Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

СВЕТИНИ

Нови документи разкриват къде е погребано тялото на Христо Ботев

Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи във Враца книгата си "Нови документи за гроба на Ботев“

Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи днес в Националния пресклуб на БТА във Враца книгата си "Нови документи за гроба на Ботев". Тя е продължение на издадената миналата година книга "Убиецът на Ботев. Нови архивни документи". Участваха историкът проф. Пламен Павлов, общественикът Христо Илиев, правнукът на брата на Ботев - Боян Ботев, кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, спонсорирал издаването на книгата.

Още

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Христо Ботев - "между редовете" на споровете за него

Документите, които е използвал Иванов, се съхраняват в архива на Българската академия на науките, обясни самият той. Те са предадени в Академията от Димитър Бучински, участвал в комисията, която през 1934 г. е разследвала смъртта на Ботев, издирвайки очевидци на събитията. Според показанията от свидетеля Петър Мазнов тялото на Христо Ботев е свалено от лобното му място от дядо Вълко Очиндолски, на четвъртия ден след убийството. Старецът го погребал до стените на църквата "Св. Троца", в местността "Манастриски дол", край Враца. В книгата Иванов публикува и спомени на Никола Димитров, син на врачанския народен представител Тодор Димитров, според които на това място непосредствено след Освобождението ежегодно множество селяни участвали в молебени със свещеници. Никола Обретенов, който бил околийски управител на Враца по това време, направил всичко възможно да прекъсне тази инициатива на селяните, нареждайки молебените да се пренесат на Балкана, където да бъдат видни отвсякъде, за разлика от усойното и труднодостъпно място край църквата. Тези твърдения са подкрепени със снимки на документите, събрани от Димитър Бучински.

Според проф. Павлов по онова време всички врачани са знаели, къде е бил убит и погребан Ботев. По думите му, след като е разгледал тези нови доказателства, е сигурен на 99 %, че на посоченото място е гробът на Воеводата. Правнукът на Ботев - Боян Ботев обяви, че ако се стигне до разкопки и се открият кости, е готов да разреши взимането на ДНК материал от преките роднини на Христо Ботев - майка му и брат му, които са погребани в софийските гробища.

Още

В Кишинев реставрират паметника на Христо Ботев

В Кишинев реставрират паметника на Христо Ботев

Присъстващите на днешното представяне решиха като начало на мястото край съборената църква "Света Троица" във Врачанския Балкан да бъде поставена плоча, упоменаваща, че това е предполагаемия гроб на Христо Ботев. Бе решено и да се продължат разговорите с отговорните институции, от които зависи извършването на разкопки и продължаването на проучванията, пише БТА.

Преди представянето на книгата авторът Николай Иванов и част от присъстващите показаха и самото място, посочено в документите, където би трябвало да се намират костите на Христо Ботев.

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса