Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шест години без Калата

ПАМЕТ

Шест години без Калата

А сякаш чуваме гласа му: "Жив съм, ваш съм"!

1985 г. Спектакъла "Господин Балкански" на сцената на Сатиричния театър (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Наричахме го Калата, като че говорехме за роднина. И все още го наричаме така... Защото той беше близък на сърцето на всеки българин. Дотолкова, че когато почина, сякаш наистина умря наш роднина. През 1999-а, когато вече не бе нито здрав, нито весел, актьорът ни вдъхна кураж с автобиографията си "Жив съм, ваш съм". И ние го възприемахме като такъв - като "наш".

2001 г. (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Калоянчев бе емблемата на онази плеяда актьори от Сатирата, която едва ли някога повече ще събере такъв звезден състав. Той разсмиваше още с излизането си на сцената. Дето се казва, преди да си е отворил устата. Малко са актьорите с такова невероятно, както се изразяват критиците - "плътно" присъствие.

27 март 1984 г. Зведният отбор на Сатирата на мач между артисти и журналисти на Националния стадион в Международния ден на театъра От ляво надясно: Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Димитър Манчев и Константин Коцев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Повечето българи, особено тези от по-старото поколение, знаят и биографията му. Бургазлия е, а в София учи за актьор заедно с Катя Зехирева, Коста Цонев, Катя Динева. Едно звездно поколение актьори, които израстваха през годините и остаряваха пред очите на няколко поколения българи.

21 януари 2001 г. С Драгомир Драганов на поредното честване (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Калоянчев завършва актьорско майсторство в класа на легендарния Стефан Сърчаджиев. После, преди да попадне в Сатирата, играе в театрите в Перник, в Младежкия театър в София, в Народния театър "Иван Вазов".

1985 г. С Хиндо Касимов и Пламен Сираков в "Господин Балкански" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Ролите на Калоянчев в театъра и тези в телевизионния театър, са буквално неизброими. Той бе един от най-желаните актьори и за режисьорите, и за публиката. Чутовен работохолик. Работеше паралелно и в театъра, и в киното.

26 март 2009 г. Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова станаха първите актьори със звезди в Алеята на известните българи. На снимката Калата е със съпругата си Валя, а Стоянка Мутафова с дъщеря си Мария Грубешлиева - Муки (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Първата му филмова роля е на циганчето Сали в "Утро над родината". Оттам насетне киното буквално не знаеше как да си го "подели" с театъра, защото и екранът го обичаше много.

1980 г. В спектакъла "Рейс" от Станислав Стратиев на сцената на Сатирата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Един след друг актьорът оставяше своите стъпки в изкуството с незабравими образи в незабравими филми: "Специалист по всичко" (1962), "Вълчицата", "Инспекторът и нощта", "Най-дългата нощ" (1969), "Привързаният балон" (1969), "Езоп" (1971), "Неочаквана ваканция" (1981), "Нощните бдения на поп Вечерко" (1981), "Бон шанс, инспекторе!" (1984), "За къде пътувате?" (1986) "Големите игри" (1999) и "Рапсодия в бяло" (2002). Калата е играл в над 50 филма.

С колегата си Славчо Пеев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

През 1990 г. изигра емблематичния Бай Ганьо във филма на Иван Ничев "Бай Ганьо тръгва из Европа", който по статистика е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те. През 2006 г. излезе и продължението му - "Бай Ганьо се завръща от Европа". 2006-а е годината, в която Калоянчев получи и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

27 март 1984 г. Заедно със Стойчо Мазгалов и Стоянка Мутафова в култов мач между артисти и журналисти на Националния стадион в Международния ден на театъра (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Преди това имаше цяла колекция от всички възможни най-големи награди за творчески постижения. бе отличен и с най-високите държавни отличия. Но най-голямата му награда беше любовта на хората. Калоянчев бе в истинския смисъл на думата "народен артист". И независимо че това звание беше официално премахнато, реалното му измерение нямаше как да бъде "иззето", защото стоешще недосегаемо, и стои и до дне-днешен, в сърцата на хората. Не могат да му навредят нито чиновнически приумици, нито политически "повеи".

21 януари 2001 г. С колежката си Мария Русалиева (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Изминаха 6 години от онзи 18 декември 2012 г., когато българите научиха новината, че техният любимец вече не е сред живите....

В "Господин Балкански" на сцената на Сатирата (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

А споменът за него е все още жив, и ще продължава да живее в нас. Сякаш дори чуваме гласа му:

"Жив съм, ваш съм!..."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Фото-носталгично за Парцалев

Фото-носталгично за Парцалев

Още

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Никола Анастасов - слънчевото дете на българския театър

Още

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Още

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Константин Коцев си отиде от този свят, "пренесен" от болестта в една друга реалност

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений