Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефан Данаилов отпътува към небесния театър под аплодисментите на множеството

IN MEMORIAM

Стефан Данаилов отпътува към небесния театър под аплодисментите на множеството

Много красиви има и много талантливи има. Но той е посочен! Беше с нас и мисля, че ще остане при нас!, каза голямата му приятелка Татяна Лолова

Отпътува към последния си дом под аплаузите, които го съпровождаха цял живот. Към театъра в небесата, където го очакват множество приятели, за които копнееше през последните години. Които му липсваха, за да сподели с тях мъжка приказка. Към своята Мария. За да намери при нея така нужната прошка и утеха.

4 часа продължи поклонението пред любимеца на няколко поколения българи Стефан Данаилов.

Вратите на Народния театър "Иван Вазов" бяха отворени в 11:00 ч. за хилядите, които искаха да се простят с големия актьор. Дойдоха както елитът, така и обикновените хора, които десетилетия го пазят в сърцето си.

Поклон пред Маестрото (Снимка: Иван Григоров)

Към 15.30 ч. лимузината с ковчега на Данаилов бавно потегли под буря от ръкопляскания. Най-близките, сред които синът му Владимир Данаилов и съпругата му Виктория, племенницата му Росица Обрешкова, доведеният му син Росен Цанков, внуците му, част от студентите му, актрисата Аня Пенчева, директорът на Народния театър Мариус Донкин и др. останаха на стълбите на първата ни сцена...

Ето какво споделиха пред Dir.bg част от колегите и приятелите, които бяха дошли да си вземат последно сбогом с Големия актьор и Човек:

 Реклама след 7-ми параграф

Славчо Пеев, актьор : Човек, който беше над дребните неща!

Бях един курс по-голям от него във ВИТИЗ. Един друг велик актьор идваше и казваше: "Викай Климбо (Климент Денчев) и Ламбо и отиваме в Унгарския! (ресторант, сега Хепи - б. р.)

Само си спомнете тона му, когато откриваше Народното събрание. Невероятно - човек, който е над дребните неща! Такъв беше Ламбо - достоен, искрен, дреболиите него не го интересуваха. Той ще остане, защото направи такива неща за телевизията и за театъра, които са жалони. Двамата с Гриша Вачков бяха чисти хора. Лека му пръст!

Виктор Божинов, режисьор: За мен Стефан е една огромна харизма

Имал съм няколко много хубави професионални срещи с него. Работех с него в "Стъклен дом" и преди това като асистент съм работил с него. За мен Стефан е една огромна харизма, която се предава като зараза от екрана, от сцената. Това обаяние, това мъжкарство, този талант са причина за обичта на хората, които са се събрали да го изпратят. Много голяма загуба. Съжалявам, че не можах да имам повече както професионални, така и лични срещи с него.

Татяна Лолова, актриса: Стефан е посочен

Той е извънземно, земно и сърдечно. Много красиви има и много талантливи има. Но той е посочен! Беше с нас и мисля, че ще остане при нас!

Казваше: "Не ме жалете, живял съм както трябва! Щурчо прекрасен!

(Снимка: Иван Григоров)

Валентин Михов, футболен деец: Душа велика!

Валентин Михов (Снимка: Иван Григоров)

Душа велика! За актьорско майсторство няма да говорим! Той ме съветваше и за футбола, и за много други работи.

Владо Пенев, актьор: Има раздели, които не можеш да приемеш

Аз не мога да си представя, че вече го няма. Ще го пазя в сърцето си - усмихнат и добър, раздаващ човек. Ужасно много ми помогна в различни периоди от живота ми.

Иван Радоев, актьор: Загубихме човек с голямо сърце

Иван Радоев и Елена Петрова (Снимка: Иван Григоров)

Много е помагал на моето семейство в тежки моменти. Страшно много хора могат да кажат същото. Хилядите, които днес са тук, са огромното свидетелство, че загубихме човек с голямо сърце, защото само с такова сърце можеш да предизвикаш такава огромна любов към себе си. Не съжалявам за нещо неказано. Винаги съм се държал към него като човек, който е благодарен за това, което той е направил за моето семейство в труден момент.

Тончо Токмакчиев, актьор: Всеки има спомени с него!

Актьорите Васил Банов, Тончо Токмакчиев и Герасим Георгиев - Геро (Снимка: Иван Григоров)

Каквото и да кажем за Стефан, ще бъде малко. Един изключителен човек. Четох тези дни в Интернет, някой беше написал: "Всеки има спомени с него!"

Герасим Георгиев-Геро: За мен той е тук

Още не мога да повярвам, че го няма. За мен той е тук. Човек е жив, докато е в паметта на другите, а за него винаги ще си спомняме, така че той още много дълго време ще бъде жив! Докато ни има и нас самите.

Васил Банов, актьор: Имам много спомени с него

Няма нужда да се говори за спомени. Той си e пак тук. Но днес, докато чакам да се сбогуваме, си спомних как преди години слязохме от една кола пред дома ми в Карлово, а той посегна да целуне ръка на майка ми.. Но тя я дръпна... Зачудихме се защо. А тя била правила баница да ни посрещне, и ръката й била мазна...

Боряна Пунчева, актриса, продуцент: Той беше "мастер" за мен още по време на "Дами канят"

Снимка: Иван Григоров

Аз съм сломена. това беше човек, от който съм получила страшно много и който в началото на кариерата ми в киното, ми е дал страхотен тласък. Много любов, много приятелство. Това продължи в годините. И наистина е страхотна загуба не само за мен. Вижте колко много хора има тук. Той е един от най-обичаните хора в България. Феноменално обичан.

"Дами канят" беше едно невероятно приключение. Когато разбрах, че ще ми се случи, не съм спала 3 дни и 3 нощи от вълнение, че ще попадна в тая среда, с такива хора, че ще играя със Стефан Данаилов, с Невена Коканова... Това беше изключително събитие. Всички те се държаха към мен като с най-малката в екипа - с много подкрепа и с много любов.

Валери Йорданов, един от учениците на Мастера (Снимка: Иван Григоров)

А това, на което той ме научи, наистина никой друг не би могъл да ти даде, освен партньорът ти в едни филм, ако реши. А той не само към мен се е отнасял така, към всички млади. Така, че мога да кажа, че още преди да стане "мастер" за своите студенти, той си беше "мастер" за мен и за младите си колеги, с които се е снимал.

Лек път, Маестро! Поклон!

Още

Стефан Данаилов в кадри от филма на живота му (галерия)

Стефан Данаилов в кадри от филма на живота му (галерия)

Още

 Стефан Данаилов: Най-страшното е да те забравят! За да не стане, трябва да се раздаваш всеки ден

Стефан Данаилов пред Dir.bg навръх 75-ия си рожден ден: Най-страшно е да те забравят!

Още

Вижте дебюта на Стефан Данаилов в късометражното кино (видео)

Вижте дебюта на Стефан Данаилов в късометражното кино (видео)

Още

Стефан Данаилов със специална роля в новия български филм "Завръщане"

Стефан Данаилов със специална роля в новия български филм "Завръщане"

Коментирай 29

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.