Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Димитър Маринов пред Dir.bg: Подготвям моноспектакъл, липсва ми сцената

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Димитър Маринов пред Dir.bg: Подготвям моноспектакъл, липсва ми сцената

Тази година съм отказал роли в 3 сериала, защото това бяха неща, които вече съм ги правил и не искам да ги правя, разказва актьорът

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/Снимки: Личен архив

"Липсва ми сцената. Аз съм театрал по душа. Подготвям мой моноспектакъл, който ще е комедия и ще е по-скоро в стил стенд-ъп комеди и ще бъде на български. Вече преговарям за голямо турне в САЩ, Канада и Европа за всички българи и живот и здраве, може би наесен - едно турне и в България.", разкрива холивудският актьор първо пред Dir.bg.

За изкуството да подбираш ролите си, как се прави успешна кариера в Холивуд, за театъра в кръвта - разговаряме с Димитър Маринов.

Димитър Маринов в едно специално интервю за Dir.bg

- Представяте два филма - "Сельодка" и "Караганда" на 28-ия София Филм фест, на който бяхте член на Международното жури. Бихте разказали по-подробно за тези два филма...
- "Сельодка" е късометражен филм. Интересното за късометражните филми във САЩ, което е различно от Европа, е че там късометражните филми са от 17 до 20 мин. От 20 до 35-40 се смята future ed. И след това е вече future film, което е от 45 нагоре. Бях изненадан, че в България са от 25 до 28 мин.

В кадър от "Сельодка", реж. Милана Вайнтруб (Източник: София Филм Фест)

"Сельодка" е филм по действителен случай на Милана Вайнтруб, която по рождение е от Узбекистан и е била бебе на по-малко от една година, когато семейството й я завежда в САЩ. Завършила е актьорско майсторство и режисура, магистър в университета на Калифорния. Тя в момента е от мега звездите инфлуенсъри в Инстаграм. Работи много с деца, снима филми.

Беше направила тежък кастинг за тази роля, във филма, който е историята за нея и баща й. Заедно с нейната приятелка Марина, те са от руски семейства, но са израснали в САЩ, решават да направят една серия от разкази за техните отношения с бащите им, които са от старата школа на Съветския съюз.

Още

Димитър Маринов ще бъде член на Международното жури на 28-ия София Филм Фест

Димитър Маринов ще бъде член на Международното жури на 28-ия София Филм Фест

Това филмче "Сельодка" е по действителен случай на Марина - блъска я кола и тя остава известно време контузена вкъщи. Когато мъжът й отива в командировка, няма кой да я гледа и се обажда на баща си. Въпросните няколко дни се превръщат в някаква безумна война между двамата, двете поколения: между стария и новия свят, "американщината" и "европейщината" - морални интриги, различни политически разбирания и така нататък, но в основата има само едно, което се нарича любов. Независимо от неприятностите и различията, любовта е тази, което ги държи.

Кадър от филма "Караганда", реж. Макс Вайсберг (Източник: София Филм Фест)

Идеята за късометражния филм е да бъде като тийзър за мини сериал и в момента са в преговори с Нетфликс за минисериалчета, които да са по 35-40 минути историйки от нейния живот с майка и с баща й.

Аз съм много щастлив, че бях избран след много тежък кастинг за ролята на бащата и вече над 12 фестивала за късометражно кино сме спечелили в САЩ - за най-добър филм, за режисура, за най-добър актьор аз спечелих, тя спечели няколко пъти за най-добра актриса.

Снимахме филма в продължение на три дни, в които тя кърмеше своето шестмесечно бебе и трябваше да спираме на всеки 15-20 мин. И много фатално беше до голяма степен за нея.

Особено в някои от по-драматичните сцени, като например тази с инвалидната количка, беше много страшно, с много болки за нея. тя трябваше да ги преодолее, защото това е много интензивна сцена. Но процесът като цяло беше едно изключително удоволствие.

И аз за първи път участвам във филм, където нямаше нужда от актьорско майсторство, а само от реакции. Тя е божествен партньор и много лесно се работеше с нея. Беше ми забранила да виждам баща й, за да не се влияя от него и когато дойде той на премиерата да гледа, аз бях много развълнуван да се запознаем - попитах го справих ли се добре? И той каза: "Вие сте много по-добър от мен, и като характер и като човек."

Пълнометражният филм е "Караганда" - един прекрасен град в Казахстан, с цветна култура, в който навремето Сталин прави едни от най-големите лагери, които са гулаците. Единият е в Перм в Урал, а другият е в Караганда в Казахстан. Караганда за разлика от всички други лагери, е бил мъжки и женски, които са на няколко километра един от друг, но са два лагера.

В кадър от филма "Караганда", реж. Макс Вайсберг (Източник: София Филм Фест)

Историята тръгва от Караганда. Това е историята на руските ворове, организираната криминална престъпност в Русия от векове насам с татуировките, със знаците, с всичко.

Филмът разказва за началото на 90-те години как се създава организираната руска престъпност в Ню Йорк в Бруклин, която знаем днес - Малката Одеса, Брайтън бийч. Това е предишната история преди филма Eastern Promises с Виго Мортенсен, където той играе вора. И фактически героят на Виго е главния герой във този филм "Караганда", където аз играя третата главна роля.Те са четири главни роли - Константин, който играе главната роля с Ники, Никита със съпругата му и аз съм като негов баща.

Кадър от филма "Караганда", реж. Макс Вайсберг - с Анна Орсик (Източник: София Филм Фест)

Но не баща по роднинска връзка, а по попечителство. Филмът не е толкова за криминалната престъпност, а е по-скоро за взаимоотношенията на тези престъпници. Въпрос на чест, въпрос на достойнство, въпрос на отдаденост.

Още

Димитър Маринов пред Dir.bg: Сам пожелах да ме разпънат на кръст - заслужаваше си

Димитър Маринов пред Dir.bg: Сам пожелах да ме разпънат на кръст - заслужаваше си

Един филм за една голяма любов на двама много млади съветски молдовани. Как биват арестувани, как биват изпратени в лагер, как след това се събират и отиват в САЩ. Той не иска повече да е вор, обаче съдбата го намира и моята роля е на един попечител, грижовен, който знае всички тайни, но не ги издава. Защото при него независимо от правилата и законите на "вор", ги нарушава тези закони, в името на спасяването на един млад човек, въпреки, че накрая той ми отвръща по един неправилен начин, защото и той ще бъде излъган.

- Героят Ви е руснак?
- Да, по прякор е Вуйчо Ваньо, който е основателят на тази организирана престъпност в Ню Йорк.

- Труден ли беше кастингът?..
- Кастингът беше много труден за този филм. По принцип винаги режисьорът написва с няколко думи какво се изисква, докато тук аз получих един имейл, в който пишеше "както желаете, така." Никакви насоки и упътвания. А сцената беше много дълга, това е въпросната сцена във сауната, в която наистина снимахме на 48-50 градуса и беше кошмар. Но аз имах абсолютната свобода да си го направя както желая аз.

В тази сцена има прекалено много физическо действие като поливане с вода и др, което аз пренебрегнах по време на кастинга като се само-записвах. За мен беше по-важно не да ги правя тези физически действия, а промяната на настроението.

Режисьорът беше много впечатлен, че аз не съм правил никакви физически действия, а просто - кратка пауза и сменях изцяло настроението. И това беше много интересно за него. И буквално сме останали двама души на финала от над 60 души и той избра мен.

Димитър Маринов (Фотокредит: Боряна Пандова)

А ние в Холивуд в тая възраст между 45 и 60 си се познаваме и като дойде някоя роля си знаем кой ще я вземе. Преди две седмици имах кастинг за една много интересна роля, но в момента в който я прочетох и видях какво се изисква, аз се обадих на моите агенти и казах няма нужда да кандидатствам, аз знам кой ще я вземе тая роля. А те казват: не, все пак трябва да пробваш. Отговорих им - "ще пробвам, но знам, че Паша е точно за тая роля." И седмица по-късно Паша взе ролята.

- Все пак кой окончателно решава на кой кастинг да се явите, коя роля да приемете?
- Това е избор на агента и на мениджъра, защото те са тези, които се занимават с тая работа. Те просто ми изпращат неща, които преценяват, че са добри за мен. Аз разбира се, имам правото да откажа.

Тази година съм отказвал роли в 3 сериала, защото това бяха неща, които вече съм ги правил и не искам да ги правя. Тук въпросът дори не опира до пари. Защото за да може един актьор да гради кариера в САЩ, трябва да съгради тази кариера. Не може да стоиш на едно стъпало и едно и също, едно и също...

Аз вече съм минал в тази фаза, в която искам да ми се дават по-различни неща, по-интересни.

Ето, приключих много интересен филм януари месец в Маями с главна роля пак по истински случай, където парите бяха много малко, защото е независим проект с малък бюджет. Но те на мен ми платиха много добре, аз бях много доволен, но в сравнение с други филми е на половин цена едва ли не. Но това мен не ме интересуваше...

Димитър Маринов пред плаката на филма "Зелена карта" (Снимка: Getty Images)

Моите агенти и мениджърът ми също казаха: "Трябва да го направиш." Уникална история. По истински случай. Това е роля на един художник - авангардист, българин. Избягал е в Щатите преди много години, бил е приятел на Пикасо. Филмът се казва "Колаж." Той с неговата приятелка, която също е художник авангардист, живеят заедно дълги години, не са женени. И на него му идва една идея с нея да се вържат с едно два метрово въже и така да живеят една година. Наемат видео оператор, който да ги снима 24/7 дали ще издържат да живеят заедно една година вързани с това въже.

През цялото време работят, и двамата рисуват и се стига почти до отношенията "Мистър и Мисис Смит", почти се изпопребиват. Но издържат.

Всеки човек мечтае за тази близост и любов със своята половинка, но ние не знаем дали всъщност това е възможно.

Още

Българският актьор в Холивуд Димитър Маринов - с роля в комедийния полицейски сериал "Анджи Трибека" - Сезон 3

Българският актьор в Холивуд Димитър Маринов - с роля в комедийния полицейски сериал "Анджи Трибека" - Сезон 3

- В какви други проекти ще участвате?
- Има една малка тайна, която искам да ви споделя и това е, че искам да се върна на театралната сцена. Много ми липсва, безумно ми липсва. И малко съм уморен от тези холивудски истории. То е прекрасно, не ме разбирайте погрешно, но аз съм театрал по душа. Това докосване до живия момент, това да не можеш да направиш грешка и тази жива публика и аплодисменти - енергията и любовта, това е, липсва ми.

И затова подготвям мой моноспектакъл, който ще е комедия и ще е по-скоро в стил стенд-ъп комеди и ще бъде на български. Вече преговарям за голямо турне в САЩ, Канада и Европа за всички българи и живот и здраве, може би наесен - едно турне и в България.

Снимка: Личен архив

- Това наистина е новина! С кого го работите?
- Работя го сам. Текстът е готов, вече съм започнал репетиции. И живот и здраве, ще излезе наесен. Темата е винаги най-болната тема: семейството. Взаимоотношенията между мъж, жена и деца. Моя идея, с мой текст, ще се режисирам сам.

- Какво се случва с Академията?
- В момента студията са затворени, след пандемията много неща спряха. Единственото нещо, което водя в момента е моята, която е в Лос Анджелис и е по Зуум. Зуум-кадеми.

Имам в момента 7 американски актьори, с които работя. С четирима работим индивидуално, другите са в група. Имам още двама души, които очакват да влязат в края на май. И имам трима млади студенти, които ще кандидатстват в университети.

