Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Показаха мястото, където се предполага, че е погребан Ботев (снимки)

Това, според свидетелски показания, е разрушената църква "Света Троица" в местността "Манастирски дол" във Врачанския балкан

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Има една хипотеза, че е бил убит след скарване от Георги Апостолов, но няма преки доказателства. Източник - "101 мита от българската история: от Авитохол до Опълчението", автор Веселин Игнатов. Между другото, скоро научих, че всъщност Ботев е имал сериозна военна подготовка: бил учител в Задунаевка, но зарязва преподаването и се записва доброволец в казашки полк; твърди се, че казаците го харесали и много го уважавали, казвали му "Христофор Ботйович, ты настоящий казак - удалец!", т. е. "храбрец", "истински мъж".

Голяяяяяяма глупост... Ботев е бил ранен и отишъл в един овчарник на близо да потърси помощ. Двама БЪЛГАРИ овчари го гощават и ляга да спи изморен и ранен. Виждат жълтиците му в кесията. Раааап ножа в гърлото и захвърлят тялото в най близкото супер дълбоко дере. Единият овчар преди да умре от старост се изповядал на ПОПА. ПОПА Е ОТИШЪЛ В ПОЛИЦИЯТА И ДАЛ ПОКАЗАНИЯ. НАМИРАТ И ОВЧАРНИКА, НАМИРАТ И ДЕРЕТО.НЕ ПОТЪРСИЛИ КОСТИТЕ НА ЧОВЕКА БОТЕВ. И КАЗАЛИ, ЩЕ ИЗЛЪЖЕМ ЧЕ ПАДНАЛ ГЕРОЙСКИ. ТЕЗИ ПОКАЗАНИЯ НА ПОПА СА ЗАПИСАНИ ВЪВ ВОЕННИЯ АРХИВ!!!!!!!!!!!! КОГАТО НЯКОЙ РЕЧЕ ДА ПОТЪРСИ КОСТИТЕ В ДЕРЕТО ТАМ БИВА АРЕСТУВАН ОТ ПОЛИЦИЯТА....ХО ХО ХООО...ГОЛЕМИ ПАТРИОТЕ.....СМЯЯЯЯХ....Пародия на патриотизма сте..

А ЛЕВСКИ?????? ОТ 12 ЧЛЕНЕН СЪДИЙСКИ СЪСТАВ 9 СА БЪЛГАРИ ОСЪДИЛИ ГО НА СМЪРТ НЕ ЗАРАДИ ОБИРА В ХАСКОВО НЕ ЗАРАДИ ОРГАНИЗАЦИОННАТА МУ ДЕЙНОСТ, А ЗАРАДИ УБИЙСТВОТО НА ДЕТЕ!!!!!! КОЕ Е НОРМАЛНОТО В СЛУЧАЯ????

Българите са недостоини за Левски и Ботев . Продажен и глупав народ - факт от сегашното му битие !!!!

ЧЕ БОТЕВ Е УБИТ ОТ МОСКАЛ, ВНЕДРЕВ ЧЕТАТА ! КАКТО СА УБИТИ И ЛЕВСКИ , РАКОВСКИ - ПО ПОРЪЧКА НА ГРАФА ! И ТРИМАТА ПО-ГОРЕ СА БИЛИ ТВЪРДО ПРОТИВ ЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ "ДЯДО ИВАН" !

Ботев не е роден в Калофер, а в с. Осен, Врачанско!

Колкото откриха гроба на Левски, толкова ще открият и гроба на Ботев. След 150 години това е невъзможно начинание. И по-добре. Ботев и Левски ще живеят вечно в паметта на родолюбивите българи. Не е от особено значение, че гробовете им са неизвестни.

Проф Памлов показа снимки от погребението на Ботев, в което е участвал като млад учен

христо ботьов петков е застрелян като куче от другите пройдохи в "четата" и зарязан там да го ядат лисиците!

Никола Обретенов няколко пъти е разпитван , воден е да покаже мястото . Не можел да си спомни... До деня на смърта си е казвал , че за честта на българския род ще отнесе истината със себе си ! Хора четете , интересувайте се , проучвайте нещата , а не само да цъкате минуси защото не ви харесва . Аз като разбрах какво е било , една седмица ми беше гадно . Проучете и за Левски !?!

Еми, уважавам Ви! Хайде, престанете с тази безумна реклама за някакво откритие край Созопол!!!Стотици пъти ни я набивате в екраните! Стотици пъти я трия, няма свършване и спасение!!!

Хмм... свидетелските показания на очевидци на смъртта му говорят, че са го пуснали в някакъв процеп/дупка, който са покрили, за да е труден за намиране и поругаване от турците. Бързали са за остъпление и да скрият гибелта от останалата част от четата. Може и да са до тази църква, но не ми се вярва - турците са тършували цялата местност с месеци и ако е имало пресен гроб до църква, е неминуемо да бъде забелязан и изкопан. Ако са искали да го скрият наистина, са внимавали мястото да е неугледно, трудно достъпно и да не е близост до нищо забележително. Поне такива са моите разсъждения.

Разкажете цялата истина ... Никола Обретенов е сочен за убиеца на Ботев, застрелва го в тила , куршума излиза през челото . Отрязват главата на Ботев и с големи камъни я размазват , да не знаят турците кой е . С жълтиците в колана на Ботев , Обретенов строи къща на два етажа , а хората са нямали какво да ядът. Ботев е убит за липсващи пари на четата, взел ги негов близък , че се женил !

Дошли, да речем, внуци от София свещ да запалят и видят гроба на дядо си, който им оставил голямо наследство. Умрял човекът преди четиридесет години. Макар че Муканят е гробар от двадесет и четири, няма да дигне рамене, а ще ги поведе из пътеките, ще закриви, ще засуче насам-натам, ще се изправи най-после пред някой хлътнал гроб, обрасъл със зеленика, и ще рече : — Ей тук лежи покойникът. Бог да го прости и миро да му капе на костите! Изправят се внуците, постоят с наведени глави на трапчината, уж че им е много мъчно за дяда им, палнат свещици и бързо излизат. При вратата му пуснат по някоя пара да чисти гроба и си отиват доволни хората. Ама някой може да не повярва, че този е гробът — то си е негова работа! Ако не вярва, да вземе мотиката, да копае, да търси и познае на дяда си кокалите.

За тези с минусите: От мой познат, човекът е на 80+ години, здрав и напълно с всичкия си, знам история, разказана му преди много години от жив четник на Ботев, че войводата е заведен ранен в близко село. Там още първата нощ Ботев е убит с тояги от местните селяни, като си дали сметка, че ще запалят селото им след като го намерят. Той също е твърдял, че според някои главата на Ботев е била отрязана и и заровена. Така че, поетът и революционер Христо Ботев няма гроб.

Календар