Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложбата "Академията като съдба" отбелязва 120 години от рождението на Илия Петров

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

Изложбата "Академията като съдба" отбелязва 120 години от рождението на Илия Петров

Тя може да бъде разгледана от 19 декември до 21 януари в Галерия "Академия"

Портрет на момиче, ок. 1930. Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“, Плевен

Още

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на големия български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия - проф. Илия Петров, ще бъде открита в галерия "Академия". Вернисажът на експозицията "Академията като съдба" е днес, 19 декември.

Тя може да бъде разгледана до 21 януари. Изложбата е част от музейната програма на Националната художествена академия (НХА) и се реализира в партньорство с Държавна агенция "Архиви", съобщават от НХА.

Изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на големия български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия - проф. Илия Петров, ще бъде открита в галерия "Академия"

В изложбата са събрани над 50 произведения от музейната сбирка на Националната художествена академия, Националната галерия, Художествена галерия "Елена Карамихайлова" - Шумен, Дарение "Колекция Светлин Русев" - Плевен, Исторически музей - Панагюрище, Галерия "Финес" и частни колекции. 

На нивата, 1924. Музейна сбирка на Националната художествена академия

Портрет на Вера, 1925. Музейна сбирка на Националната художествена академия

Проф. Никола Маринов с Илия Петров в Държавната художествена академия, първата половина на 20-те години на ХХ век. Централен държавен архив

"С цел обогатяване на историческия разказ в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна агенция "Архиви", архива на Съюза на българските художници и архивния фонд на Националната художествена академия, както и специално подбрани книжни издания, илюстрирани от художника през 20-те години на ХХ век, които са част от фонда на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", отбелязват организаторите.

Свидетелство на Илия Петров за завършено висше художествено образование от Държавната художествена академия. Архив Национална художествена академия

По изложбата са работили Милена Балчева-Божкова (ръководител на проекта и куратор на изложбата), Иво Райков (куратор на изложбата), Стефан Белишки (реставрация), Силвия Варадинова-Пападаки (реставрация), Младен Врабчарски (дизайн на експозиционното пространство), Силвия Милославова (редакция), Диди Спасова (връзки с обществеността), Надя Русoва (сътрудник), Йоана Карчева (сътрудник) и Симона Симеонова (сътрудник).

Портрет на жена, втората половина на 20-те години на ХХ век. Частно притежание

"В продължение на година изследователският екип, работещ по проекта, насочва вниманието си към един от най-интересните периоди от творческото развитие на Илия Петров - този, свързан с Художествената академия и първите години след дипломирането му. Първото междувоенно десетилетие има голямо значение в процеса на формиране на художника, поради което изследователите често намират причини да продължават да го изучават и анализират.

Още

Картини на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и Иван Вукадинов - в изложба „Зимни акценти“ в галерия „Нюанс“

Картини на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и Иван Вукадинов - в изложба „Зимни акценти“ в галерия „Нюанс“

Това е време на първите професионални опити в света на изкуството, време на непрестанни лутания, време, в което се формира ярката индивидуалност на автора - еднакво внушителна и в живописта, и в рисунката", разказват от екипа.

Те отбелязват, че годините в Академията оставят дълбока диря в творческия път на художника. Припомнят, че през далечната 1921 г. осемнадесетгодишният Илия прекрачва прага на Държавната художествена академия.

Портрет на Майстора, 1929. Частно притежание

От ателието на обичания професор Никола Маринов през конкурса за специализация до изложбата отчет за наученото в странство - всеки важен миг от живота на художника се превръща и в неделима част от историческата хроника на академията.

"Свое естествено място в експозицията намират и творбите му от втората половина на десетилетието, които са неразривно свързани с времето, прекарано в Мюнхен, с влиянията на немския експресионизъм, с носталгичната тъга по родното и вглеждането в света на другия", разказват още от НХА.

Композиция – мото „Жълт квадрат“ (конкурсна работа, Държавна художествена академия), учебната 1924/1925 г. Музейна сбирка на Националната художествена академия

Портрет на Стоян Николов, 1930. Национална галерия

"Важен момент от житейските странствания на Илия Петров е конкурсът за преподавател по живопис в Академията през 1940 г., който той печели в оспорвана битка с редица бележити майстори на четката. С началото на 30-те години на миналия век се затваря една важна страница от развитието на художника.

Етюд – голо детско тяло, ок. 1926. Музейна сбирка на Националната художествена академия

Темите в творчеството му стават все по-социално ангажирани, но вече в различна, неокласическа естетика. В идните години той ще се обръща по-често към портрета, пейзажа и фигуралната композиция, а творчеството му от 20-те години ще остане задълго пазено в папките и самотните ъгли на ателието, очаквайки своето повторно откриване", разказват организаторите на експозицията.

Още

Послания от големия Златю Бояджиев

Послания от големия Златю Бояджиев

Още

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

120 години от рождението на Златю Бояджиев с "Мелнишки цикъл" в галерия "Средец"

Още

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

Още

Изложба с добавена реалност показва в Казанлък "Оживелите нашенци" на художника и писател Чудомир

Изложба с добавена реалност показва в Казанлък "Оживелите нашенци" на художника и писател Чудомир

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Един от най-добритe майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите най-добри графични творби в Галерия "Графикарт"

Едно "Пътуване" на художника Валентин Ангелов

Вернисажът на експозицията е на 28 февруари и може да бъде разгледана до 16 март 2024 г. в Галерия "Ракурси"

Изложба в Кеймбридж показва най-голямата колекция картини, рисунки и гравюри на Уилям Блейк

Експозицията в музея "Фицуилям" е първата, която демонстрира, че Блейк не е изолирано явление и хвърля нова светлина върху творчеството му в контекста на други течения и теми в европейското изкуство в периода на Романтизма

Лауреатът на Фондация "Стоян Камбарев" Думисани Карамански представи изложба в УниКредит Студио

"Подготовка за нещо друго!" е втора самостоятелна изложба на талантливия художник, който миналата година стана победител в категория "Визуално изкуство" на Фондацията