Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шест години без Калата

ПАМЕТ

Шест години без Калата

А сякаш чуваме гласа му: "Жив съм, ваш съм"!

1985 г. Спектакъла "Господин Балкански" на сцената на Сатиричния театър (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Наричахме го Калата, като че говорехме за роднина. И все още го наричаме така... Защото той беше близък на сърцето на всеки българин. Дотолкова, че когато почина, сякаш наистина умря наш роднина. През 1999-а, когато вече не бе нито здрав, нито весел, актьорът ни вдъхна кураж с автобиографията си "Жив съм, ваш съм". И ние го възприемахме като такъв - като "наш".

2001 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Калоянчев бе емблемата на онази плеяда актьори от Сатирата, която едва ли някога повече ще събере такъв звезден състав. Той разсмиваше още с излизането си на сцената. Дето се казва, преди да си е отворил устата. Малко са актьорите с такова невероятно, както се изразяват критиците - "плътно" присъствие.

27 март 1984 г. Зведният отбор на Сатирата на мач между артисти и журналисти на Националния стадион в Международния ден на театъра От ляво надясно: Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Повечето българи, особено тези от по-старото поколение, знаят и биографията му. Бургазлия е, а в София учи за актьор заедно с Катя Зехирева, Коста Цонев, Катя Динева. Едно звездно поколение актьори, които израстваха през годините и остаряваха пред очите на няколко поколения българи.

21 януари 2001 г. С Драгомир Драганов на поредното честване (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Калоянчев завършва актьорско майсторство в класа на легендарния Стефан Сърчаджиев. После, преди да попадне в Сатирата, играе в театрите в Перник, в Младежкия театър в София, в Народния театър "Иван Вазов".

1985 г. С Хиндо Касимов и Пламен Сираков в "Господин Балкански" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Ролите на Калоянчев в театъра и тези в телевизионния театър, са буквално неизброими. Той бе един от най-желаните актьори и за режисьорите, и за публиката. Чутовен работохолик. Работеше паралелно и в театъра, и в киното.

26 март 2009 г. Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова станаха първите актьори със звезди в Алеята на известните българи. На снимката Калата е със съпругата си Валя, а Стоянка Мутафова с дъщеря си Мария Грубешлиева - Муки (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Първата му филмова роля е на циганчето Сали в "Утро над родината". Оттам насетне киното буквално не знаеше как да си го "подели" с театъра, защото и екранът го обичаше много.

1980 г. В спектакъла "Рейс" от Станислав Стратиев на сцената на Сатирата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Един след друг актьорът оставяше своите стъпки в изкуството с незабравими образи в незабравими филми: "Специалист по всичко" (1962), "Вълчицата", "Инспекторът и нощта", "Най-дългата нощ" (1969), "Привързаният балон" (1969), "Езоп" (1971), "Неочаквана ваканция" (1981), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1981), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?" (1986) "Големите игри" (1999) и "Рапсодия в бяло" (2002). Калата е играл в над 50 филма.

С колегата си Славчо Пеев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

През 1990 г. изигра емблематичния Бай Ганьо във филма на Иван Ничев "Бай Ганьо тръгва из Европа", който по статистика е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те. През 2006 г. излезе и продължението му - "Бай Ганьо се завръща от Европа". 2006-а е годината, в която Калоянчев получи и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

27 март 1984 г. Заедно със Стойчо Мазгалов и Стоянка Мутафова в култов мач между артисти и журналисти на Националния стадион в Международния ден на театъра (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Преди това имаше цяла колекция от всички възможни най-големи награди за творчески постижения. бе отличен и с най-високите държавни отличия. Но най-голямата му награда беше любовта на хората. Калоянчев бе в истинския смисъл на думата "народен артист". И независимо че това звание беше официално премахнато, реалното му измерение нямаше как да бъде "иззето", защото стоешще недосегаемо, и стои и до дне-днешен, в сърцата на хората. Не могат да му навредят нито чиновнически приумици, нито политически "повеи".

21 януари 2001 г. С колежката си Мария Русалиева (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Изминаха 6 години от онзи 18 декември 2012 г., когато българите научиха новината, че техният любимец вече не е сред живите....

В "Господин Балкански" на сцената на Сатирата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

А споменът за него е все още жив, и ще продължава да живее в нас. Сякаш дори чуваме гласа му:

"Жив съм, ваш съм!..."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Фото-носталгично за Парцалев

Фото-носталгично за Парцалев

Още

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Още

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Още

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи