Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тя вдъхнови Адел и Елтън Джон и бе идол на борците срещу расизма

ЛИЧНОСТИТЕ НА МУЗИКАЛНАТА СЦЕНА

Тя вдъхнови Адел и Елтън Джон и бе идол на борците срещу расизма

90 години от рождението на Нина Симон

18 октомври 1964 г., Нина Симон по време на концертно изпълнение / Снимка: Getty Images

И до днес нейните фенове като изпълнител и борците за граждански права я наричат "Върховната жрица на душата". Тя бе и си остана техен идол. Тази година на 21-ви февруари се навършиха 90 години от рождението на чернокожата легенда на музиката Нина Симон.

Родена е на 21-ви февруари 1933-та година в Трайън, САЩ, а почина през април 2003-та година във Франция на 70-годишна звъзраст.

Нина Симон присъства на 11-ия годишен бенефисен концерт на Rainforest Foundation в Carnegie Hall след парти в хотел Pierre на 13 април 2002 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Нина Симон достигна върховете на сцената и като певица, и като теоретик на музикалното изкуство с титлата доктор хонорис кауза, и като народен трибун. През 2018-а година посмъртно бе удостоена с честта името й да бъде записано в Залата на славата на рокендрола. 

Андра Дей отдава почит на Нина Симон по време на 33-тата годишна церемония по въвеждане в Залата на славата на рокендрола в Public Auditorium на 14 април 2018 г. в Кливланд, Охайо / Снимка: Getty Images

От съвсем малка пише текстове на песни, които изпълнява със собствен съпровод на пиано.

Първоначално определят стила й като джаз, но както казва един музиколог, Нина Симон е "малко блус, малко ритъм енд блус, малко соул и една голяма душа".

Още

58 г. след убийството на Малкълм Екс: Роднините завеждат дело за 100 млн. долара

58 г. след убийството на Малкълм Екс: Роднините завеждат дело за 100 млн. долара

Истинското й име е Юнис Катлин Уеймън. Родена е в Трайън, щата Северна Каролина, в бедно афроамериканско семейство, като шестото дете сред осем деца. Баща ѝ Джон Диван Уеймън препитавал семейството с парите от ремонти на домашни уреди, известно време имал ателие за химическо чистене. Човекът често боледувал и това изправяло семейния бюджет пред пълен крах. Майката Мери била методистка свещеничка, която възпитавала децата във вяра, морал и духовна сила.

Американската певица Нина Симон (1933 - 2003) и дъщеря й Лиза на летище Хийтроу в Лондон, Великобритания, 1968 г. / Снимка: Getty Images

Малката Юнис (Нина Симон) започнала да свири на пиано едва 4-годишна. Първоначално майка й я водела в местната църква, където изнася и първия си концерт, когато е на 12. Местните хора обсъждали "странното момиченце", което разпознавало нотите почти от рождение, без никой да го е учил, и свири страстно Бах на такава млада възраст.

На тези свои първи изяви, малката изпълнителка за пръв път се среща както с бурните аплодисменти, така и с проявите на расова дискриминация. Сърцето й негодува, когато вижда с очите си, как преместват родителите й от първите редове на залата, само защото са чернокожи.

Нина Симон (1933 - 2003) релаксира в Hanover Grand по време на прием, организиран за нея в Лондон / Снимка: Getty Images

Тя отказва да свири, докато не ги върнат на местата им. Това е първият й протест. Учителят й по музика останал впечатлен от смелостта на малката Юнис и създава специален фонд за дарения за нейното обучение. Разбира се, Юнис завършва училище не за бели, а за афроамериканци в Ашвил.

Нина Симон, 1967 г. / Снимка: Getty Images

През 1950-та година е приета да учи в прочутото висше музикално училище "Джулиард" в Ню Йорк, а година по-късно се явява на прослушване, за да получи стипендия в престижния Музикален институт "Къртис" във Филаделфия, но е отхвърлена.

Още

Нина Симон: Гласът на Движението за граждански права в САЩ

Нина Симон: Гласът на Движението за граждански права в САЩ

След години, на върха на кариерата си, в документалния филм "What Happened, Miss Simone?", тя за пръв път ще каже пред камерите нещо лично за болезненото чувство, което е изпитала тогава: "Знаех, че съм достатъчно добра и ми отне шест месеца, за да разбера, че не съм приета, защото съм чернокожа. Никога не успях да преодолея този явен сблъсък с расизма".

Американската певица Нина Симон (1933 - 2003) на прием в нейна чест в Hanover Grand в Лондон, 5 декември 1968 г. / Снимка: Getty Images

Още

Филми за живота на Ела Фицжералд, Нина Симон и други световни музикални величия идват в НДК

Филми за живота на Ела Фицжералд, Нина Симон и други световни музикални величия идват в НДК

В онези шест месеца, за да плаща частни уроци по пеене, започва да преподава по пиано. Десет години по-късно Нина Симон става първата чернокожа пианистка, която "Къртис" дипломира. Забележителните й изпълнения на пианото, както и специфичното й пеене, съчетани с артистизма на пламенната й натура, правят публиката да я заобича и буквално да я боготвори. На върха на славата си, вместо да се отдаде на облагите от нея, Нина Симон се проявява като страстен борец срещу расизма в Америка.

През 1973-та година тя напуска Щатите и се заселва първоначално в Барбадос, а по-късно във Франция, където умира. Преди да напусне родината си, публично обявява пред пресата, че причината е расизмът в САЩ.

През целия си период извън родината, певицата се връща един-единствен път в Америка - за концертно турне през 1985-а година.

Нина Симон е една от най-значимите личности в световното музикално наследство, която чрез изкуството си успява открито да се възправи срещу расизма. Тя е истинска легенда за чернокожите в Америка.

Пътят й до голямата сцена не е лесен. Като малка мечтае да стане класически пианист, но освен музикант, тя става и певица, и аранжор, и автор на песни. Нейната кариера е наистина забележителна, тъй като творчеството й обхваща както различни музикални стилове, така и целия спектър на изява на сцената. Първоначално свири и пее в джаз клубове във Филаделфия, Атлантик Сити и Ню Йорк. Там преоткрива себе си и мисията си - да се посвети на каузата си - битката срещу расизма, като използва сцената.

Кариерата й продължава близо половин век, през който тя неотклонно следва своя път на перфекционист в изкуството и на борец за човешки права.

Още

100 години от рождението на Ела Фицджералд

100 години от рождението на Ела Фицджералд

В биографичната си книга "I Put a Spell on You" Нина Симон разказва как успехите на един неин ученик й дали стимул да се пребори с комплексите си на чернокожа в един труден за ня момент. Казала си: "Щом един от моите ученици може да получи работа като пианист, значи и аз мога", си казала тя. И застава с гордо вдигната глава над обществените предразсъдъци, за да се бори за равни права на своята раса. Целият й живот е пример за самоусъвършенстване, личностно изграждане и духовна сила.

Затова се превръща в пример за много тъмнокожи жени.

Нина Симон прави рязък скок от класическата музика към джаза, когато започва да свири в "Midtown Bar and Grill" в Атлантик Сити. Майка й, която била силно религиозна жена, не искала дъщеря й да свири в "мръсен бар", но именно така започва всичко - оттам тръгва пътят на Нина Симон към голямата сцена.

Американската певица Нина Симон (1933 - 2003) в Лондон, Великобритания, 14 юли 1965 г. / Снимка: Getty Images

Още

Пати Остин ще издаде нов албум с песни на  Ела Фицджералд

Пати Остин ще издаде нов албум с песни на Ела Фицджералд

Идва и часът на името, с което ще стане известна. Всъщност, артистичното й име - Нина Симон, е вдъхновено от френската актриса Симон Синьоре. Първоначално, както вече отбелязахме, Нина Симон предпочитала само да свири, не и да пее. Но точно собственикът на "мръсния бар" изиграва важна роля в живота й. Той имал усет за музика и когато чул специфичния й глас, буквално я заставил да запее, като я сплашил, че ако не го направи, "ще изгуби работата си на пианист".

Така, "по принуда" идва часът на певицата Нина Симон. Изпълнението й на "I Love You Porgy" на Джордж и Айра Гершуин, става известно в цяла Америка и попада в дебютния й албум "Little Girl Blue". След него пътят й вече е проправен. Получава множество покани за записи, концерти, фестивални и телевизионни изяви.

Американската певица, текстописец, пианист, аранжор и активист Нина Симон (1933 - 2003), Обединеното кралство, 14 септември 1979 г. / Снимка: Getty Images

В началото на 60-те години на миналия век музиката й започва да придобива ясен политически "глас". А едно събитие го превръща в протестен. През 1963-та година била бомбардирана църква на чернокожи в Бирмингам, Алабама. Жертва стават четири афроамериканки.

Нина Симон написва песента "Mississippi Goddam".

Тази песен се ражда като израз на гнева й срещу случилото се, тя е нейният протест, роден от сърцето. Това е началото. Нина Симон продължава да пише песни с протестен дух. Включва елементи от стиловете джаз, блус, етно, соул, госпел и афробийт, и създава въздействаща музика, на която "белите бурно ръкопляскат", отбелязва един критик.

Студиен портрет на Нина Симон, ок. 1968 г. / Снимка: Getty Images

"Преминах от любовни песни към протестната музика, защото бяха необходими. Можеш да бъдеш истински политик чрез това изкуство. Станах по-войнствена, защото моментът бе подходящ", казва в едно интервю певицата, и допълва: "Всяка песен, която пея, е важна с това, че казва нещо на някого. Тя не е просто песен, а послание за конкретен човек. Това е като поезия или добра пиеса. Нещо, което общува и влиза в душите на хората".

Нина Симон използва таланта си, за да говори чрез музиката. Това е нейният начин да докосне душите на хората. Така се превръща в неформален лидер на движението за гражданските права. Посланията й от сцената, от трибуната и от всяко нейно интервю, достигат до хората искрено и неподправено.

17 септември 1979 г.: Американската джаз певица Нина Симон / Снимка: Getty Images

Нина Симон умира в съня си на 70-годишна възраст. Боледува от рак на гърдата и се предполага, че това е причината за смъртта й. Умира като един напълно реализиран човек - като легенда на музиката и символ на борбата срещу расизма. Горящото й честно сърце я записва в американската история, защото тя вече е докоснала емоционално сърцата на много човеци, без разлика на пол и раса. Тя е артист, който спечелва доверието и любовта на публиката.

Певицата се превръща в музикална икона, която критиката няма как да пренебрегне заради дейността й като активист за граждански права. Много бели критици я признават за "върховната жрица на соула на Америка".

По волята на певицата, прахът й е разпръснат в няколко африкански страни. Вероятно е искала там да покълне смелостта й за битка с расовата несправедливост, като е вярвала, че делото й ще бъде продължено.

Нина Симон има два брака и една дъщеря. През 70-те години певицата изпада в душевна криза и в пресата започват да пишат, че има психични проблеми. През 1978-а певицата опровергава слуховете, като се завръща на музикалния пазар с албума си "Балтимор", но през 1980-а година лекарите я диагностицират с биполярно разстройство. Бори се с това тежко заболяване до края си.

Нина Симон / Снимка: Getty Images

Борец до край - такава е житейската история на една от най-емблематичните американски музикални икони на 20-и век. Нина Симон бе певица, музикант, автор на песни, майка и боец. Истински пример за жените. Остави за почитателите си 40 албума. В тях са най-известните й хитове "Man Sinner" и "Feeling Good." И днес гласът й вълнува и ни кара да се замислим върху думите на песните й.

Нина Симон вдъхновява няколко поколения големи изпълнители като Елтън Джон, Адел и Тейлър Суифт. Много от нейните песни са били използвани в големи телевизионни предавания и филми, като "Изгубената магистрала" на Дейвид Линч.

Певицата е номинирана четири пъти за наградите "Грами".

Еми МАРИЯНСКА

Още

Почина соул легендата Бил Уидърс

Почина соул легендата Бил Уидърс

Още

Кралицата на соул музиката Арета Франклин се оттегля

Кралицата на соул музиката Арета Франклин се оттегля

Още

Елтън Джон с прощално турне в Европа следващата година

Елтън Джон с прощално турне в Европа следващата година

Още

Млади таланти импровизираха с любими джаз музиканти

Млади таланти импровизираха с любими джаз музиканти

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"