Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ги дьо Мопасан: Аз обичам само една единствена жена - Непознатата

МАЙСТОРИ НА СЛОВОТО

Ги дьо Мопасан: Аз обичам само една единствена жена - Непознатата

168 години от рождението на най-големия майстор на късия разказ

Робърт Патинсън и Кристина Ричи в "Бел Ами" (2012) по едноименния роман на Ги дьо Мопасан

"Аз обичам само една единствена жена - Непознатата, Дългоочакваната, Желаната - тази, която ще владее моето сърце, още невидима за очите; тази, която аз надарявам в мечтите си с всички съвършенства, за които мога да се сетя!..."

Това са думи на Анри Рене Алберт Ги дьо Мопасан (Henri Rene Albert Guy de Maupassant) - френският писател-натуралист, считан за най-големия майстор на късия разказ.

Ги дьо Мопасан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Мопасан е роден на 5 август 1850 г., в семейството на благородника бохем Густав дьо Мопасан. Майка му Лора е умна, високообразована и властна жена. Често ставала избухлива и нервна от постоянните забежки на неверния си съпруг. Вероятно синът Анри е наследил майчината си тънка чувствителност и похотливостта на баща си.

Майка му постоянно страдала от неврози, и вероятно по ген предала това психично неравновесие на другия си син - по-малкия брат на Мопасан - Ерве. Той става лекар, но завършва живота си в клиника за душевно болни. През 1887 г. Ги дьо Мопасан ще напише разказа си "Орла" /"Le Horla", 1887 г./, в който с болка описва лудостта и самоубийството, като болести на душата.

Кадър от филма "Удоволствието" на режисьора Макс Офюлс, базиран на кратки разкази от Ги дьо Мопасан за мъжете, жените и стремежа им към удоволствие

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Всъщност, и той самият има опит за самоубийство. На 2 януари 1892 г. прави опит да си пререже гърлото. Това става причина да го приемат в частния приют за луди на д-р Бланш, където всъщност и умира на 6 юли 1893 година.

Лудостта на Мопасан, обаче, според биографите му, не е от наследствен характер, а последица от дългото му боледуване от сифилис. Известно е, че той заболява твърде млад - едва 20-годишен от коварната и нелечима болест.

Робърт Патинсън и Кристина Ричи в "Бел Ами" (2012) на режисьорите Деклан Донелан и Ник Ормерод

Още

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Животът му е драматичен още от малко момче. Анри, или Ги, както го наричали домашните, е само на 11, когато родителите му се развеждат. Двете момчета Мопасан остават с майка си. Ги е по-големият от братята. Майка му го записва да учи в семинарията, но на палавия младеж хич не му се нравят църковните порядки и скоро е изключен оттам "по неблагонадеждност". Завършва средното си образование в най-реномирания лицей на Руан. През октомври 1869 г. се записва да следва право в Парижката Сорбона.

Сцена от филмът "Удоволствието" на режисьора Макс Офюлс, базиран на кратки разкази от Ги дьо Мопасан за мъжете, жените и стремежа им към удоволствие

По време на Френско-Пуската война е едва на 20. Записва се като доброволец в армията. Отличава се с храброст и позитивен характер. След войната започва да работи като чиновник в Министерството на морските работи, а след това - в Министерството на образованието на Франция.

Междувременно пише за периодичния печат, увлича се по астрономията и естествените науки, предприема пътувания като репортер. От онзи период започва близкото му приятелство с Густав Флобер.

Ги дьо Мопасан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Любовният живот на Емил Зола

Любовният живот на Емил Зола

Дебютът на бъдещия голям романист Мопасан е като... поет. Издава стихосбирка, кръстена "Стихове" /1880 г./ По същото време, обаче, публикува и шедьовъра си "Лоената топка" в сборник, под редакцията на Емил Зола.

От онзи момент нататък Мопасан написва над 300 разказа, 6 романа, 3 пътеписа и един сборник с поезия.

Една от най-известните му творби, обаче, си остава романът му "Бел ами" /1885 г./, екранизиран десетки пъти в световното кино и интригуващ поколения читатели по цял свят.

Робърт Патинсън и Кристин Скот Томас в в "Бел Ами" (2012) на режисьорите Деклан Донелан и Ник Ормерод

Един откъс от романа дава отговор на въпроса какви са били вътрешните терзания на самия Мопасан:

"Защо страдаме  така? Сигурно защото сме родени да живеем повече с плътта, а не с духа; почнали сме обаче да мислим и оттам идва несъразмерността между нашия пораснал разум и неизменните условия не живота ни".

"Ги дьо Мопасан" (1982) - автобиографичен филм за писателя на режисьора Мишел Драш. В ролята на Мопасан влиза актьорът Клод Брасер

Дилемата за постигане на хармония между разума и чувствата, между духа и плътта, го занимава до края на дните му и е всъщност в основата на неговото творчество. Цял живот Мопасан е сладострастник, с неутолима жажда към плътската любов и жените, но до края на дните си остава дълбоко нещастен и неудовлетворен. В търсене на Непознатата!...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

Още

Животът на Флобер - словесен педантизъм и безразборен секс

Животът на Флобер - словесен педантизъм и безразборен секс

Още

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Още

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска