Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

ГЛАСЪТ НА БАГРЯНА

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова е вълнуващо пътуване на влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, за големите й срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия

Елисавета Багряна

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна (1893-1991), съобщават издателите от "Ентусиаст". Автор на "Лиза. Пътуване с Багряна" е Боряна Дукова.

"По принцип разказът не е моята стихия, а когато ме карат да разправям спомени, те текат трудно, оскъдно. Но щом съм на път, ме връхлитат, завладяват ме и съм готова да се впусна насреща им с разтворена душа. Дума, картина, мисъл, всичко може да разгъне верижната реакция на моите спомени, когато се движа, с превишена скорост може би, по земя, небе и вода из огромното кълбо".

Така звучи гласът на Багряна, докато лети към най-далечната точка, която ще посети - Рио де Жанейро, за да разкаже за най-драматичните и вълшебни дни от своя живот.

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова (Източник: Издателство "Ентусиаст")

В това вълнуващо пътуване влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата й изпраща.

Там са образите на съпруга й Иван Шапкарев, на големите й любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния й път - Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе.

На фона на Белград, Париж, Рио де Жанейро, Белу Оризонте, Лиза прелиства страниците, на които са изписани спомените и животът й, през 1960 година, а в думите й тупти любовта, мъката, вината и неотменно жаждата за живот, разказва Боряна Дукова.

Боряна Дукова е испанист и преводач. Автор е на романите "Кървава малага", "Опасна монета" и "Разкаянието на Диего" (първа награда за криминална книга "Атанас Мандаджиев",за 2015 г.).

През 2014 г. гостува на испанския фестивал за криминална литература "Семана негра" в Хихон, където представя българския черен роман от последните двайсет години. Участва дейно в първия уикенд, посветен на литературата за престъпления "София ноар" (2016). "Лиза. Пътуване с Багряна" идва след "Извън редовете", в който Дукова разказа за мистериозната съдба на Яна Язова.

Още

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Още

 "Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

"Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

Още

Възторг и гузност с името Вапцаров

Възторг и гузност с името Вапцаров

Още

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература