Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Паметна плоча на Константин Константинов ще бъде поставена в София

ЛИТЕРАТУРА В ГРАДА

Паметна плоча на Константин Константинов ще бъде поставена в София

Кратък Литературен маршрут за Константин Константинов и поставяне на паметната плоча на писателя и неговата сестра – художничката Донка Константинова

На 09 октомври от 11:00 ч. от ул. "Хан Аспарух" 67 ще започне краткият Литературен маршрут, посветен на творчеството на изтъкнатия български писател, есеист и преводач Константин Константинов (1890-1970) (Снимка: Фондация "Литературни маршрути")

За Литературния маршрут, посветен на Константин Константинов

На 09 октомври от 11:00 ч. от ул. "Хан Аспарух" 67 ще започне краткият Литературен маршрут, посветен на творчеството на изтъкнатия български писател, есеист и преводач Константин Константинов (1890-1970).

Там именно е бил и домът му за малък период. Маршрутът, воден от литературния историк проф. Михаил Неделчев, ще продължи към ул. "Иван Шишман" 53, където е живял писателят и неговата сестра - художничката Донка Константинова. Именно на този адрес Фондация "Прочети София" ще възстанови изчезналата преди години паметната плоча на двамата творци.

Поставянето на новата плоча ще отбележат директорката на фондацията Тодора Радева и кметът на Район "Средец" Трайчо Трайков.

Литературният маршрут ще завърши в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици", където ще се четат текстове на Константин Константинов. Специално от Виена за събитието пристигат музикантите и внуци на Панчо Владигеров, братя Владигерови.

Александър Владигеров (тромпет, флюгелхорн) и Константин Владигеров (пиано, кларинет) пристигат специално от Виена за събитието (Снимка: Фондация "Литературни маршрути")

Да създава места на паметта, свързани с литературната история в столицата е една от основните каузи на фондация "Прочети София". Освен поредицата Литературни маршрути, които Фондацията архивира и скоро ще бъдат достъпни в сайта на Литературните маршрути, миналата година тя възстанови и паметната плоча на Николай Лилиев.

Още

Константин Константинов - майстор на психологическия разказ (откъси)

Константин Константинов - майстор на психологическия разказ (откъси)

За Константин Константинов

Константин Константинов е роден в Сливен. Той е сред най-важните фигури в българския културен живот през първата половина на XX век. Завършил право в Софийския университет, той работи като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат. Директор на Радио "София", председател на Съюза на българските писатели и на Института за преводна литература. Редактор е на сп. "Изкуство" и е носител на наградата "Добри Чинтулов". Сътрудничи на списанията "Българска сбирка", "Съвременна мисъл", "Златорог", "Изкуство и критика" и др.; заедно с Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов издава сп. "Звено" (1914).

Сред най-известните му творби са сборниците с разкази "Към близкия", "Любов", "Трета класа", "Ден по ден", "Седем часът заранта", романите "Кръв" и "Сърцето в картонената кутия" (в съавторство със Св. Минков), пътеписите "По земята" и "Нашата земя хубава!", мемоарна книга "Път през годините", есеистичните сборници "Върхове" и "Празници". Автор е и на произведения за деца. Константин Константинов е превеждал от руски и френски език. Негови произведения са издавани на френски, английски, немски, испански, италиански, руски, словенски, сръбски, японски.

Още

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс

За братя Владигерови

Александър Владигеров (тромпет, флюгелхорн) и Константин Владигеров (пиано, кларинет) пристигат специално от Виена за събитието. Музиката им следва традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие, през три поколения. Имат концерти в Австрия, България, Белгия, Великобритания, Америка, Южна Африка, Германия, Италия, Канада, Люксембург, Русия, Израел, Швейцария, Унгария, Полша и Чехия.

Извънредни обстоятелства промениха предварително планирания маршрут и разходката на Владимир Игнатов се налага да бъде отменена за другата година. На 09 октомври обаче водещ на своеобразната градска лекция ще бъде литературният историк проф. Михаил Неделчев.

Още

12 литературни маршрута от май до октомври в София

12 литературни маршрута от май до октомври в София

Още

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Още

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Още

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

Още

„Скритите букви“ с грандиозен 3D Mapping и поетическа антология

„Скритите букви“ с грандиозен 3D Mapping и поетическа антология

Още

"Скритите букви" с внушителен 3D Mapping на Народната библиотека (снимки)

"Скритите букви" с внушителен 3D Mapping на Народната библиотека (снимки)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Интелектуалната политическа изповед на Марио Варгас Льоса (откъс)

Перуанският Нобелов лауреат съставя мъдър и увлекателен пътеводител из трудовете на либералните мислители, помогнали му да развие нови идеи, за да преодолее голямата идеологическа травма както от разочарованието след Кубинската революция, така и от раздялата с възгледите на Жан-Пол Сартр

Писателката Кристин Анго спечели литературната награда "Медичи"

Шестдесет и две годишната Анго получава приза за романа си "Пътешествие на изток" - тежък разказ за кръвосмешението, окачествен от журито като една от най-забележителните книги на литературния сезон 2021

Яна Борисова представя специално издание на "Чудна лятна нощ"

Новото издание на първия й роман съдържа и 7 непубликувани до момента разкази

Историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба до днес (откъс)

Носителят на златен медал на името на Исабел Алиенде за най-вдъхновяваща проза за 2021 г. "За жените и солта" от Габриела Гарсия се появява и на български

"Милен Миланов: Градината с кринове" - на Сцена-клуб "МаксиМ"

На 28 октомври актьорът, съучредител и дългогодишен председател на Фондация "Академия Аскеер" ще представи книгата си в Театър "Българска Армия"

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен"

Писателката и художничката са сред 282-мата номинирани от 71 страни за най-големия приз в областта на литературата за деца и юноши