пандемия.

Още

Дигиталните картини на Майкъл Осуълд

Дигиталните картини на Майкъл Осуълд

ЗА "ДА ЛАБ"

Фондация ДА ЛАБ е основана през 2018 година в София като виртуална лаборатория за дигитални изкуства от съвременния художник, сценограф и преподавател доц. д-р Венелин Шурелов, куратора и културен мениджър д-р Галина Димитрова-Димова и медийния артист Антони Райжеков. Тя е свободна платформа за интердисциплинарен експеримент в територията на съвременното изкуство посредством взаимодействие между наука, нови технологии и различни дисциплини като визуални и пластични изкуства, звуково изкуство, съвременен театър, танц, пърформънс и интерактивни формати включващи публиката.

Фондация "ДА ЛАБ" е фокусирана върху общодостъпен обмен на знания, чрез работни семинари и презентации на успешни проекти на български и чуждестранни артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства.

Сред най-популярните и успешни проекти на фондацията е Международният фестивал за дигитални изкуства "ДА ФЕСТ", организиран в партньорство с Националната художествена академия, както и Онлайн платформа "Речник - дигитално изкуство".

Още

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Още

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Още

Вижте зашеметяващите нови жилища на Бордо

Вижте зашеметяващите нови жилища на Бордо

Още

Невъобразимо гмуркане с Густав Климт в най-големия дигитален културен център в света

Невъобразимо гмуркане с Густав Климт в най-големия дигитален културен център в света

Още

Театърът става компютърна игра на десетия ACT Фестивал за свободен театър

Театърът става компютърна игра на десетия ACT Фестивал за свободен театър

Още

Създадоха шрифтове за компютър от почерците на Кърт Кобейн, Джон Ленън и Дейвид Боуи

Създадоха шрифтове за компютър от почерците на Кърт Кобейн, Джон Ленън и Дейвид Боуи

Още

"Бащата" на компютъра Джон Атанасов не патентовал изобретението си

"Бащата" на компютъра Джон Атанасов не патентовал изобретението си

Още

Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика от компютърни игри и любими филми

Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика от компютърни игри и любими филми

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Живот на пауза: Знамена, в цветовете на пандемията

Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето

Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи в Чешкия център своята колекция от неповторими бижута и обекти от тел

Часът на Земята ще бъде отбелязан с арт ателие пред Народния театър

На 26 март от 10:00 - 18:00 ч. в градинката пред Народния театър в София, Център АЛОС ще проведе открито ателие за мозайки от цветни капачки "МозайКАП"

Скъпоценният път на Данте - "Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

Изложбата е от 24 март до 30 април 2022 г. в Националната Галерия

Да изследваме хибридните обекти под формата на бижута

Изложбата е от 17 февруари 2022 до 16 март 2022 в Арт Галерия Le Papillon

Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

В момента буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа