Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Режисьорът Максим Генчев започва филм за Христо Ботев през април в Калофер

172 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

Режисьорът Максим Генчев започва филм за Христо Ботев през април в Калофер

Изпълнител за главната роля вече е избран, съобщи кметът на града Румен Стоянов

Колаж: Юлиан Илиев

През април в Калофер започват снимките на игрален филм за поета-революционер Христо Ботев, съобщи кметът на града Румен Стоянов пред БТА.

Преди месец в Калофер бе учреден инициативен комитет, който започна национална кампания за събиране на средства за игрален филм за Христо Ботев. Членовете му непрекъснато се увеличават и вече са повече от двадесет, а в разкритата дарителска сметка до момента са събрани над 20 000 лева, каза Румен Стоянов.

Кметът на Калофер Румен Стоянов (Снимка Фейсбук страница)

"Важно е всеки българин да почувства тази инициатива в сърцето си. Средствата не са толкова много. След филма за Левски, жителите на Калофер искат да бъде направен игрален филм и за великия син на нашия град Христо Ботев", посочи Стоянов. Той добави, че идеята за заснемането на игрален филм за Ботев е подкрепена от много родолюбиви българи и организации в страната.

Режисьор на филма ще бъде Максим Генчев. Сценарият е почти завършен и е по оригиналните разкази на Захари Стоянов. По-голямата част от филма, почти 70 процента, ще бъде сниман в Калофер. Само някои от сцените ще са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост във Видин.

Максим Генчев (Снимка; Фейсбук страница)

По думите на Румен Стоянов вече има и избран изпълнител за главната роля. Бюджетът на филма ще е около 500 000 лева.

Проявите, посветени на 172-та годишнината от рождението на поета - революционер Христо Ботев в Калофер започват на 5 януари, от 16:00 ч., когато ученици от местното средно училище "Христо Ботев" ще представят "Ние потомците, за посланията на Ботев" в Национален музей "Христо Ботев" в града. По традиция, от 18:00 ч. в едноименното читалище в града ще се състои тържественото събрание по случай рождението на Ботев.

Слово за великият син на България ще произнесе кметът на Калофер. След това Димитър Селенски и ДТ "Гео Милев" от Стара Загора ще представят моноспектакъла "Щурчето - убиецът на Ботев" по романа на Неда Антонова "Неговата любима". Вечерта ще приключи с празнични илюминации.

Паметникът на Ботев в Калофер

Кулминацията на проявите е на 6 януари, от 11:30 ч., когато пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева ще бъдат положени цветя и ще прозвучи рецитал на стихотворението "Майце си" в двора на НМ "Христо Ботев".

Христо Ботев (Изгубената България)

Веднага след това на мемориалния комплекс на Христо Ботев в града ще се състои митинг-поклонение и ще бъде произнесено слово за великия син на България. Военнослужещи ще положат "Гирлянд на славата" пред паметника на Христо Ботев в Калофер.

Още

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Още

Под тепетата подготвят честване на 172 години от рождението на Христо Ботев

Под тепетата подготвят честване на 172 години от рождението на Христо Ботев

 

Коментирай 27

Календар

Препоръчваме ви

Кант във вертеп, съблазнителят Киркегор: Великите мислители и любовта

Книгата "Любовта на философите" от М. Гайер разказва за любовните капани, в които са попадали на най-мъдрите хора на света

Димо Коларов - "Златното око" на камерата

24 години от смъртта на филмовия оператор

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

В „Маестрото“, режисьорът критикува съвременната филмова индустрия

Георги Минчев - живот, изпят с ритъма на рока

20 години от смъртта на легендарния изпълнител

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

"Българските управници от последното столетие превърнаха Левски от идеал в идол" споделя авторът на книгата Людмил Леонидов

Борис Пастернак: Февруари. Без да чакаш, пиши, ридай с мастило ти

Google отбелязва днес 131 години от рождението на руския Нобелов лауреат с рисунка, вдъхновена от стихотворението му за месец февруари