Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ги дьо Мопасан: Аз обичам само една единствена жена - Непознатата

МАЙСТОРИ НА СЛОВОТО

Ги дьо Мопасан: Аз обичам само една единствена жена - Непознатата

168 години от рождението на най-големия майстор на късия разказ

Робърт Патинсън и Кристина Ричи в "Бел Ами" (2012) по едноименния роман на Ги дьо Мопасан

"Аз обичам само една единствена жена - Непознатата, Дългоочакваната, Желаната - тази, която ще владее моето сърце, още невидима за очите; тази, която аз надарявам в мечтите си с всички съвършенства, за които мога да се сетя!..."

Това са думи на Анри Рене Алберт Ги дьо Мопасан (Henri Rene Albert Guy de Maupassant) - френският писател-натуралист, считан за най-големия майстор на късия разказ.

Ги дьо Мопасан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Мопасан е роден на 5 август 1850 г., в семейството на благородника бохем Густав дьо Мопасан. Майка му Лора е умна, високообразована и властна жена. Често ставала избухлива и нервна от постоянните забежки на неверния си съпруг. Вероятно синът Анри е наследил майчината си тънка чувствителност и похотливостта на баща си.

Майка му постоянно страдала от неврози, и вероятно по ген предала това психично неравновесие на другия си син - по-малкия брат на Мопасан - Ерве. Той става лекар, но завършва живота си в клиника за душевно болни. През 1887 г. Ги дьо Мопасан ще напише разказа си "Орла" /"Le Horla", 1887 г./, в който с болка описва лудостта и самоубийството, като болести на душата.

Кадър от филма "Удоволствието" на режисьора Макс Офюлс, базиран на кратки разкази от Ги дьо Мопасан за мъжете, жените и стремежа им към удоволствие

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Всъщност, и той самият има опит за самоубийство. На 2 януари 1892 г. прави опит да си пререже гърлото. Това става причина да го приемат в частния приют за луди на д-р Бланш, където всъщност и умира на 6 юли 1893 година.

Лудостта на Мопасан, обаче, според биографите му, не е от наследствен характер, а последица от дългото му боледуване от сифилис. Известно е, че той заболява твърде млад - едва 20-годишен от коварната и нелечима болест.

Робърт Патинсън и Кристина Ричи в "Бел Ами" (2012) на режисьорите Деклан Донелан и Ник Ормерод

Още

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Животът му е драматичен още от малко момче. Анри, или Ги, както го наричали домашните, е само на 11, когато родителите му се развеждат. Двете момчета Мопасан остават с майка си. Ги е по-големият от братята. Майка му го записва да учи в семинарията, но на палавия младеж хич не му се нравят църковните порядки и скоро е изключен оттам "по неблагонадеждност". Завършва средното си образование в най-реномирания лицей на Руан. През октомври 1869 г. се записва да следва право в Парижката Сорбона.

Сцена от филмът "Удоволствието" на режисьора Макс Офюлс, базиран на кратки разкази от Ги дьо Мопасан за мъжете, жените и стремежа им към удоволствие

По време на Френско-Пуската война е едва на 20. Записва се като доброволец в армията. Отличава се с храброст и позитивен характер. След войната започва да работи като чиновник в Министерството на морските работи, а след това - в Министерството на образованието на Франция.

Междувременно пише за периодичния печат, увлича се по астрономията и естествените науки, предприема пътувания като репортер. От онзи период започва близкото му приятелство с Густав Флобер.

Ги дьо Мопасан (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Любовният живот на Емил Зола

Любовният живот на Емил Зола

Дебютът на бъдещия голям романист Мопасан е като... поет. Издава стихосбирка, кръстена "Стихове" /1880 г./ По същото време, обаче, публикува и шедьовъра си "Лоената топка" в сборник, под редакцията на Емил Зола.

От онзи момент нататък Мопасан написва над 300 разказа, 6 романа, 3 пътеписа и един сборник с поезия.

Една от най-известните му творби, обаче, си остава романът му "Бел ами" /1885 г./, екранизиран десетки пъти в световното кино и интригуващ поколения читатели по цял свят.

Робърт Патинсън и Кристин Скот Томас в в "Бел Ами" (2012) на режисьорите Деклан Донелан и Ник Ормерод

Един откъс от романа дава отговор на въпроса какви са били вътрешните терзания на самия Мопасан:

"Защо страдаме  така? Сигурно защото сме родени да живеем повече с плътта, а не с духа; почнали сме обаче да мислим и оттам идва несъразмерността между нашия пораснал разум и неизменните условия не живота ни".

"Ги дьо Мопасан" (1982) - автобиографичен филм за писателя на режисьора Мишел Драш. В ролята на Мопасан влиза актьорът Клод Брасер

Дилемата за постигане на хармония между разума и чувствата, между духа и плътта, го занимава до края на дните му и е всъщност в основата на неговото творчество. Цял живот Мопасан е сладострастник, с неутолима жажда към плътската любов и жените, но до края на дните си остава дълбоко нещастен и неудовлетворен. В търсене на Непознатата!...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

Още

Животът на Флобер - словесен педантизъм и безразборен секс

Животът на Флобер - словесен педантизъм и безразборен секс

Още

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Още

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фей - забранената любов на Мастрояни

Звездната Дънауей, която на 14 януари навърши 80, се определя като самотник

Еманюел Макрон отхвърли предложението за въвеждането на поета Рембо в Пантеона

"Останките на Артюр Рембо няма да бъдат местени от семейната гробница в Шарльовил-Мезиер", написа президентът до адвоката на семейството

Опера, написана за 4 дни, била извикана на бис за пълно повторение

220 години от смъртта на композитора Доменико Чимароза

50 години от смъртта на Коко Шанел: Ако си роден без криле, не им пречи да израснат

Израснала в емоционална и финансова нищета, но превърнала се в една от най-загадъчните и значими личности на XX век, Шанел напуска този свят в 21 часа на 10 януари 1971 г.

Авторът на "Книга за джунглата" загубва сина си на фронта

155 години от рождението на първия англичанин-Нобелов лауреат за литература - Ръдиард Киплинг