Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Перу през погледа на един български пътешественик

ЖИВОПИСНИ ПЪТЕРАЗКАЗИ

Перу през погледа на един български пътешественик

"Използвам Мистериите във всякакъв смисъл, но най-вече на характеристики, истини, отличителни черти, задания, тезиси, червената нишка, около която се овъртолват разказът и приключението", казва Магдалена Калиева за книгата си "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ"

"В очакване на парада" (Автор: Магдалена Калиева)

През последната една година световната пандемия засегна не само нашето здраве, но и нашия дух. В това число - свободния дух на пътешественика. Някои хора не обичат да са затворени в рамките на една държава и по-неспокойните и живи натури започват да описват спомените и разсъжденията си от/за невероятните места, които са посетили. Именно такъв пътешественик-мислител е Магдалена Калиева с нейните живописни пътеразкази за красивата и загадъчна страна Перу.

Представяме ви книгата "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ" .

"Лама разглежда Мачу Пикчу" (Автор: Магдалена Калиева)

Какво е Перу? Разкрити ли са неговите тайни и загадки? Подобни въпроси се таят дори и у хора, вече били в южноамериканската страна.

Тази книга дава гледни точки, хипотези и отговори, показва как пътешественикът може да разглежда по дълбочинен начин пейзажи и културни паметници, да разбулва мистерии, да разсъждава върху произхода на загадъчни цивилизации, обичаи, привички.

В "Перу-юг" са поместени 104 колоритни илюстрации, дело на самата авторка, която е и художник, някои от тях правени по време на посещенията в Андите.

"Храм на Виракоча" (Автор: Магдалена Калиева)

"Използвам Мистериите във всякакъв смисъл - казва Магдалена Калиева, - но най-вече на характеристики, истини, отличителни черти, задания, тезиси, червената нишка, около която се овъртолват разказът и приключението. Да си създадем култ към разгадаване, към осъзнаване, обмисляне, пренастройване. Мистерията е чистото нещо.

Неподправената невинност. Това е истинският замисъл на писанията за Перу - дълбокото познание, а не плъзгането по епидермиса му, смисълът и подсмисълът, а не само информацията. Някои държави са добри като изложение, други - като музеи на открито. Те това е Перу - един голям музей. Перу е повод. Перу е вдъхновение, нагласа, фина настройка, отприщване към мене си, път за себепознание, себенадмогване."

Според авторката, Перу е един великолепен музей на открито. Тя е успяла да напипа, да намери и прекоси границата на обикновеното туристическо щъкане из държави и чужди земи и да навлезе в дълбоко философско-логическо разглеждане на чуждите култури, общо-планетарните богатства и паметници на отминали цивилизации.

Тази книга не е обикновен пътепис, а е цветно гнездо от знания и познания, които няма да откриете никъде другаде. Ще се озовете в истинското Перу - онова, което ще ви се прииска да вдишате и почувствате.

Още информация можете да откриете и във фейсбук страницата на перуанските Мистерии - ТУК

"МИСТЕРИИ от южната част на ПЕРУ" от Магдалена Калиева

Из "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ" на Магдалена Калиева:

Колка каньон
Полет на кондор

Колка каньон е два пъти и нещо по-дълбок от Големия каньон в САЩ, и май заради това е в Гинес, и за разлика от него (от Гран Каньон) е терасиран и обживян. Има различни имена - Свещената долина, Изгубеният сайт на инките, Долината на чудесата, Долината на огъня и Земята на орлите. Долината на вулканите е местност в каньона Колка, която изглежда като илюстрация към научно-фантастичен разказ. От вместилището на тази долина са напращели 86 хълма с конусовидна форма и внушителни пиедестали от 300 метра, сигурно и повече.

Скалните отвеси прикриват множество пещери, в които инките съхранявали хранителните запаси на империята, прокопавайки хоризонтални тераси по вертикалния терен. Храната била поставяна в специални цилиндрични съдове, наречени "колкас", които дали името на каньона.

"Полет на кондор" (Автор: Магдалена Калиева)

Зашеметяващата природна атракция тук е полетът на кондорите, възпят в онази прословута песен със специфично, безгрижно звучене на перуанската флейта, наречена кена (quena), за която малко по-горе писахме. Кръстът на кондора е местност, където топлите въздушни течения събират рано сутрин огромните, митични птици, чийто разпер на крилете достига цели 3 метра. Събират и нас с подходящо око-въоръжение, щото ако не е то и зумовете, щяхме да решим, че са оптическа илюзия размерът и мащабът на кондоровите полети. Май някои от нас си мислят, че страховитите валчери ще кълват трохи от ръцете ни.

Още

Пътешественикът Филип Лхамсурен: Джунглата е в самите нас

Филип Лхамсурен по "забравените пътища" на света

Навъртат се няколко мастити екземпляра за чудо и разкош, колкото да се каже, че не сме били потрошен път дотук нахалост. А и да се разберем - това не е ферма за националния символ на Перу. Но да оставим шегите, чувството е свирепо. Не бих желала и да ме помирисват дори. Въпреки, че два или двама пикираха доста ниско над нас и вече се позаозъртах дали пък не са си харесали някой за плячка.

Тази птица е сред най-високо летящите видове въобще. Нейното нормално небе е над 5000 метра височина, а немският учен Александър фон Хумболт твърдял, че е забелязвал кондор на около 7000 метра височина. Представете си, ние със самолети летим на тия височини. Ако това не е божествен полет! Или разговор с боговете. Какво ли си хортуват? Кой друг смъртен може да се приближи толкова близо до боговете в ежедневието си на самоход?

Книгата "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ" можете да намерите - ТУК

Още

Невероятният Мачу Пикчу - "изгубеният град на инките"

Невероятният Мачу Пикчу - "изгубеният град на инките"

Още

Двойка фотографи снимат "мистерии" за туристически проект

Двойка фотографи снимат "мистерии" за туристически проект

Още

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Археолози откриха пещерен тунел в града на маите Чичен Ица

Още

Намериха изгубена столица на древно царство на маите в Мексико

Намериха изгубена столица на древно царство на маите в Мексико

Още

"Ацтеките" гостуват във Виена (галерия)

"Ацтеките" гостуват във Виена (галерия)

Още

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Вълче погребение от времето на ацтеките в центъра на Мексико сити

Още

Димитър Караниколов на среща с живота с мескал и пушен лют пипер

Димитър Караниколов на среща с живота с мескал и пушен лют пипер

Още

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Премиера на луксозно издание, посветено на 150 години от Славейковата библия

Събитието ще се състои на 24 юни (четвъртък) 2021 г. от 19.00 ч. в Музей-галерия "Анел"

Мъж напуска стария си живот и прекосява Америка пеша от край до край (откъс)

"Пътешествието" от Ричард Пол Еванс е завладяващ и трогателен дневник на човек, загубил всичко, но открил себе си

"Зaпокитеност" - с поезията и музиката на 60-те - от Петър Чухов

Събитието ще се състои на 23 юни 2021 (сряда) , от 18:30 ч., на пл. "Славейков" № 4, пред централния вход на Столична библиотека

"Клеветата" или изповед "в женски род" от "новата Елена Феранте на Италия" (ОТКЪС)

Разказът ни пренася в селище в Южна Италия през 40-те и 50-те години на миналото столетие, белязани от войната и от борбата на селяните за права върху земите

Пари, власт, любов, съперничество, предателство, ревност в "Загадката на стая 622" (откъс)

Жоел Дикер, голямата сензация на съвременната швейцарска проза, се завръща. Очаквайте българското издание в превод на Красимир Петров

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

Представяме ви три енциклопедични издания, които достъпно, ясно и забавно разкриват на децата някой от тайните на съвременния живот