Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картини на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и Иван Вукадинов - в изложба „Зимни акценти“ в галерия „Нюанс“

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Картини на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и Иван Вукадинов - в изложба „Зимни акценти“ в галерия „Нюанс“

Изложбата ще продължи до 5 февруари 2023

Галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на първата изложба за 2023 г., а именно "Зимни акценти". С тази поредица от експозиции, които правим ежегодно, се стараем да Ви показваме прецизно селектирани произведения на най-добрите ни художници от изминалия век до ден днешен.

Изложбата "Зимни акценти 2023" ще може да разгледате до 5 февруари.

В тази изложба отново ще видите произведения на добре познати художници, както и такива добили огромна популярност в чужбина, но по една или друга причина остават позабравени и неизучавани в България.

В експозицията силно впечатление правят няколко живописни платна. Едно от тях е пейзаж от Пловдив на Златю Бояджиев от 1954 г., част от втория му период, в който се вижда колко добре е успял да овладее четката с лявата ръка и с типичните за него експресия и феерия от багри да пресъздаде емоциите си върху платното.

Един от акварелните пейзажи, част от експозицията, е дело не на кого да е, а именно на най-добрия ни акварелист от ХХ век Константин Щъркелов.

Ненадминат майстор на акварела, Щъркелов е оставил многобройни пейзажи, пресъздаващи красотата на българската природа. Част от изложбата е и рисунка на Владимир Димитров - Майстора пейзаж от Истанбул от времето, когато художникът е пребивавал в града.

Още

Нина Петрова, Иво Петров  и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Неслучайно замислена е срещата в настоящата изложба чрез две живописни платна между художниците Иван Вукадинов и Илия Пейков, които биват високо ценени в Италия, но все още не толкова в България.

За разлика от Пейков, който заедно с брат си - известният скулптор Асен Пейков, творят през целия си живот в Рим, Вукадинов успява да плени италианската публика с едва няколко изложби и през 1975 г. от Ватикана пожелават да откупят една от картините му за колекцията си от съвременно изкуство.

Това, което свързва Вукадинов и Пейков, е, че двамата художници са единствените българи, които имат картини в колекцията от съвременно изкуство на Ватикана. Пейков е създател на така наречената космическа живопис и заедно с брат си са увековечени в Рим, чрез кръщаването на площад и улица с техните имена.

Иван Вукадинов е мистичен, а според критиците и един от най-големите български художници на всички времена. Много от произведенията му въздействат като икони. Художникът обработва живописната повърхност и използва сложната техника за правене на бои енкаустика.

В изложбата ще видите и произведения от художниците Атанас Яранов, Борис Денев, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков - Нерон, Йордан Гешев, Никола Михайлов, Никола Танев, Пьотър Стоянов,

Още

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Още

Лендарт пленер "Между пясък и пяна" в Галерия-книжарница София Прес

Лендарт пленер "Между пясък и пяна" в Галерия-книжарница София Прес

Още

Явора Петрова - "100 сонета 100 рисунки" в Галерия "Ракурси"

Явора Петрова - "100 сонета 100 рисунки" в Галерия "Ракурси"

Още

 Галерия "ЛИК" представя изложба от картини, събирани с години от пътешествия по цял свят

Галерия "ЛИК" представя изложба от картини, събирани с години от пътешествия по цял свят

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж

Скулптурата на Аниш Капур е изложена в Ню Йорк след години отлагане

Творбата представлява умалена версия на известния "Клауд Гейт", открит в Чикаго през 2006 г. - структура, направена от над 150 слоя неръждаема стомана, с огледална повърхност, която изкривява заобикалящата среда

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

В "Ретро секцио - 30" авторът търси корените си и изследва артефактите на душата си. Вернисаж: 7 февруари 2023 г., вторник, от 17:00 до 20:00 часа

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев