Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българската бактерия е дипломат Номер 1 в Япония

ТРАДИЦИЯ ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ

Българската бактерия е дипломат Номер 1 в Япония

Нов документален филм на режисьора Николай Василев разказва как българското кисело мляко, с дълбоките си корени в историята на Балканите, подхрани меката дипломация и културното сътрудничество с Япония

Режисьорът Николай Василев с част от екипа и героите в новия му документален филм "Българската бактерия", който можем да гледаме на 22 януари от 21:00 часа по БНТ. Снимка: Личен архив на Николай Василев

На 22 януари 2025 г. от 21:00 часа БНТ ще излъчи филма "Българската бактерия" и пълния разказ за приключенията на киселото мляко отвъд океана.

Нов документален филм на режисьора Николай Василев разказва за това как българското кисело мляко, с дълбоките си корени в историята на Балканите, подхрани меката дипломация и културното сътрудничество с Япония.

Новият документален филм "Българската бактерия" на Николай Василев можем да гледаме на 22 януари от 21:00 часа по БНТ. Снимка: Личен архив на Николай Василев

Още Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция
СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Далече от политиката, българският lactobacillus bulgaricus доказва, че положителни неща могат да се случват, разказва режисьорът. Не можа да му устои дори Япония, която не дава доверието си всекиму:

- Г-н Василев, бяхте две седмици в Япония, по следите на българското кисело мляко, какво открихте там?
- Наистина имаше такава мисия в Япония и заедно с оператора Борислав Георгиев и звукорежисьора Иван Андреев бяхме по следите на една изключително интересна история, случила се на "Експо 70" в Осака по време на Световното изложение, на което е имала участие и нашата страна.

Българският павилион на Световното изложение "Експо 70" в Осака. Снимка: Личен архив

Тогава за първи път е станала срещата между японския император Хирохито и българското кисело мляко. Оказва се, че този момент е съдбовен и прераства в едно 50 годишно приятелство между двата народа. Съвсем извън програмата му императорът е бил приканен да гостува в българския павилион, който е и много интересен с вид на стъклени планински върхове, алегория на Балкана.

Там Хирохито е посрещнат, освен с традиционните хляб и сол, също и с кисело мляко. Разказано му е от нашите дипломати за полезните за здравето качества на този типичен български продукт. Освен историята високопоставеният гост е изключително впечатлен от вкуса на киселото мляко. След няколко дни той поисква същата дегустация да бъде организирана и за останалите членове на кралското семейство.

На Световното изложение "Експо 70" в Осака японският император Хирохито е посрещнат в Българския павилион, освен с традиционните хляб и сол, също и с кисело мляко. Снимка: Личен архив

Твоите любими заглавия в /market.dir.bg

slide 1 to 3 of 50

Българското киселото мляко прави нещо невиждано, превръща се в дипломат номер 1 в отношенията между двете страни и създава нова тенденция на сътрудничество. По-късно след сключване на договор между България и Япония и редица перипетии японската компания "Мейджи" започва да го произвежда и това продължава вече 50 години.

- Азия е известна с това, че не консумира много млечни продукти, как е била надмогната тази хранителна нагласа в Япония?
- Характерно е за този район от света, че там наистина не се употребявали много млечни продукти. Особено в миналото.

Това, което като кисело мляко е имало преди появата на българския продукт, са били само подсладени кисели млека, които по-скоро имат характер на кремчета. Никак не е било лесно на нашето мляко да стигне до трапезата на такова консервативно общество като японското.

"Мейджи" произвежда българското кисело мляко вече 50 години. Снимка: Личен архив на Николай Василев

Още Кулинарни и киноистории, които ни сближават
ДОБРОТАТА НЯМА ГРАНИЦИ

Кулинарни и киноистории, които ни сближават

И дори в началото, когато от компанията "Мейджи" са пуснали млякото е имало оплаквания от клиенти, че продават вкиснат продукт, без да се осъзнава, че всичко си е наред и че това е автентичният вкус на нашенското мляко. Тук е именно гениалността на маркетинга на компанията, който е приложен и който започва да учи японците на новия вкус, като се представя като освежаващ.

Убедени в позитивните качества на нашенското кисело мляко директорите на компанията с изключителна всеотдайност постигат абсолютното приемане на неподсладения вкус.

Дори това става въпрос на престиж и мода най-отгоре в пазарските кошници да се вижда, че си купил нещо толкова здравословно. Мисля че това е единствения световен продукт, който носи името на държавата ни и от "Мейджи" го осъзнават и подхождат с голяма отговорност.

"Може би сме единствените българи посетили японски кравеферми", разказва режисьорът. Снимка: Личен архив на Николай Василев

За да се гарантира автентичността на млякото, се правят непрекъснати доставки на bacillus bulgaricus, които се осигуряват от Елби Буларикум - българските съхранители на млечно киселите щамове.

- Къде бяха снимките?
- Започнахме да снимаме първо в България. Заснехме няколко любопитни гостувания на японски студенти, водени от Мария Йотова, в български ферми за добиване на мляко.

Културният антрополог професор Мария Йотова в Музея на "Експо 70" в Осака. Снимка: Личен архив на Николай Василев

Още Корейското кимчи или философията на една туршия
ХРАНА С ИСТОРИЯ

Корейското кимчи или философията на една туршия

Мария е един от най-сладкодумните познавачи на млечната история, защото тя работи и живее в Япония и е професор по киселото мляко, както тя сама се нарича. Снимахме в лабораторията на Ел Би Буларикум, д-р Светлана Минкова, която е дъщерята на Тодор Минков - директорът на "Млечна промишленост", при когото е сключен договора с японците преди близо половин век.

Също така участва и Ирена Иванова, наследник на откривателя на lactobacillus bulgaricus д-р Стамен Григоров.

В Япония бяхме допуснати в лабораториите на "Мейджи", където се срещнахме с Муненори Фукуй, който е трето поколение изследовател в японската компания. Добре екипиране влязохме и в родилните домове - производствените заводи.

"На другия край на света с нашите бактерии се отнасят дори като със същества, обичат ги и им говорят". На снимката: Муненори Фукуй в лабораториите на "Мейджи". Снимка: Личен архив на Николай Василев

Това са места, които до сега на никого не са показвани и има изключително значение за богатството на един документален филм. Може би сме единствените българи посетили японски кравеферми, защото искахме да видим пътя на млякото откъде тръгва и през какво преминава.

Снимахме в Осака един много интересен музей, посветен на "Експо 70", бяхме в Киото, Шига... Изключително вълнуваща беше срещата с Калоян Махлянов и неговата школа по сумо в Токио. Той е дългогодишно рекламно лице на българското мляко. Специално участие имат и много вълнуващите музиканти от Suzumeno tears, две японки, които изпълняват етно музика и най-често български народни мотиви.

В школата по сумо на Калоян Махлянов в Токио - дългогодишно рекламно лице на българското мляко. Снимка: Личен архив на Николай Василев

Още Голямото К: Магията на Южна Корея
ПЪТЕШЕСТВИЯ

Голямото К: Магията на Южна Корея

Имахме много мили помощници навсякъде в Япония, които ни помагаха с придвижването през големите пространства. Мисията нямаше да е възможна без човека-организация Рин Ямамура. Тя живее в София повече от 20 години и с нейния отличен български успяхме да преминем през всякакви езикови бариери.

- Това май ще е най-сериозният документ правен на тази тема?
- Най-плътното документиране с камера със сигурност. Много неща са били изписани и изговорени, но това, което допълваме, е с визията.

Поводът беше 50 годишнината от производството на българското кисело мляко от "Мейджи" преди година. С тяхна подкрепа успяхме да надникнем в кухнята - там, където до сега не са пускани български камери.

Когато кажеш в Япония, че си българин веднага първата реакция е кисело мляко, даже хората изтананикваха на японски някаква рекламна песничка. Много е приятно да те асоциират с нещо полезно и здравословно и това да създава априори приятелско отношение.

Със своя музика във филма участват и двете музикантки Агаса (вдясно) и Миюки Сато от Suzumeno tears, които изпълняват етно и най-често български народни мотиви. Снимка: Личен архив на Николай Василев

На другия край на света с нашите бактерии се отнасят дори като със същества, обичат ги и им говорят. За нас те са прозаична даденост. Когато се види това от друга гледна точка през други човешки съзнания, наистина може да се оцени по друг начин.

