Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последните години на Доницети преминали в жестока агония от болестта

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ОПЕРАТА

Последните години на Доницети преминали в жестока агония от болестта

175 години от смъртта на големия италиански композитор

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Доменико Гаетано Мария Доницети е един от най-талантливите италиански композитори на 19-и век, и както го определят много музиковеди - "странна птица". Известно е, че забранявал на родителите си да присъстват на премиерите на оперите му, а също така държал в тайна от тях брака си с Вирджиния Васели.

Гаетано Доницети (1797 - 1848), Снимка: Getty Images

Сред другите му странности изтъкват и тази, че не искал музикален инструмент в дома си. Никога не си купил инструмент. Понякога имал нелепи настроения и точно в такова за пръв път срещнал съперника си Белини в Неапол през 1822-ра година. Всъщност, макар и в конкуренция един с друг, Белини и Доницети изградили трайни отношения на взаимно уважение.

Когато научава за смъртта на Белини през 1835-а година, Доницети бил в разгара на репетициите на операта си "Lucia di Lammermoor". Покрусен от новината зарязал всичко, затворил се в кабинета си и написал реквием в памет на Белини.

Сцена от операта "Лучия де Ламермур" / Източник: Държавна опера - Стара Загора

Още

Росини и "150 години след Росини"

Росини и "150 години след Росини"

Доницети композирал много бързо. Всичките си 75 опери написал в период от 12 години. Комичната му опера "Любовен елексир" е цитирана като най-бързо написаната оперна творба - сътворил я само за 15 дни. Парадоксално, тя е и най-популярната му творба. Следваща в класацията по бързина на създаването си, е споменатата вече "Лучия де Ламермур", която Доницети написал за шест седмици. Тя следва първата не само по бързина на написването, но и по популярност. Следват ги "Фаворитката" (1840) и "Дон Паскуале" (1834), и не по-малко известните "Дъщерята на полка", "Фаворитката", "Линда ди Шамуни" и др.

Още

Докоснете се до Росини!

Докоснете се до Росини!

Гаетано Доницети е роден на 29-и ноември 1797-а година в бедно семейство в Бергамо. Детството му преминало в живописна местност, но в къща от две тъмни стаи. Бил най-малкото дете в семейството. Сестрите му работели като шивачки. Родът нямал никакви музикални традиции, но и по-големият брат на Гаетано - Джузепе Доницети, става музикант. Дори бил поканен за придворен музикант в Османската империя.

Малкият Гаетано първо станал хорист в градската катедрала, където диригент бил не кой и да е, а немският композитор Йохан Симон Майер. Именно той през 1815-а година изпраща Гаетано с препоръчителни писма в Музикалния лицей в Болоня при отец Станислао Матеи, известен като учител на Росини.

Италианският композитор Гаетано Доницети (1797 - 1848), около 1835 г. / Снимка: Getty Images

Доницети пробвал композиране още като младеж, но след лицея се връща в родния Бергамо и не след дълго се записва като наемен войник в един австрийски полк. Когато през 1818-а година полкът бил изпратен във Венеция, именно там Доницети написва първата си опера — "Енрико Боргоня" и я предлага на театралното ръководство. Театърът я включва в репертоара си и я поставя.

Операта била посрещната с голям интерес от публиката.

Шарж на Доницети, оригинална публикация: People Disc - HJ0241 / Снимка: Getty Images

С полка в Мантуа Доницети написва четвъртата си опера - "Зораида от Гранада", поставена в Римския оперен театър. За късмет я гледал един известен импресарио - Доменико Барбая, който поканил Доницети да се премести в Неапол. Доницети напуска военната служба и заминава за Неапол, където живее 16 години.

Там става директор на царските театри.

Първата творба, в която блесва талантът му на композитор е "Ана Болейн" (1830). С нея Доницети си спечелва име на композитор, когото сравняват с Белини. Но операта, която го изстрелва към върха е "Любовен еликсир". Написана през 1832-ра година, тази опера остава сред вечните световни оперни шедьоври.

Скоро след нея идва нов зашеметяващ успех - на операта "Лучия де Ламермур", често сравнявана по популярност с "Норма" на Белини.

Гаетано Доницети (1797-1848), Снимка: Getty Images

Още

Вивалди - "сиракът на Бог"

Вивалди - "сиракът на Бог"

През 1838-а година, разочарован от цензорите в Неапол, Доницети заминава за Париж. Оперите му вече се поставят в цяла Европа и го канят на работа от различни оперни театри. Доницети приема да стане хофкапелмайстър и съдебен композитор на австрийския император във Виена. По-късно твори в Рим и Милано.

Доницети е композирал около 75 опери, 16 симфонии, 19 струнни квартета, 193 песни, 45 дуета, 3 оратории, 28 кантати и много инструментални концерти и сонати.

Гаетано Доницети (1797 - 1848), Снимка: Getty Images

Бил ли е щастлив на върха на славата си? - Не. В личния си живот Доницети преживял жестоки моменти - и трите му деца от Вирджиния Васели умрели при раждането. Двамата сключват брак на 1-ви юни 1828-а година. Вирджиния била сестра на неговия приятел Антонио, който ги запознал, когато девойката била едва на 13.

Доницети имал сложни отношения с родителите си, но преживял тежко смъртта им. Година след кончината им, загубил и жена си. Вирджиния умряла от холера.

Източник: Софийска опера

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Към 1843-та година самият Доницети започнал да забелязва първите симптоми на сифилиса. Две години по-късно бил изпратен на лечение в Париж. В болницата го посетил Верди. След лекарски консулт се взело решение да бъде върнат в Бергамо. Много скоро след това започват първите налудни състояния и нервни кризи от увредата на мозъка му. Последната му опера е "Катарина Карнаро" (1844), след която Доницети престава да пише.

След агония в продължение на няколко години, Доницети умира на 8-и април 1848-а година в родния си град Бергамо, в дома на знатното семейство Скоти, и бил погребан в базиликата "Санта Мариа Маджиоре", до гроба на своя първи учител - Йохан Майер.

Музиката на Доницети, обаче, продължава да живее. Характерното в неговите опери е разкошът - съчетанието от изразителни мелодии и театрален ефект.

Доницети е изключителен мелодик и отлично запознат с магията на театъра.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Учителят на Белини и Росини бил кастрат

Още

Прочутият оперен Театро "Белини" в Сицилия пред закриване?

Прочутият оперен Театро "Белини" в Сицилия пред закриване?

Още

Само на 20, Росини е по-популярен и от Наполеон

Само на 20, Росини е по-популярен и от Наполеон

Още

 "Стабат Матер" от Росини със Соня Йончева в Париж

"Стабат Матер" от Росини със Соня Йончева в Париж

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне