Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на най-българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков

СЕЗОН 2017/18

Премиера на най-българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков

Композиторът посвещава произведението на раждането на дъщеря си Яна

Режисьорът Пламен Карталов, генералният директор на БТА Максим Минчев, дъщерята на Л. Пипков - Яна Пипкова по време на пресконференцията/Сн.: БТА

Операта "Янините девет братя"  е ориентир за нова българска музика с европейска значимост. Това каза режисьорът акад. Пламен Карталов при представянето на предстоящата премиера на първата опера на Любомир Пипков, писана между 1932 - 1937 г. Пресконференцията се състоя в Националния пресклуб на БТА и бе открита от генералният директор на БТА Максим Минчев. В нея участва и дъщерята Пипков - Яна Пипкова.

Постановката е част от събитията в Международния съвместен оперен форум, който ще се проведе в Неапол, София, Мадрид, Глазгоу, Ротердам и Цюрих. На премиерата на "Янините девет братя", на 22 март, сред зрителите ще има гости от цял свят, поясни Карталов, цитиран от БТА.

В ролите на двата опониращи образа - братята Георги и Ангел публиката ще види Петър Бучков и Светозар Рангелов /пресъздаващи най-големия брат Георги Грозника/ и Костадин Андреев и Хрисимир Дамянов /играещи Ангел/. В ролята на сестрата Яна ще се превъплътят - Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Мариана Цветкова.

Артисти от оперния спектакъл на Софийската опера "Янините девет братя"/Сн.: БТА

Операта "Янините девет братя" ще има московски гастрол в навечерието на 24 май в Болшой театър.  В руската столица Софийската опера ще представи и вагнеровата тетралогия "Пръстенът на Нибелунгите".

Янините девет братя" е разтърсила духовете и е предизвикала много спорове още с представянето си през 1937 г. Либретото носи рефлексии на една действителност, на която Пипков също е бил свидетел - братоубийствените кланета от 1923 и 1925 г. Същевременно, тя е катализаторът, който радикално противопоставя случилото се в българската народна и класическа музика, и това, което ще се случва след нейното представяне, посочи Карталов.

Режисьорът очаква и сегашната премиера да бъде посрещната с интерес както от както от публиката, така и от музикалните, а и от литературните критици. Какво по-хубаво ние да покажем една творба от миналото, отправена към бъдещето, коментира той и добави, че точно това е целял и композиторът. 

Коментирай 0

1/1

Режисьорът Пламен Карталов, генералният директор на БТА Максим Минчев, дъщерята на Л. Пипков - Яна Пипкова по време на пресконференцията/Сн.: БТА

Артисти от оперния спектакъл на Софийската опера "Янините девет братя"/Сн.: БТА

Календар

Препоръчваме ви

Отлагат премиерата на "Бащата"

Носителят на голямата награда от Карлови Вари на Кристина Грозева и Петър Вълчанов трябваше да тръгне по кината на 3-и април

Универсалният артист Карлес Сантос и неговата страст по минимализма

Изложба в "Софийски арсенал" - Музей за съвременно изкуство

Филмът за Атанас Буров тръгва по кината на 6-и

Премиерата на "Останалото е пепел" събра звезден елит

"Експрес ХХ век" потегля в Драматичен театър Пловдив с червен килим и шампанско

Бродуейската комедия "Експрес ХХ век" - на 5-и март в Голямата зала на театъра

Любовната история на амазонка и римлянин - в мюзикхола "Прераждане"

Мюзикхолен Театър Пловдив ни кани на зрелищен спектакъл

ГОРЕЩА стая за публики

Програма на международната група Steam Room