Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

ГЛАСЪТ НА БАГРЯНА

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова е вълнуващо пътуване на влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, за големите й срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия

Елисавета Багряна

Нов роман разказва за най-драматичните дни от живота на Елисавета Багряна (1893-1991), съобщават издателите от "Ентусиаст". Автор на "Лиза. Пътуване с Багряна" е Боряна Дукова.

"По принцип разказът не е моята стихия, а когато ме карат да разправям спомени, те текат трудно, оскъдно. Но щом съм на път, ме връхлитат, завладяват ме и съм готова да се впусна насреща им с разтворена душа. Дума, картина, мисъл, всичко може да разгъне верижната реакция на моите спомени, когато се движа, с превишена скорост може би, по земя, небе и вода из огромното кълбо".

Така звучи гласът на Багряна, докато лети към най-далечната точка, която ще посети - Рио де Жанейро, за да разкаже за най-драматичните и вълшебни дни от своя живот.

"Лиза. Пътуване с Багряна" от Боряна Дукова (Източник: Издателство "Ентусиаст")

В това вълнуващо пътуване влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали житейския й път и дръзката й поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата й изпраща.

Там са образите на съпруга й Иван Шапкарев, на големите й любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния й път - Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе.

На фона на Белград, Париж, Рио де Жанейро, Белу Оризонте, Лиза прелиства страниците, на които са изписани спомените и животът й, през 1960 година, а в думите й тупти любовта, мъката, вината и неотменно жаждата за живот, разказва Боряна Дукова.

Боряна Дукова е испанист и преводач. Автор е на романите "Кървава малага", "Опасна монета" и "Разкаянието на Диего" (първа награда за криминална книга "Атанас Мандаджиев",за 2015 г.).

През 2014 г. гостува на испанския фестивал за криминална литература "Семана негра" в Хихон, където представя българския черен роман от последните двайсет години. Участва дейно в първия уикенд, посветен на литературата за престъпления "София ноар" (2016). "Лиза. Пътуване с Багряна" идва след "Извън редовете", в който Дукова разказа за мистериозната съдба на Яна Язова.

Още

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Елисавета Багряна: Аз обичам самата любов (ОТКЪС)

Още

 "Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

"Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

Още

Възторг и гузност с името Вапцаров

Възторг и гузност с името Вапцаров

Още

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов бе отличен с литературната награда "Бокачо" в Италия

"Беше чест да получа наградата Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена

Следващата книга на нобелиста Казуо Ишигуро е сборник със стихове

Издателство "Алфред А. Нопф" обяви, че "Лятото, през което прекосихме Европа под дъжда", ще излезе в продажба на 5 март догодина. Стиховете са написани за джаз певицата Стейси Кент

Пол Нюман: Необикновеният живот на един обикновен човек (ОТКЪС)

"Книгомания" пусна на пазара мемоарите на американския актьор и режисьор Пол Нюман (1925–2008)

12 любими класики, които се изучават в училище

Отново в час с произведенията, с които учениците трябва да се запознаят, а родителите да си припомнят

Със събитие в памет на Марин Бодаков започва есенната програма на "Литературни маршрути"

То ще се състои на 16 септември и ще започне от Народния театър "Иван Вазов"

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Защо историята прилича на луковица и защо нейните люспи са онова, което е достойно да бъде прочетено