Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

ОБЩА РАМКА

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Изложбата на творческото дуо е от 1 до 19 юни 2022 г.

Галерия "Нюанс"

Още

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Галерия Нюанс има удоволствието да ви представи Нина Петрова и Иво Петров в "Посока", живопис

вернисаж: 1 юни от 18 до 20 часа

Галерия "Нюанс"

Преди две години ви представихме за първи път дуета художници Нина и Иво Петрови, които ни отведоха в безвъзвратно и романтично изгубения свят на Бел епок и Великият Гетсби. Сега отново ви каним да се потопим заедно с тях в сюжети и случки от онова минало, изпълнено с утопични надежди за бъдещето, дори леко наивен опитмизъм и свят, в който културата, изкуството, джазът, естетиката и безгрижието са част от ежедневието на всеки един човек. А нима нямаме нужда именно от това в този момент от настоящето?

Макар и посоката на търсенията на артистичния дует да е една, вдъхновението зад картините идва от различни източници. Нина определя стила си като ретро поп арт и намира най-голямо вдъхновение в постерите от 20-те години, а напоследък и във фотографията от 50-те и 60-те години и така създава една своеобразна ретро атмосфера. Иво, от своя страна, работи в сферата на фигуралната живопис, силно повлиян от сецесиона.

Галерия "Нюанс"

По думите на художника в картините му се усещата влиянието на известната художничка от 30-те години Тамара де Лемпицка, както и вплитането на различни орнаменти в сюжета, характерни за архитектурата на Гауди.

Въпреки стиловите различия в картините на двамата художници и отличимостта на индивидуалния им почерк, съвместните им изложби създават едно цялостно усещане у зрителя за изграждане на обща рамка, сякаш произведенията им си говорят помежду си. Както те самите споделят, не работят в различни ателиета, напротив вдъхновяват се един от друг и творческият процес процъфтява благодарение на работата им заедно.

Галерия "Нюанс"

През годините би могло дори да се забележат конкретни цикличности общи и за двамата, които са обединителна тема в картините им - освобождаващата сила на спорта, иконичните джаз клубове от началото на миналия век, портрети, съчетани с абстракция.

Настоящата изложба е нов прочит на моменти и усещания от не толкова далечното минало на Ар деко, за чиято есенция на естетика, освен художниците, мечтае и всеки един от нас. Нина и Иво са повече от тандем.

Съученици в приложното училище в Трявна, състуденти в художествения факултет на Великотърновски университет, партньори в живота и творческо дуо. През годините имат реализирани изложби в Барселона, Париж, Москва, Виена, Истанбул, Тулуза, Лил, Хага, Амстердам, Страсбург и Люксембург.

Галерия "Нюанс"

Биография на художниците:

Нина Петрова

Още

"Жените в барока" с концерт в Националната художествена галерия

"Жените в барока" с концерт в Националната художествена галерия

Родена на 13 март 1973 г. в Габрово. Завършва Художествената гимназия за приложни изкуства в Трявна със специалност "Дърворезба", а през 1998 г. се дипломира със специалност "Живопис" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Нина Петрова работи в сферата на фигуралната живопис, като проявява подчертано предпочитание към миниатюрата и малкия формат. Характерни за нейния стил са хиперреалистичното изобразявани и едноцветното рисуване, целящи да създадат ретроатмосфера. Картините ѝ излъчват носталгия по епохата на ар-деко и двайсетте години на миналия век. 

Иво Петров

Роден на 31 май 1971 г. в Плевен. През 1990 г. завършва Училището за приложни изкуства в Трявна, а след това специалност Живопис във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Иво Петров работи в сферата на фигуралната живопис. Силно повлиян от стила сецесион, характерен за началото на 20-и век.

Галерия "Нюанс"

Още

"Пряко допълнение" в Галерия "Ракурси"

"Пряко допълнение" в Галерия "Ракурси"

Още

Ex Oriente Lux - Светлината идва от Изток - Дарина Янева в галерия "Неси"

Ex Oriente Lux - Светлината идва от Изток - Дарина Янева в галерия "Неси"

Още

Галерия "Париж" представя "Натюрморти" от Божидар Динков

Галерия "Париж" представя "Натюрморти" от Божидар Динков

Още

 Галерия Depoo представя Неизбежно възприятие от Александър Лазарков

Галерия Depoo представя Неизбежно възприятие от Александър Лазарков

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април