Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

БЪЛГАРСКИ СЛЕДИ

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Журналистът Жанета Йорданова я открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ, който е последният стопанин на унищоженото българско училище в Румъния

Христо Ботев (Източник: Министерство на културата)

Още

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

Портрет на Христо Ботев, рисуван през 1935 година от неустановен до момента художник, откри в Букурещ журналистът Жанета Йорданова. Творбата е от малкото оцелели след събарянето на Българското основно педагогическо училище в румънската столица, съобщи БНТ.

Ботев е нарисуван с маслени бои върху платно от зебло. За първи път журналистът Жанета Йорданова забелязва портрета на стара снимка от училищно тържество, публикувана в юбилейния вестник "Български светилници", но никога не е вярвала, че ценната творба е оцеляла до наши дни. Открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ. Той е последният стопанин на унищоженото българско училище в Румъния.

"Портретът, той го е открил в тъмно, странично помещение заедно с дървени отпадъци, шпертплатови плоскости, мебели изпочупени. Самият портрет е бил с изтръгнати рамки и той го е прибрал тогава, за да не отиде като отпадък. Почиства, увива го старателно и го слага в мазето си, но един ден разбиват мазите и портретът на Ботев е сред откраднатите предмети", разказва Жанета Йорданова - журналист.

Паметник на Христо Ботев във Враца (Снимка: iStock by Getty Images)

Историята не свършва до тук. Хората от блока подозират свой съсед за кражбата, а Георги Ронков допускал, че той едва ли ще разпознае нашият Ботев.

Още

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

"И уж, че не знае кой е крадецът, споменал пред него, че това е един портрет, картина на един голям светец и който го вземе ще го застигне нещастие", казва още Жанета Йорданова.

Само след ден портретът на Христо Ботев бил върнат на мястото му. За възкръсналата творба се знае много малко, поне засега. В левия ъгъл художникът е написал фамилията си на латиница.

"Н. Александров - не е от известните художници, творили през първата половина на 20 век. Въпрос на изясняване е кой е авторът на този ценен портрет, свързан с историята на една наша съборена светиня", допълва Жанета Йорданова.

След реставрация портретът на Ботев ще бъде дарен на българската общност в Румъния. А днес на някогашната улица "Кълърашилор", където се е извисявала българската църква и училището, в което Ботев е преподавал през 1873 година, е построена... бензиностанция. И макар българската светиня в Букурещ да е изгубена безвъзвратно, Жанета Йорданова пише историята ѝ в книга. В нея са публикувани неизвестни до сега документи и ще бъде преведена на румънски език.

Още

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Още

Христо Ботев бил влюбен в майката на Сава Огнянов, а пък Сава - в дъщерята на Ботев Иванка?

Христо Ботев бил влюбен в майката на Сава Огнянов, а пък Сава - в дъщерята на Ботев Иванка?

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

400 години от рождението на блестящия учен и мислител