Имам идея през лятото да отворим отново студиото в ЛА, но още не се знае. Индустрията е още объркана, не беше като навремето да си знаем кога какво и още се нагаждаме.

- В България предстои ли нещо в тази насока?
- Направихме академията миналата година, leaderclass.bg Това са 8 сесии за кино и актьорско майсторство, в които хората могат да се запишат. Маги Халваджиян и Митко Рачков също имат там. Те са много полезни - 30-минутни сесии, записани с демонстрации и така нататък.

Засега не правя планове за академия на живо. Ако правя нещо ще бъде наесен, но засега е план без реални параметри.

Димитър Маринов пред плаката на филма "Зелена карта" (Снимка: Getty Images)

- Миналата година приключихте филма за Гунди. Кога ще го гледаме?
- Снимките за Гунди бяха най-приятното нещо от миналата година, като изключим 42-градусовата температура в Пловдив. Екипът е уникален. Много съм впечатлен от организацията и колегиалността на Иван и Андрей. Този масов гигантски проект беше организиран толкова добре. Никакви проблеми, невероятни колеги. Засега пазя тайна ролята, която ще играя, но аз ще съм във филма, премиерата трябва да е октомври. Снимките са приключени.

- Предвиждате ли да доведете семейството си на гости в България?
- Големият ми син дойде в България за пръв път. Беше на няколко срещи с "Левски" и "Славия". Имаше среща с Бербатов. Имаше и проби в двата отбора, но беше контузен и пробите бяха минимални. Сега го канят лятото отново да дойде на проби. Той в момента играе в най-силния младежки отбор на Съединените щати и през април месец ще бъде на проба в Норвегия за професионален футболист. Започва колеж наесен и ако му предложат договор, той ще бъде щастлив да дойде.

Правим планове през лятото да доведа и малкия син и съпругата ми, но всичко зависи от организацията и моята работа в Холивуд най вече.

- Желая ви здраве и успех!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/Снимки: Личен архив

Димитър Маринов беше член на Международното жури на 28-ия София Филм Фест

Актьорът ще представи двата най-нови филма със свое участие - "Сельодка" и "Караганда".

"Сeльодка" е дебютният късометражен филм на американската актриса, писателка и стендъп комедиантка  Тя започва кариерата си с видеоклипове в YouTube с над 11 милиона гледания, а след това превръща уеб съдържанието си в пилотен филм за MTV. 

Вторият филм, "Караганда". Негов режисьор е Макс Вайсберг. След като унищожава руска военновъздушна база при провалена оръжейна сделка, главният герой - Владимир, е гангстер от Бруклин, който трябва да оцелее в последвалата война с мафията и да опази семейството си. Маринов играе ролята на мафиотски бос, собственик на заведение на първа линия в Брайтън Бийч.

Гостуването на Димитър Маринов се осъществява в партньорство със Съюза на артистите в България.

Още

Маги Халваджиян гостува на Академията на Димитър Маринов

Маги Халваджиян гостува на Академията на Димитър Маринов

Още

Предстоят публичните покази на първите групи от Академията на актьора Димитър Маринов в НДК

Предстоят публичните покази на първите групи от Академията на актьора Димитър Маринов в НДК

Още

Димитър Маринов ще представи лично „Зелена книга“ на София филм фест

Димитър Маринов ще представи лично „Зелена книга“ на София филм фест

Още

Димитър Маринов за работата си с Дензъл Уошингтън във филм за серийния убиец Ричард Рамирес

Димитър Маринов за работата си с Дензъл Уошингтън във филм за серийния убиец Ричард Рамирес

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Елена Башкирова: От самото начало с Моцарт сме в добри отношения

Отложеният концерт на прочутата пианистка в Пловдив ще се състои на 16 юни

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Сценаристът на "Учителската стая" пред Dir.bg: Германия е изправена пред страхове

Йоханес Дункер е сценарист на германския кандидат за "Оскар" "Учителската стая", който наскоро спечели и наградата LUX на Европейския парламент

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът