Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Данчо Капитанов: Цял живот ме предаваха приятели музиканти

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Данчо Капитанов: Цял живот ме предаваха приятели музиканти

Големият джаз тромпетист отиде в по-добрия свят на 3 юни

Данчо Капитанов

На 3 юни си отиде Данчо Капитанов, един от най-известните и талантливи джаз тромпетисти у нас. Почина на 69 години в родния си град Велико Търново.

Започва да свири на тромпет, когато е едва 10-годишен. Записват го в популярния в старата ни столица тогава училищен духов оркестър "Ботевата чета".

През 1971 г. завършва Музикалното училище във Варна и се увлича по джаза, което остава за цял живот. След като идва в София първо свири в Ансамбъла на строителните войски, после две години - с Емил Димитров и "Синьо-белите" заедно с Митко Шерев и в групата "6+1", в която пее Йорданка Христова.

През 1977 г. започва работа в Оркестъра на БНР под ръководството на Вили Казасян - и остава там до 1990 г. Там се утвърждава като най-големия джаз тромпетист у нас.

През 1982 г. Данчо Капитанов се жени за певицата Нели Рангелова, в деня, в който тя спечели "Златния Орфей", преди това живеят 3 години заедно. Бракът им обаче не оцелява дълго.

След 1990 г. Данчо Капитанов заминава за Германия и над 20 години свири в известния оркестър на Фридрихщат палас. След като се завръща във Велико Търново през последните 5 години помага с каквото може на музикантите от местния Духов оркестър.

"Аз цял живот мълчах, мир да има, ама мир няма. Затова сега съм се разприказвал, поне да се успокоявам, като си казвам каквото ми е на душата. Макар че то и искрен да си, не е голяма победа, защото тези, дето не им харесват истините, после те наказват. Обаче нямам време да се крия и да си меря приказките", казва в едно от последните си интервюта за търновския вестник "Борба" Данчо Капитанов. И допълва:

"Е, такъв съм си. Дразня се, после свиря, музиката ме успокоява. С тромпета се чувствам щастлив и мога всичко да изсвиря на него. Даже Паганини. Ама виж, чалга... никога. Най-трудно прощавам предателствата на приятели и сигурно затова цял живот ме предаваха все приятели музиканти. Но музиката - никога. Затова и аз не мога да си представя да живея без музиката. Някой ден, като си тръгна оттук, със сигурност ще отида да свиря в небесния оркестър", изповяда Капитанов.

"Много неща бих могла да напиша! Много снимки да пусна, но това би значило да подхраня жълтата преса отново! Почивай в мир Данчо! Почивай! В мир!! Капитанов!", написа певицата Нели Рангелова на страницата си във Фейсбук по повод смъртта на човека, който направи много за старта на кариерата й.

Поклон!

Мир на праха му!

Impressio изказва искрени съболезнования на близките му. 

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Един месец след кончината на твореца, тя е посветена на епопеята по опаковането на Пон Ньоф

8 музи на Серж Генсбур

Считан за най-важната фигура на френския шансон, той е прочут и с провокативни и скандални проявления, които са предизвиквали вълнения, разделяйки френското обществено мнение

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

По време на премиерата беше излъчен и непоказваният досега документален пълнометражен филм на Тошев, посветен също на актьора - "Рицарят на смеха"

Любопитно писмо за посещенията на Ван Гог и Гоген в бордеи се продава 282 000 долара

Писмото е изключително за необикновената среща на двама големи художници, казват от френската аукционна къща "Друо"

Ирм Херман - разомагьосаната муза на Фасбиндер

Изключителната актриса почина на 77 години в Берлин, но остави култови роли в киното, театъра и радиотеатъра на Германия, а нейната естественост я превърна в кралица на антинатуралистичната актьорска игра

Звезди, гении и папараци: Кинофестивалът в Кан, който тази година изгубихме

Да се върнем на престижното филмово събитие през годините с нашата любопитна архивна галерия