Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Данчо Капитанов: Цял живот ме предаваха приятели музиканти

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Данчо Капитанов: Цял живот ме предаваха приятели музиканти

Големият джаз тромпетист отиде в по-добрия свят на 3 юни

Данчо Капитанов

На 3 юни си отиде Данчо Капитанов, един от най-известните и талантливи джаз тромпетисти у нас. Почина на 69 години в родния си град Велико Търново.

Започва да свири на тромпет, когато е едва 10-годишен. Записват го в популярния в старата ни столица тогава училищен духов оркестър "Ботевата чета".

През 1971 г. завършва Музикалното училище във Варна и се увлича по джаза, което остава за цял живот. След като идва в София първо свири в Ансамбъла на строителните войски, после две години - с Емил Димитров и "Синьо-белите" заедно с Митко Шерев и в групата "6+1", в която пее Йорданка Христова.

През 1977 г. започва работа в Оркестъра на БНР под ръководството на Вили Казасян - и остава там до 1990 г. Там се утвърждава като най-големия джаз тромпетист у нас.

През 1982 г. Данчо Капитанов се жени за певицата Нели Рангелова, в деня, в който тя спечели "Златния Орфей", преди това живеят 3 години заедно. Бракът им обаче не оцелява дълго.

След 1990 г. Данчо Капитанов заминава за Германия и над 20 години свири в известния оркестър на Фридрихщат палас. След като се завръща във Велико Търново през последните 5 години помага с каквото може на музикантите от местния Духов оркестър.

"Аз цял живот мълчах, мир да има, ама мир няма. Затова сега съм се разприказвал, поне да се успокоявам, като си казвам каквото ми е на душата. Макар че то и искрен да си, не е голяма победа, защото тези, дето не им харесват истините, после те наказват. Обаче нямам време да се крия и да си меря приказките", казва в едно от последните си интервюта за търновския вестник "Борба" Данчо Капитанов. И допълва:

"Е, такъв съм си. Дразня се, после свиря, музиката ме успокоява. С тромпета се чувствам щастлив и мога всичко да изсвиря на него. Даже Паганини. Ама виж, чалга... никога. Най-трудно прощавам предателствата на приятели и сигурно затова цял живот ме предаваха все приятели музиканти. Но музиката - никога. Затова и аз не мога да си представя да живея без музиката. Някой ден, като си тръгна оттук, със сигурност ще отида да свиря в небесния оркестър", изповяда Капитанов.

"Много неща бих могла да напиша! Много снимки да пусна, но това би значило да подхраня жълтата преса отново! Почивай в мир Данчо! Почивай! В мир!! Капитанов!", написа певицата Нели Рангелова на страницата си във Фейсбук по повод смъртта на човека, който направи много за старта на кариерата й.

Поклон!

Мир на праха му!

Impressio изказва искрени съболезнования на близките му. 

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"