Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е истинският Бъфало Бил?

ЛЕГЕНДИ

Кой е истинският Бъфало Бил?

Прототипът на героя се казва Уилям Коди

Истинският Бъфало Бил - Уилям Фредерик Коди

Литературният герой Бъфало Бил е първата голяма звезда на Америка. Името се превръща във въплъщение на Дивия Запад. Реалната личност зад това име, обаче, в Европа е известно на малцина. И то е Уилям Фредерик Коди - военен разузнавач, ловец и... пътуващ актьор. Кой е той?

Коди, като Бъфало Бил

Уильям Фредерик Коди е роден през 1846 г. в малко градче на река Мисисипи. Още като дете загубва баща си, брат си и сестра си. Съдбата го принуждава да се научи да оцелява - да язди, да ловува, да обработва земята. На 14 започва работа в "Пони експрес", където ездата е атракция, но доста опасна за всеки - особено за малко момче.

На 19 получава призовка за армията. След военната служба се жени, но не е щастлив в брака си с Луиза Фредеричи. Въпреки това остава с нея до края на дните си, двамата имат и деца.

Уилям Коди и съпругата му Луиза, която умира 4 години след него

През 1868 г. викат Коди на служба във военното разузнаване. За заслуги като разузнавач в армията е награден с няколко почетни медала. Тръгва му и славата на най-добрия ловец на бизони. С месото им хранел бедните. Научавайки за Коди, през 1869 г. един автор на булевардни романи - Нед Бантлайн, измисля героя си Бъфало Бил. Появява се и шоуто "Разузнавачи на прерията", в което Коди е поканен да участва лично, под името Бъфало Бил.

Героят и прототипът стават едно - Бъфало Бил

Така започва историята на пълното покритие между прототипа и героя Бъфало. Коди и няколко негови сподвижници тръгват на турне из Америка с атракциона "Дивият Запад на Бъфало Бил".

1890 г. Шоуто "Дивият Запад на Бъфало Бил"

Коди привлича в шоуто истински индианци и каубои, използва и диви животни. Представленията траели по 3-4 часа, при огромен интерес от страна на многохилядна публика. Из цяла Америка чакат появата на пътуващия атракцион. Публиката изпада във възторг, славата на шоуто расте с всеки изминал ден и дори преминава границите на Америка - става световно прочуто.

Фотос от шоуто с Бъфало Бил

Коди, под името Бъфало Бил, е всеобщ любимец на хората по всички краища на света. Това му дава възможност, с лекота да провежда срещи, за които не можел и да си мечтае дори дипломат. Стигнало се дотам, че получил лична покана за среща от... папата.

На върха на славата си, обаче, Коди е сполетян от личо нещастие - умира синът му. Това го изважда от равновесие - зад героя от Дивия Запад, се криел чувствителен човек.

Най-странното от живота на Коди е това, че въпреки огромния успех на шоуто, той никога не станал богат. Семейството му живеело на ръба на бедността. Причината? - Коди имал "широки пръсти" и често давал парите си на закъсали свои сподвижници, или ги инвестирал в някакви авантюристични начинания.

В края на живота си Коди е полубедняк, останал само с шепа приятели. Изпада в депресия и започва да пие. Затваря се в дома си в Небраска и решава да се усамоти напълно - да излезе от публичния си образ на Бъфало Бил. До края на дните си се занимава със земеделие, намира утеха в красотата на природата.

Уилям Коди умира през 1917 г., докато гостува на сестра си в Денвър. Погребват го там.

Гробът на Уилям Коди

Днес, в Северозападен Вайоминг, едно градче, основано от него, носи името му, а няколко музея съхраняват паметта за този удивителен човек.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Истинският Бъфало Бил - Уилям Фредерик Коди

Коди, като Бъфало Бил

Героят и прототипът стават едно - Бъфало Бил

1890 г. Шоуто "Дивият Запад на Бъфало Бил"

Уилям Коди и съпругата му Луиза, която умира 4 години след него

Фотос от шоуто с Бъфало Бил

Погребението на Коди в Денвър

Гробът на Уилям Коди

Календар

Препоръчваме ви

Енио Мориконе с вълнуваща творба в памет на жертвите от моста "Моранди"

Композицията ще звучи при откриването на новия мост край Генуа в края на юли

Имало едно време в Рим... Енио Мориконе

"Поп, рок, фолклор, абстрактна музика... киното съдържа всичко", казваше маестрото, който пренесе филмовата музика в Космоса

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Един месец след кончината на твореца, тя е посветена на епопеята по опаковането на Пон Ньоф

8 музи на Серж Генсбур

Считан за най-важната фигура на френския шансон, той е прочут и с провокативни и скандални проявления, които са предизвиквали вълнения, разделяйки френското обществено мнение

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

По време на премиерата беше излъчен и непоказваният досега документален пълнометражен филм на Тошев, посветен също на актьора - "Рицарят на смеха"

Любопитно писмо за посещенията на Ван Гог и Гоген в бордеи се продава 282 000 долара

Писмото е изключително за необикновената среща на двама големи художници, казват от френската аукционна къща "Друо"