Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ракът стопява мъжкаря Хъмфри Богарт до килограмите на дете

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА КИНОТО

Ракът стопява мъжкаря Хъмфри Богарт до килограмите на дете

65 години от смъртта на знаменития идол на Холивуд

Хъмфри Богарт, 1953 г. / Снимка: Getty Images

През 1951-ва година той грабва "Оскар" за най-добра мъжка роля във филма "Африканската кралица". Зад гърба си вече е имал една номинация за наградите на Академията през 1943-а, а след наградата от 1951-ва му предстои да получи още една номинация - през 1954-та. Превръща се в кумир за много почитатели на киното и е една от най-харесваните звезди в Златния период на Холивуд, а и до днес.

Хъмфри Богарт, януари 1954 г. / Снимка: Getty Images

За период от 30 години активна дейност Богарт оставя огромна филмография. Според критиците, най-значимите му роли са във филмите "Казабланка" и "Африканската кралица", но за публиката той е добър във всяка от тях, независимо какво играе. Жените лудеели при всяка негова поява на екрана, или на улицата. Може би заради това личният му живот е "увенчан" с три брака, завършили с развод. До появата на последната - голямата му любов Лорън Бакол, от която са децата му Стивън (р. 1949) и Лесли (р. 1952).

Умира в разцвета на славата си - на 57, на 14 януари 1957 г. Навършиха се 65 години от смъртта на големия американски актьор.

Хъмфри Богарт, 1953 г. / Снимка: Getty Images

Още

"Казабланка празнува" своя 75-ти рожден ден

"Казабланка празнува" своя 75-ти рожден ден

Хъмфри Богарт умира в Лос Анджелис, Калифорния, и е погребан във Форест Лоун Мемориъл Парк, Глендейл, САЩ. И днес на гроба на легендата могат да се видят огромни букети с цветя от почитатели на големия му актьорски талант.

Хъмфри Дъфорест Богарт е идол на поколения киномани. Четири десетилетия след смъртта му Холивуд не го забравя и през 1999-а Американският филмов институт го провъзгласи за най-великия актьор за всички времена, а сп. "Ентъртейнмънт Уийкли" озаглави своя статия за Богарт с "Филмова легенда номер едно за всички времена". Звездата на Хъмфри Богарт в Холивудската алея на славата е една от най-посещаваните за снимки от туристите.

От Богарт са се учили големи звезди на световното кино, като Жан-Пол Белмондо. Той е пример за поколения професионални актьори в цял свят.

Хъмфри Богарт и Виторио де Сика / Снимка: Getty Images

Малцина знаят, че царската си и "непукистка" осанка Богарт дължи донякъде и на произхода си. Той е далечен потомък на английския крал Едуард III. В кръвта му тече английска и холандска кръв.

Роден е на 25 декември 1899 г., в елитно семейство - баща му е хирург, а майка му - художничка, илюстратор.

Актьорът, като дете, 1901 г. / Снимка: Getty Images

Още

Щрихи от живота на "грозния красавец" Жан-Пол Белмондо

Щрихи от живота на "грозния красавец" Жан-Пол Белмондо

Детството му преминава в най-престижните квартали на Ню Йорк. Богарт расте сред богатството и богатите хора, така че бъдещето му се усмихва с големи възможности за реализация в различни сфери н живота. Учението му не се отличава с големи успехи, но затова пък той притежава такова обаяние, че е сърцето на всяка компания.

На младини пуши, пие алкохол и се забавлява. Всъщност, остава същия бохем до края на живота си. Родителите му били буквално отчаяни от ниските му оценки и се надявали, че службата в американския флот ще му помогне да се дисциплинира.

Снимка: Getty Images

Още

Оливър Стоун: Холивуд полудя!

Оливър Стоун: Холивуд полудя!

Младокът, обаче, имал съвършено различни планове. Още през 1921-ва се пробва в малки поддържащи роли на Бродуей, а също и в киното. Там го канят все за гангстерски роли, но той не отказва нито една покана - иска зрителите да го запомнят и да работи, за да се развива. Работата му като актьор е единственото нещо, в което проявява упорито постоянство.

Звездата му изгрява през 1942-ра във филма "Казабланка" - цели 20 години след дебюта му на Бродуей. Поверяват му главната роля, в партньорство с вече утвърдената кинозвезда Ингрид Бергман. През 1943-та година "Казабланка" получава "Оскар" за "най-добър филм", а Богарт е номиниран за "най-добър актьор".

Още

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Ролите му след "Казабланка" му завоюват името на романтичен циник. Самият той живее с всичките си слабости на макс, без да обръща внимание на предупрежденията "прекалено". Според някои е злоупотребявал с цигарите и затова се е разболял от рак на гърлото.

Той самият споделил с най-добрите си приятели - Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси, че "не съжалява за "злоупотребите" си". По думите на Спенсър Трейси е предчувствал края си. Вечерта, преди да умре, двамата се видяли в дома на Богарт и на трътгване той му казал вместо "Лека нощ!", "Сбогом, Трейси!".

Хъмфри Богарт и Катрин Хепбърн, 1951 г. / Снимка: Getty Images

Още

Ален Делон след смъртта на Белмондо: Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно

Ален Делон след смъртта на Белмондо: Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно

Трейси описва състоянието на Богарт преди смъртта като "ужасно". Този някогашен символ на мъжественост, идол на жените в цял свят, тежал не повече от 36 килограма - бил буквално "стопен" от болестта.

Но всички днес го помнят такъв, какъвто остава във филмите си. Мъж с респектиращо мъжкарско присъствие, с една специфично негова иронична усмивка на лицето и с изражение, което демонстрира присмехулно превъзходство над дребните неща. Вероятно затова и близките на Богарт избират за надпис на гроба му една фраза от филм, която напълно съответства на начина му на мислене и на живота му.

Тя е от филма, който среща Богарт с голямата му любов и майка на децата му - Лорън Бакол, и гласи: "Ако искаш нещо, свирни". Сякаш го виждаме да я произнася, с едно леко намигване на живота.

Бронзова фигура на Хъмфри Богарт, собственост на Лорън Бакол, е показана пред снимка на актрисата на аукцион на Bonhams на 13 февруари 2015 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

По съдбовна ирония първият филм, в който участва, носи заглавието "Животът на известните играчи" (1920). И сред следващите заглавия във филмографията на Богарт могат да се открият аналогии с неговия собствен живот: "Танцуващият град", "По реката", "По дяволите жените", "Тяло и душа", "Свещен ужас", "Любовна история" , "Остров на яростта", "Великият О'Мейли", "Задънена улица", "Мъжете са такива глупци", "Ангели с мръсни лица", "Не можеш да се измъкнеш безнаказано", "Всичко се сбъдна" и др.

Хъмфри Богарт в кадър от филма "Африканската кралица" / Снимка: Getty Images

Още

На 89 почина холивудската икона Лорън Бакол

На 89 почина холивудската икона Лорън Бакол

Неукротимият Богарт сякаш се забавлява, докато работи, и диша с пълни гърди любовта, която буквално приижда в живота му. Докато палува и се жени, жени се и се развежда, най-сетне се появява Тя - единствената, която ще го "прикове" на място.

Едно момиче от Бронкс, което гледа подозрително на лъскавите "типове" като него, израстнали в престижните квартали на Ню Йорк. Тя е модел и актриса, и толкова красива, че спира дъха на мъжете. Нареждат я в списъка на 20-те най-красиви жени на Холивуд от златния му период. Името й е Лоран Бекол.

Когато я среща, той самият не вярва, че това не е просто един флирт, а Жената. Дори приятелите му не вярват, че от това ще произлезе един от най-бляскавите бракове на Холивуд на всички времена.

Хъмфри и Лорън, 1951 г. / Снимка: Getty Images

Лорън Бекол е на 19, когато среща Хъмфри Богарт на снимачната площадка на "To Have and Have Not". Той е на 45 и женен за Майо Мето. Лорън знае всичко за "богатото" му минало на прелъстител, и въпреки това е изкушена - намира го за "много секси".

Още

Лорън Бакол - последната фатална жена

Лорън Бакол - последната фатална жена

Колкото повече двамата общуват покрай снимките, толкова повече тя го опознава като сърдечен и учтив човек. Подозрителността й се изпарява, и Лорън неприкрито започва да флиртува с него. Физическото привличане между двамата започва да прави впечатление на всички от филмовия екип.

За да прикрие вълнението си от хлапачката, Богарт непрекъснато се шегува с нея, уж за да я предразположи за камерите. Но за всички е ясно, че рано или късно, между тях двамата ще се случи нещо не просто интимно, а изгарящо от страст.

Лорън Бакол и Хъмфри Богарт, 1951 г. / Снимка: Getty Images

Една вечер Хъмфри отива в гримьорната й, да й пожелае лека нощ. И тогава, когато вижда в огледалото богинята на сърцето си да разресва косите си, той не издържа и... я целува. Някак срамежливо за обигран мъж като него. После, сякаш за да излезе от неудобството, изважда от джоба си кутийка от кибрит и я моли да запише върху нея телефонния си номер.

Този прелестен миг на любовна игра ще си спомнят и двамата през целия си живот.

Хъмфри Богарт и Лорън, на разходка със сина им Стивън на снимачната площадка на "Африканската кралица" / Снимка: Getty Images

По онова време Богарт е женен за алкохоличка с прояви на шизофрения. Майо е агресивна и вкъщи той се чувства не на мястото си. Всеки миг бил нащрек, дали върху него няма да полети пепелник, или лампа... Лорън му вдъхнала надежда за нов живот. Но и нови страхове...

Хъмфри Богард и съпругата му Лорън Бакол, преди заминаването си от летището в Рим, 1954 г. / Снимка: Getty Images

Когато режисьорът на филма научава за аферата между двамата актьори, изпаднал в ужас от онова, което може да се случи, ако забежката на Богарт стигне до ушите на жена му. Опитва се да разубеди Лорън да се откаже от него. Стига се и до заплахи, че ще сложи край на кариерата й, ако не го направи. Майката на Лорън също се намесва - не иска за дъщеря си "стар алкохолик".

Но Лорън не се отказва. Нито пък Хъмфри.

Лорън Бакол и синът й от Хъмфри Богарт - Стивън / Снимка: Getty Images

Богарт се развежда непосредствено след премиерата на филма, която се състоява на 20 януари 1945-а. В края на май същата година двамата влюбени се венчават в дома на носителя на наградата "Пулицър" Луис Бромфийлд в Охайо.

Какво се случва после? - Раждат им се две деца, но и двамата са твърде известни и желани, за да останат верни един на друг - Хъмфри се задява с фризьорката си, а Лорън му изневерява с Франк Синатра. Но въпреки медийния шум и клюките зад гърба им, двамата остават душевно предани един на друг до края. Бракът им, по думите и на двамата, бил щастлив, защото винаги са се подкрепяли.

Хъмфри, Лорън и синът им Стивън, на летището в Лондон, 1951 г. / Снимка: Getty Images

В средата на 50-те години Хъмфри Богарт се разболява от рак на гърлото. След смъртта му Лорън се омъжва повторно за актьора Джейсън Робардс, от когото има син, но във всяко свое интервю актрисата винаги подчертава, че "големият мъж на сърцето й" остава Хъмфри Богарт.

"Никой никога няма да успее да напише любовна история като нашата", казва тя малко преди смъртта си през 2014-а година. Погребана е в същото гробище, където спи своя вечен сън нейният любим.

Руди Вали, Хъмфри Богарт и Гленда Фарел / Снимка: Getty Images

Още

 Кърк Дъглас, алфа мъжкарят на Холивуд, чийто единствен грях бе слабият му ангел

Кърк Дъглас, алфа мъжкарят на Холивуд, чийто единствен грях бе слабият му ангел

В Холивуд върви легендата, че макар и толкова отслабнал физически и душевно към края си, актьорът се опитал да се пошегува в последното си интервю за пресата, с думите: "Знаех си, че не трябваше да сменям скоча с мартини". Дори да е поредната легенда за него, тази фраза напълно съответства на образа на Богарт. Често цитират и друга негова крилата фраза: "Мъдрият мъж никога не спори с жена си; просто я изчаква да започне да си противоречи сама".

Хъмфри Богарт и Клер Тревъл - целувка зад кулисите, на премиерата на "Африканската кралица", 1952 г. / Снимка: Getty Images

Чувството му за хумор не го напуска до последно. На екрана играе герои и злодеи, мъже на честта и дълбоко порочни и пропаднали хора. Актьорският му диапазон е толкова широк, че той като че ли е от малкото актьори без амплоа. А това е възможно единствено когато героят просто се нуждае от талантлив актьор.

Синът на Богарт - Стивън, написа книга за баща си. В нея описва тежката загуба от смъртта му, когато той е още съвсем дете - едва на 8.

Синът на Богарт - Стивън Богарт, 2003 г. / Снимка: Getty Images

"Когато баща ми почина, на погребението имаше 3000 души, които не познавах", разказва Стивън Богарт - телевизионен продуцент и писател. Той признава, че постоянно е изпитвал страх от това, да го представят като "сина на някой толкова голям", защото майка му още от детските му години винаги му казвала, че трябва да носи с гордост фамилията си.

Епичната любовна история на родителите му е описвана десетки пъти от различни легенди на Холивуд, но през погледа на Стивън тя изглежда още по-трогателна.

2012 г. Възстановената лодка от филма "Африканската кралица" с Хъмфри Богарт / Снимка: Getty Images

Трогателен е и самият край на Хъмфри Богарт. "Той си отиде с достойнството на истински мъж, въпреки че тялото му се беше стопило до килограмите на дете!", разказва Спенсър Трейси.

Било е тъжно човек да види легендата, кумира, идеала си, да гасне и изтлява по този начин. Точно, като падаща звезда... Но смъртта на Богарт не води до забрава. Славата на актьора, като един от най-ярките таланти на Холивуд, продължава да свети ярко в историята на световното кино.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Джуди Холидей - първата холивудска "блондинка" с "Оскар" и "Златен глобус"

Още

Почина актьорът Том Лестър, който от дете знаел "плана" на Бог - "да го прати в Холивуд"

Почина актьорът Том Лестър, който от дете знаел "плана" на Бог - "да го прати в Холивуд"

Още

Любовното кинообяснение на Тарантино - "Имало едно време… в Холивуд"

Любовното кинообяснение на Тарантино - "Имало едно време… в Холивуд"

Още

Семейството и най-близките се сбогуваха на църковна служба с Жан-Пол Белмондо

Семейството и най-близките се сбогуваха на църковна служба с Жан-Пол Белмондо

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата