Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Перу през погледа на един български пътешественик

ЖИВОПИСНИ ПЪТЕРАЗКАЗИ

Перу през погледа на един български пътешественик

"Използвам Мистериите във всякакъв смисъл, но най-вече на характеристики, истини, отличителни черти, задания, тезиси, червената нишка, около която се овъртолват разказът и приключението", казва Магдалена Калиева за книгата си "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ"

"В очакване на парада" (Автор: Магдалена Калиева)

През последната една година световната пандемия засегна не само нашето здраве, но и нашия дух. В това число - свободния дух на пътешественика. Някои хора не обичат да са затворени в рамките на една държава и по-неспокойните и живи натури започват да описват спомените и разсъжденията си от/за невероятните места, които са посетили. Именно такъв пътешественик-мислител е Магдалена Калиева с нейните живописни пътеразкази за красивата и загадъчна страна Перу.

Представяме ви книгата "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ" .

"Лама разглежда Мачу Пикчу" (Автор: Магдалена Калиева)

Какво е Перу? Разкрити ли са неговите тайни и загадки? Подобни въпроси се таят дори и у хора, вече били в южноамериканската страна.

Тази книга дава гледни точки, хипотези и отговори, показва как пътешественикът може да разглежда по дълбочинен начин пейзажи и културни паметници, да разбулва мистерии, да разсъждава върху произхода на загадъчни цивилизации, обичаи, привички.

В "Перу-юг" са поместени 104 колоритни илюстрации, дело на самата авторка, която е и художник, някои от тях правени по време на посещенията в Андите.

"Храм на Виракоча" (Автор: Магдалена Калиева)

"Използвам Мистериите във всякакъв смисъл - казва Магдалена Калиева, - но най-вече на характеристики, истини, отличителни черти, задания, тезиси, червената нишка, около която се овъртолват разказът и приключението. Да си създадем култ към разгадаване, към осъзнаване, обмисляне, пренастройване. Мистерията е чистото нещо.

Неподправената невинност. Това е истинският замисъл на писанията за Перу - дълбокото познание, а не плъзгането по епидермиса му, смисълът и подсмисълът, а не само информацията. Някои държави са добри като изложение, други - като музеи на открито. Те това е Перу - един голям музей. Перу е повод. Перу е вдъхновение, нагласа, фина настройка, отприщване към мене си, път за себепознание, себенадмогване."

Според авторката, Перу е един великолепен музей на открито. Тя е успяла да напипа, да намери и прекоси границата на обикновеното туристическо щъкане из държави и чужди земи и да навлезе в дълбоко философско-логическо разглеждане на чуждите култури, общо-планетарните богатства и паметници на отминали цивилизации.

Тази книга не е обикновен пътепис, а е цветно гнездо от знания и познания, които няма да откриете никъде другаде. Ще се озовете в истинското Перу - онова, което ще ви се прииска да вдишате и почувствате.

Още информация можете да откриете и във фейсбук страницата на перуанските Мистерии - ТУК

"МИСТЕРИИ от южната част на ПЕРУ" от Магдалена Калиева

Из "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ" на Магдалена Калиева:

Колка каньон
Полет на кондор

Колка каньон е два пъти и нещо по-дълбок от Големия каньон в САЩ, и май заради това е в Гинес, и за разлика от него (от Гран Каньон) е терасиран и обживян. Има различни имена - Свещената долина, Изгубеният сайт на инките, Долината на чудесата, Долината на огъня и Земята на орлите. Долината на вулканите е местност в каньона Колка, която изглежда като илюстрация към научно-фантастичен разказ. От вместилището на тази долина са напращели 86 хълма с конусовидна форма и внушителни пиедестали от 300 метра, сигурно и повече.

Скалните отвеси прикриват множество пещери, в които инките съхранявали хранителните запаси на империята, прокопавайки хоризонтални тераси по вертикалния терен. Храната била поставяна в специални цилиндрични съдове, наречени "колкас", които дали името на каньона.

"Полет на кондор" (Автор: Магдалена Калиева)

Зашеметяващата природна атракция тук е полетът на кондорите, възпят в онази прословута песен със специфично, безгрижно звучене на перуанската флейта, наречена кена (quena), за която малко по-горе писахме. Кръстът на кондора е местност, където топлите въздушни течения събират рано сутрин огромните, митични птици, чийто разпер на крилете достига цели 3 метра. Събират и нас с подходящо око-въоръжение, щото ако не е то и зумовете, щяхме да решим, че са оптическа илюзия размерът и мащабът на кондоровите полети. Май някои от нас си мислят, че страховитите валчери ще кълват трохи от ръцете ни.

Още

Пътешественикът Филип Лхамсурен: Джунглата е в самите нас

Филип Лхамсурен по "забравените пътища" на света

Навъртат се няколко мастити екземпляра за чудо и разкош, колкото да се каже, че не сме били потрошен път дотук нахалост. А и да се разберем - това не е ферма за националния символ на Перу. Но да оставим шегите, чувството е свирепо. Не бих желала и да ме помирисват дори. Въпреки, че два или двама пикираха доста ниско над нас и вече се позаозъртах дали пък не са си харесали някой за плячка.

Тази птица е сред най-високо летящите видове въобще. Нейното нормално небе е над 5000 метра височина, а немският учен Александър фон Хумболт твърдял, че е забелязвал кондор на около 7000 метра височина. Представете си, ние със самолети летим на тия височини. Ако това не е божествен полет! Или разговор с боговете. Какво ли си хортуват? Кой друг смъртен може да се приближи толкова близо до боговете в ежедневието си на самоход?

Книгата "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ" можете да намерите - ТУК

Още

Невероятният Мачу Пикчу - "изгубеният град на инките"

Невероятният Мачу Пикчу - "изгубеният град на инките"

Още

Двойка фотографи снимат "мистерии" за туристически проект

Двойка фотографи снимат "мистерии" за туристически проект

Още

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Още

Намериха изгубена столица на древно царство на маите в Мексико

Намериха изгубена столица на древно царство на маите в Мексико

Още

"Ацтеките" гостуват във Виена (галерия)

"Ацтеките" гостуват във Виена (галерия)

Още

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Още

Димитър Караниколов на среща с живота с мескал и пушен лют пипер

Димитър Караниколов на среща с живота с мескал и пушен лют пипер

Още

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Книгата съдържа 39 разказа или истории, избрани от самия автор

Своенравните деца се завръщат в книгата "В небивал сън"

Четвъртата част от култовата фентъзи поредица на Шонин Макгуайър е вече на българския пазар

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

"Не съм спирал да пиша статии дори в най-трудните ситуации", споделя 86-годишният Льоса, носител на Нобелова награда за литература за 2010 г.

"Жива" от Ина Ясипова - българка, живееща в Австралия, улавя скритата душа на България (откъс)

Българската писателка ни връща назад към корените и традициите в дебютния си роман