Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

ГЛАСЪТ НА БАГРЯНА

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова е вълнуващо пътуване на влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, за големите й срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия

Елисавета Багряна

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна (1893-1991), съобщават издателите от "Ентусиаст". Автор на "Лиза. Пътуване с Багряна" е Боряна Дукова.

"По принцип разказът не е моята стихия, а когато ме карат да разправям спомени, те текат трудно, оскъдно. Но щом съм на път, ме връхлитат, завладяват ме и съм готова да се впусна насреща им с разтворена душа. Дума, картина, мисъл, всичко може да разгъне верижната реакция на моите спомени, когато се движа, с превишена скорост може би, по земя, небе и вода из огромното кълбо".

Така звучи гласът на Багряна, докато лети към най-далечната точка, която ще посети - Рио де Жанейро, за да разкаже за най-драматичните и вълшебни дни от своя живот.

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова (Източник: Издателство "Ентусиаст")

В това вълнуващо пътуване влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата й изпраща.

Там са образите на съпруга й Иван Шапкарев, на големите й любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния й път - Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе.

На фона на Белград, Париж, Рио де Жанейро, Белу Оризонте, Лиза прелиства страниците, на които са изписани спомените и животът й, през 1960 година, а в думите й тупти любовта, мъката, вината и неотменно жаждата за живот, разказва Боряна Дукова.

Боряна Дукова е испанист и преводач. Автор е на романите "Кървава малага", "Опасна монета" и "Разкаянието на Диего" (първа награда за криминална книга "Атанас Мандаджиев",за 2015 г.).

През 2014 г. гостува на испанския фестивал за криминална литература "Семана негра" в Хихон, където представя българския черен роман от последните двайсет години. Участва дейно в първия уикенд, посветен на литературата за престъпления "София ноар" (2016). "Лиза. Пътуване с Багряна" идва след "Извън редовете", в който Дукова разказа за мистериозната съдба на Яна Язова.

Още

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Още

 "Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

"Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

Още

Възторг и гузност с името Вапцаров

Възторг и гузност с името Вапцаров

Още

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на годината според британския в. "Гардиън"

"В повсеместна криза на разговора сме и това се усеща най-много на Балканите", каза в интервю за предаването "Трилинг" по Телевизя 24 българският писател, който представи и в Скопие книгата си "Времеубежище" издадена в Република Северна Македония

Пия Лейно идва с посланието: Да излезем от Матрицата

Антиутопичният роман на финландката спечели няколко награди и много читатели

Уникални издания на "Дон Кихот" са предложени за продажба на търг

Семейната книжарница на Ед Магс в Лондон става известна преди 170 години. Именно оттам са закупени два тома, които ще бъдат продадени на аукцион

Романът "Трио" - психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през '68-а

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров