Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

ГЛАСЪТ НА БАГРЯНА

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова е вълнуващо пътуване на влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, за големите й срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия

Елисавета Багряна

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна (1893-1991), съобщават издателите от "Ентусиаст". Автор на "Лиза. Пътуване с Багряна" е Боряна Дукова.

"По принцип разказът не е моята стихия, а когато ме карат да разправям спомени, те текат трудно, оскъдно. Но щом съм на път, ме връхлитат, завладяват ме и съм готова да се впусна насреща им с разтворена душа. Дума, картина, мисъл, всичко може да разгъне верижната реакция на моите спомени, когато се движа, с превишена скорост може би, по земя, небе и вода из огромното кълбо".

Така звучи гласът на Багряна, докато лети към най-далечната точка, която ще посети - Рио де Жанейро, за да разкаже за най-драматичните и вълшебни дни от своя живот.

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова (Източник: Издателство "Ентусиаст")

В това вълнуващо пътуване влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата й изпраща.

Там са образите на съпруга й Иван Шапкарев, на големите й любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния й път - Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе.

На фона на Белград, Париж, Рио де Жанейро, Белу Оризонте, Лиза прелиства страниците, на които са изписани спомените и животът й, през 1960 година, а в думите й тупти любовта, мъката, вината и неотменно жаждата за живот, разказва Боряна Дукова.

Боряна Дукова е испанист и преводач. Автор е на романите "Кървава малага", "Опасна монета" и "Разкаянието на Диего" (първа награда за криминална книга "Атанас Мандаджиев",за 2015 г.).

През 2014 г. гостува на испанския фестивал за криминална литература "Семана негра" в Хихон, където представя българския черен роман от последните двайсет години. Участва дейно в първия уикенд, посветен на литературата за престъпления "София ноар" (2016). "Лиза. Пътуване с Багряна" идва след "Извън редовете", в който Дукова разказа за мистериозната съдба на Яна Язова.

Още

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Още

 "Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

"Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

Още

Възторг и гузност с името Вапцаров

Възторг и гузност с името Вапцаров

Още

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вицепрезидентът: Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка

Най-мащабният книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата бе официално открит днес и ще продължи до неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемичните мерки

"Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

Прочутият роман на Лев Толстой излиза в луксозно издание със знака на изд. „Кръг“

Богат избор от културни събития в рамките на 48-ия Софийски панаир на книгата (програма)

Срещи с известни български писатели, много премиери и раздаване на автографи на 48-ия Софийски панаир на книгата очакват гостите на панаира

Христо Пимпирев разказва историята на пингвина Гошо в книга за деца

Премиерата е на 9 декември в Музея по палеонтология и исторична геология, в СУ "Св. Климент Охридски"

След дълго отсъствие, шедьовърът на Ивайло Петров "Хайка за вълци" с ново красиво издание (откъс)

Трагичната родова драма, превърнала се в един от най-знаковите български романи, се появява отново с корица на Чавдар Гюзелев

"Когато артистите се гримираха на свещи" - спомени на пионера на българското кино Васил Гендов (откъс)

Непубликуваният досега мемоарен ръкопис на автора на "Българан е галант" е достъпен безплатно за всички желаещи