Външния поглед ми помогна да си върна уважението към киселото мляко. Даже се шегувах с Муненори Фукуй, който е експерт по ферментациите, че ако ние по някакви причини загубим бактериите си, японците с такава обич се грижат за тях, че сигурност може да разчитаме да ни ги върнат.

Муненори Фукуй, който е трето поколение изследовател в японската компания "Мейджи". Снимка: Личен архив на Николай Василев

- Наистина ли е същия вкусът на българското кисело мляко в Япония?
- Да си призная честно, аз имах известен скептицизъм и дори няколко дни отлагах да опитам млякото на "Мейджи".

Колегите, с които бях, го пробваха още в началото и казаха че вкусът е същият, както си е у нас. Взех си една кофичка чак на летището в Токио преди да отлетя обратно за София.

Подейства ми като еликсир, защото през цялото време се хранехме с непривични за нас храни, много различни от българските. И това мляко наистина беше с толкова домашен вкус, че съжалих, че не съм си взимал всеки ден, докато бяхме в там.

Японците чудно са се справили с нашата закваска, но си мислех дали не може да си внесем ние от тях малко ред и емпатия...

Режисьорът Николай Василев представя новия си документален филм "Българската бактерия", който можем да гледаме на 22 януари от 21:00 часа по БНТ. Снимка: Личен архив на Николай Василев

Екип на Impressio

Още Албумът "Ваклуш": От смъртна присъда до "Осанна"
ПЪТ НА МЪДРОСТТА

Албумът "Ваклуш": От смъртна присъда до "Осанна"

Още Кирил Маричков: Не е важно как да захапеш кокала, много по-важно е как да не го захапеш!
IN MEMORIAM

Кирил Маричков: Не е важно как да захапеш кокала, много по-важно е как да не го захапеш!

Още "Златна светулка" за "Ваклуш" от Кан
ДУХОВНА ВЪЛНА

"Златна светулка" за "Ваклуш" от Кан

Още "БНТ Представя" Здравка Евтимова с филма "Кръв от къртица"
ЗА ТАЛАНТА КАТО АНОМАЛИЯ

"БНТ Представя" Здравка Евтимова с филма "Кръв от къртица"

Още Прелъстеният гладиатор
БОРБА И ПОМИРЕНИЕ

Прелъстеният гладиатор

Още Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2019

Режисьорът на "Формулата на Тео": Героят ми е чудак с мисия

ИЗБРАНО
Коментирай7

Календар

«Юли 2025»
ПВСЧПСН
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Препоръчваме ви

Теди Москов: Тръгнало е някакво гигантско, лепкаво свлачище

"Сигурен съм в едно - не съм и няма да бъда вътре в свлачището, макар и косвено да съм участвал в създаването му с "малокултурната" си дейност. Малко насериозно се взех, но не е луд тоя, дето отговаря на въпроси, а тоя дето му ги задава. Едно на нула за мен!", казва в интервю за Дойче Веле известният български режисьор

Художникът Дина Стоев: Не мисля, че предупреждавам, по-скоро констатирам симптоми

"Струва ми се, че изкуството е самото необяснимо и не бих искал да го размагьосам напълно дори за пред самия себе си", каза творецът, който представя изложбата си "Глава II" в Галерия "КУБ - Топлоцентрала"

Маестро Павел Балев: Ценя артистичността, невероятната музикалност и спонтанност на Диана Дамрау

Разговор с именития диригент преди предстоящия на 24 юли в Опера в Летния театър гала концерт на водещото германско сопрано, световната оперна прима Диана Дамрау

Професор Йоана Кристина Гойчеа: Очаквам с нетърпение срещата с българската публика

Румънската цигуларка е част от 11-то издание на престижния фестивал за класическа музика Allegra, който се провежда в столицата от 10 до 18 юли 25

Труди Стайлър пред Dir.bg: Снимам нов филм с Антонио Бандерас

За мен киното винаги е било не само изкуство, но и социален ангажимент, споделя още съпругата на Стинг

Рок звездата на челото Хаузер: Когато свиря, границите изчезват

"Мога да бъда г-н Класика, г-н Рок, г-н Латино… и всичко това съм аз" - това сподели хърватският челист пред екипа на Dir.bg