Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Портрет на Вера, 1925. Музейна сбирка на Националната художествена академия

Още

Изложбата "Академията като съдба" отбелязва 120 години от рождението на Илия Петров

Изложбата "Академията като съдба" отбелязва 120 години от рождението на Илия Петров

Националната художествена академия, съвместно с Държавна агенция "Архиви", Община Бургас и Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас представят на 7 февруари (сряда) 2024 г. изложба, посветена на големия български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия - проф. Илия Петров.

Изложбата е част от музейната програма на Националната художествена академия и може да бъде разгледана до 9 март 2024 г.

В продължение на година изследователският екип, работещ по проекта, насочва вниманието си към един от най-интересните периоди от творческото развитие на Илия Петров - този, свързан с Художествената академия и първите години след дипломирането му.

НХА, съвместно с Държавна агенция "Архиви", Община Бургас и Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас представят на 7 февруари (сряда) 2024 г. изложба, посветена на големия български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия - проф. Илия Петров.

Първото междувоенно десетилетие има голямо значение в процеса на формиране на художника, поради което изследователите често намират причини да продължават да го изучават и анализират. Това е време на първите професионални опити в света на изкуството, време на непрестанни лутания, време, в което се формира ярката индивидуалност на автора - еднакво внушителна и в живописта, и в рисунката.

Годините в Академията оставят дълбока диря в творческия път на художника. Началото е през далечната 1921 г., когато осемнадесетгодишният Илия прекрачва прага на Държавната художествена академия. От ателието на обичания професор Никола Маринов през конкурса за специализация до изложбата отчет за наученото в странство - всеки важен миг от живота на художника се превръща и в неделима част от историческата хроника на Академията. Свое естествено място в експозицията намират и творбите му от втората половина на десетилетието, които са неразривно свързани с времето, прекарано в Мюнхен, с влиянията на немския експресионизъм, с носталгичната тъга по родното и вглеждането в света на другия.

Важен момент от житейските странствания на Илия Петров е конкурсът за преподавател по живопис в Академията през 1940 г., който той печели в оспорвана битка с редица бележити майстори на четката. С началото на 30-те години на миналия век се затваря една важна страница от развитието на художника.

Портрет на жена, втората половина на 20-те години на ХХ век. Частно притежание

Темите в творчеството му стават все по-социално ангажирани, но вече в различна, неокласическа естетика. В идните години той ще се обръща по-често към портрета, пейзажа и фигуралната композиция, а творчеството му от 20-те години ще остане задълго пазено в папките и самотните ъгли на ателието, очаквайки своето повторно откриване.

В изложбата могат да се видят събрани над 40 произведения от Музейната сбирка на Националната художествена академия, Националната галерия, Художествена галерия "Елена Карамихайлова" - Шумен, Дарение "Колекция Светлин Русев" - Плевен, Исторически музей - Панагюрище и частни колекции.

С цел обогатяване на историческия разказ в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна агенция "Архиви", Архива на Съюза на българските художници и Архивния фонд на Националната художествена академия.

Проектът се финансира по програмата на Националната художествена академия за присъщата й научна и художественотворческа дейност.

Портрет на Майстора, 1929. Частно притежание

Съпътстващи събития към изложбата - Лекция "ИЛИЯ ПЕТРОВ - Отвъд родното, отвъд другия" на Иво Райков - 27.02.2024, 18:00 часа, Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургаси, Лекция "ГОЛЕМИЯТ СБЛЪСЪК. Из хрониките на един академичен конкурс" на д-р Милена Балчева-Божкова - 28.02.2024, 18:00 часа, Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас, 

АКАДЕМИЯТА КАТО СЪДБА. 120 години от рождението на Илия Петров
Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024

Откриване: 7 февруари 2024 г. (сряда), 18:00 ч.,
Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас,
ул. "Митрополит Симеон" 24, Бургас

Куратори на изложбата: д-р Милена Балчева-Божкова и Иво Райков

Портрет на момиче, ок. 1930. Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“, Плевен

Лекцията "ИЛИЯ ПЕТРОВ - Отвъд родното, отвъд другия" на Иво Райков е част от съпътстващите изложбата "Академията като съдба." Тя е на 27 февруари 2024 г. от 18:00 часа, в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".

Десетилетието на 20-те години на XX век отваря нова страница в българския художествен живот. Със създаването на Дружество "Родно изкуство" през 1919 г. започва един нов модерен прочит на българската традиция, култура и народна вяра. Младият Илия Петров не остава сляп за тези процеси, а като представител на новото поколение художници, се включва енергично в тях. Из лъкатушещата пътека на неговото лично творчество се появяват гъдулари, кавалджии, пастири, селски жени.

Композиция – мото „Жълт квадрат“ (конкурсна работа, Държавна художествена академия), учебната 1924/1925 г. Музейна сбирка на Националната художествена академия

Дори в годините на специализация в Германия Петров се вълнува от българския архетип - търси го, чувства го, претворява го в синтезирани образи, унифициращи характерните черти на българина. Заедно ще се разходим по дирите на родното и ще опитаме да надникнем в света на другия - тема, която вълнува Илия Петров силно, превърнала го в проникновен портретист. От изгубения портрет на Густав Майринк, през портретите на близките Светослав Минков и Любомир Пипков, вглеждайки се в образа на обичната Вера и състудентките Султана Суружон и Невена Мачева-Пиперкова, ще направим опит да провидим онзи дълбоко почувстван образ на ближния с очите на Илия Петров.

Още

Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора

Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора

Иво Райков е докторант в Катедра "Изкуствознание" при Националната художествена академия. През 2021 г. се дипломира като магистър в специалност "Реставрация". Участва в множество научни форуми и е автор на публикации в редица реферирани издания. Участвал е в реализациите на различни изложби като куратор и реставратор. Научните му интереси са в областта на българското изкуство от първата половина на ХХ век с фокус върху генезиса на българския символизъм.

Повече за изложбата Академията като съдба. 120 години от рождението на Илия Петров вижте ТУК

Проф. Никола Маринов с Илия Петров в Държавната художествена академия, първата половина на 20-те години на ХХ век. Централен държавен архив

Лекцията "ГОЛЕМИЯТ СБЛЪСЪК. Из хрониките на един академичен конкурс" на д-р Милена Балчева-Божкова, куратор на изложбата, на 28 февруари 2024 г., 18:00 часа, в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" ще се фокусира върху историята на проведения през 1940 г. конкурс за преподавател по живопис в Държавната художествена академия.

Конкурсът е важен момент от творческото развитие на Илия Петров, който той печели в оспорвана битка с редица бележити художници. Конкурсът представлява и интересна страница от историята на Художествената академия преди 1944 г. Шумен и оспорван, днес той се явява може би най-сериозният конкурс в живота на Академията, проведен в периода на бурни страсти около проблема за академичността и актуалните тенденции, започнали още в началото на 30-те години. Време на яростни идейни сблъсъци между представителите на старото и новото поколение, което често се е превръщало в повод за ожесточени спорове.

Д-р Милена Балчева-Божкова е изкуствовед. От 2013 г. е уредник на Музейната сбирка на Национална художествена академия. Автор на научни публикации и куратор на изложби, свързани с българското изкуство от първата половина на ХХ век. Завършва специалност "Изкуствознание" през 2006 г., а през 2017 г. защитава дисертационен труд на тема "Жените художнички в българското изкуство от 30-те години на ХХ век". И двете степени са придобити в Национална художествена академия.

Лекциите са със свободен достъп.

Още

Изложба на Владимир Димитров - Майстора в Бургас

Изложба на Владимир Димитров - Майстора в Бургас

Още

Премиера на най-българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков

Премиера на най-българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков

Още

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Писателят Тошо Дончев от Унгария спечели Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко"

Той се организира ежегодно от Община Свищов в навечерието на Алековите дни, посветени на рождената дата на писателя - 13 януари 1863 г.

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий