Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов хит: Гастросексуалното кино възбужда, но не засища

ПИР ЗА СЕТИВАТА

Нов хит: Гастросексуалното кино възбужда, но не засища

"Нома" е ултрамодерен ресторант в Копенхаген, в който готвят с непозната страст

Снимка: Shutterstock

Трябва да кажем, че чесънът изглежда много добре. Особено в полусянка, когато камерата минава през него. След това погледът се плъзга по един кадифено осветен праз. Също с чудесна текстура. Така би могло да започне едно много интересно порно. Много подобно е кулинарното кино, чийто най-нов филм "Нома", започва с белене на чесън, разказва Ерман Крекелер във "Welt".

Заснети са хора, които правят нещо с изключителна страст, понякога дори с упоритост, каквато човек не би си позволил да имитира. От тяхната пасивна или активна наслада човек се изумява.

Не след дълго в кадър се появява Феран Адриа, испанският реконструктор на невинни хранителни продукти като сладките картофки, който открива кухнята на модерността в лабораторията на хранителната химия.

"Нома" е и агиография. Тя превръща датския полумакедонец Рене Реджепи от мразен син на имигрант в откривател на новата нордска кухня и герой на международната кулинарна журналистика, която го сравнява с Моцарт. Ресторантът на Реджепи "Noma" (съчетание между "nordisk" (нордски/ северен) и "mad", което означава "хапване") е обявяван 4 пъти за ресторант на годината, 3 от тях в три последователни години.

Рене Реджепи (стопкадър от филма "Нома)

Всеки, който има пари, небце и способността да държи вилица изведнъж се втурва на север, вместо на юг. Към традиционната местна кухня, приготвена от възможно най-пресни продукти и всичко, което северната природа предлага. Но не само.

Тези, които се хранят в "Noma", приемат храната заедно със света, в който се намират в момента, сезона и региона. На трапезата се появяват киселец, звездица, различни гъби, всякакви екзотики. Това вече не звучи чак толкова свежо, защото всеки уважаван ресторант в света има подобна философия, но тогава, когато Реджепи отваря своя ресторант в Кристияния през 2003 г., не е така.

Рене Реджепи в Южна Америка (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Документалният режисьор Пиер Дешан следва Реджепи в продължение на 4 години. Можете да видите как Реджепи декорира чиния, как се кара на екипа си и се поти наравно с тях. Как празнува четвъртата победа в конкурса "Най-добър ресторант", колко е отчаян, когато вирус (пренесен от мидите) поваля 63-ма клиенти, как готви със семейството си, как обикаля с колелото из Копенхаген, как развива собствената си ферма и парник.

Скандинавските пейзажи са ласкави като чесън, северното сияние свети, доставчиците на Реджепи копаят в замръзналата земя странни клубени, събират гъби и разказват как той е променил живота им. Изнасят чинии с неща, които изглеждат като картина или ажурена плетка от близката брезова гора.

Ястие в ресторант "Нома" (Снимка: theworlds50best.com)

В "машинното" на "Нома" се обсъжда теоретично подготовката, дегустира се, философства се. Реджепи показва и среден пръст на камерата. Тук не просто се готви. Тук чиниите възбуждат.

Всичко изглежда много добре, но едва ли засища. И човек копнее (веганите могат да не четат) за домашен хляб от местната пекарна, масло и лебервурст.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Корейското кимчи или философията на една туршия

Най-известната корейска храна по света е включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а днес отбелязваме Световния ден на кимчи

Кога козунакът се появява на българската трапеза?

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век, посочва силистренска етнографка Донка Съботинова

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Баски майстори изработиха копие на шедьовъра по повод 58 години от бомрдировките на едноименния град

Майсторите на белгийски пържени картофи искат признание от ЮНЕСКО

Фламандският регион включи пържените картофки в своя списък на нематериалното и културно наследство през 2014 г.

Фермерското изложение в Пенсилвания прави конкурс за скулптури от масло

Заради пандемията изложението тази година ще бъде виртуално

Истории в чиния от Васил Апостолов

"Кухнята на петзвезден хотел сама ме повика", шегува се майсторът-готвач, който започва от мивката, за да стане един от учениците на Йестер Ларсен, по-известен като готвача на датската кралица