Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Това, според свидетелски показания, е разрушената църква "Света Троица" в местността "Манастирски дол" във Врачанския балкан

Изследователят Николай Иванов

Изследователят Николай Иванов, написал книгата "Нови документи за гроба на Ботев", показа мястото, край което според документите трябва да е погребан Христо Ботев. Това е разрушената църква "Света Троица" в местността "Манастирски дол" във Врачанския балкан. Мястото е посочено в свидетелски показания, събрани от врачанина Димитър Бучински. Той е бил част от комисията, която през 1934 г. е издирвала очевидци, участвали в събитията около убийството на поета революционер. 

Още

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

Авторът на книгата бе придружен от историка проф. Пламен Павлов, правнука на брата на Ботев - Боян Ботев, общественика от Враца Христо Илиев, и от журналисти.

"Усещането да съм на това място трудно може да се изрази. Досега винаги се казваше, че Христо Ботев няма гроб. Това звучи възвишено, но е добре хората да знаят каква е историческата истина, ще работим в тази посока", сподели Боян Ботев и допълни, че вярва, че посоченото в тези нови документи е истина. Според него на мястото би трябвало да се направят разкопки и ако се намерят кости - да се извърши ДНК експертиза, която да потвърди или отхвърли тезата.

Авторът Николай Иванов бе придружен от историка проф. Пламен Павлов (на снимката), правнука на брата на Ботев – Боян Ботев, общественика от Враца Христо Илиев и група журналисти

"Надявам се, че официалната наука ще походи много отговорно към тези следи", заяви за БТА и проф. Павлов. По думите му следите са категорични и е крайно време да се скъса с мантрата, че спомените са нещо много несигурно. "Вярно е, че в спомените много често има объркване на пластове, все пак минали са години, но въпреки всичко заслужават внимание. Ние благодарение на такива спомени знаем изключително интересни неща от нашата история", обясни още проф. Пламен Павлов. 

Книгата "Нови документи за гроба на Ботев" бе представена на 30 май в Националния пресклуб на БТА във Враца. Църквата "Света Троица" е датирана от 16-и век и разкопки в района преди няколко години извършваха археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова. В момента част от стените, които се виждат, са покрити със специално платно, за да бъдат предпазени.

Правнукът на брата на Ботев – Боян Ботев

Коментирай 15

Календар

Препоръчваме ви

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

400 години от рождението на блестящия учен и мислител