ПИР ЗА СЕТИВАТА
Нов хит: Гастросексуалното кино възбужда, но не засища
"Нома" е ултрамодерен ресторант в Копенхаген, в който готвят с непозната страст
Редактор : / 4019 Прочита 0 Коментара

Трябва да кажем, че чесънът изглежда много добре. Особено в полусянка, когато камерата минава през него. След това погледът се плъзга по един кадифено осветен праз. Също с чудесна текстура. Така би могло да започне едно много интересно порно. Много подобно е кулинарното кино, чийто най-нов филм "Нома", започва с белене на чесън, разказва Ерман Крекелер във "Welt".
Заснети са хора, които правят нещо с изключителна страст, понякога дори с упоритост, каквато човек не би си позволил да имитира. От тяхната пасивна или активна наслада човек се изумява.
Не след дълго в кадър се появява Феран Адриа, испанският реконструктор на невинни хранителни продукти като сладките картофки, който открива кухнята на модерността в лабораторията на хранителната химия.
"Нома" е и агиография. Тя превръща датския полумакедонец Рене Реджепи от мразен син на имигрант в откривател на новата нордска кухня и герой на международната кулинарна журналистика, която го сравнява с Моцарт. Ресторантът на Реджепи "Noma" (съчетание между "nordisk" (нордски/ северен) и "mad", което означава "хапване") е обявяван 4 пъти за ресторант на годината, 3 от тях в три последователни години.
Рене Реджепи (стопкадър от филма "Нома)
Всеки, който има пари, небце и способността да държи вилица изведнъж се втурва на север, вместо на юг. Към традиционната местна кухня, приготвена от възможно най-пресни продукти и всичко, което северната природа предлага. Но не само.
Тези, които се хранят в "Noma", приемат храната заедно със света, в който се намират в момента, сезона и региона. На трапезата се появяват киселец, звездица, различни гъби, всякакви екзотики. Това вече не звучи чак толкова свежо, защото всеки уважаван ресторант в света има подобна философия, но тогава, когато Реджепи отваря своя ресторант в Кристияния през 2003 г., не е така.
Рене Реджепи в Южна Америка (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)
Документалният режисьор Пиер Дешан следва Реджепи в продължение на 4 години. Можете да видите как Реджепи декорира чиния, как се кара на екипа си и се поти наравно с тях. Как празнува четвъртата победа в конкурса "Най-добър ресторант", колко е отчаян, когато вирус (пренесен от мидите) поваля 63-ма клиенти, как готви със семейството си, как обикаля с колелото из Копенхаген, как развива собствената си ферма и парник.
Скандинавските пейзажи са ласкави като чесън, северното сияние свети, доставчиците на Реджепи копаят в замръзналата земя странни клубени, събират гъби и разказват как той е променил живота им. Изнасят чинии с неща, които изглеждат като картина или ажурена плетка от близката брезова гора.
Ястие в ресторант "Нома" (Снимка: theworlds50best.com)
В "машинното" на "Нома" се обсъжда теоретично подготовката, дегустира се, философства се. Реджепи показва и среден пръст на камерата. Тук не просто се готви. Тук чиниите възбуждат.
Всичко изглежда много добре, но едва ли засища. И човек копнее (веганите могат да не четат) за домашен хляб от местната пекарна, масло и лебервурст.