Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Неизпратени писма до Маргарита" - личната и професионална изповед на Иван Гарелов

ЧАСЪТ И МЯСТОТО НА СРЕЩАТА СА ИЗВЕСТНИ

"Неизпратени писма до Маргарита" - личната и професионална изповед на Иван Гарелов

Президентът Румен Радев, журналисти, народни представители, представители на държавни институции, музиканти, артисти, издатели, уважиха премиерата на книгата на изтъкнатия жураналист

Президентът Румен Радев поздравява Иван Гарелов на представянето на книгата му "Неизпратени писма до Маргарита"(Снимка: БТА)

Иван Гарелов успя да превърне "Панорама" не само в най-гледаното публицистично предаване, но и в своеобразна институция. Защото в трудните времена, когато нашата демокрация едва прохождаше, немалко политици сверяваха своя часовник със стрелките на Гарелов. Това каза президентът Румен Радев, който тази вечер беше сред гостите на премиерата на книгата "Неизпратени писма до Маргарита".

Събитието се състоя в музея-галерия на хотел "Анел".

Президентът посочи, че Иван Гарелов е успял да превърне предаването „Панорама“ в своеобразна институция. „В трудните времена, когато нашата демокрация още прохождаше, немалко политици сверяваха своя часовник със „стрелките“ на Гарелов“, заяви Румен Радев (Снимка: БТА)

Президентът Румен Радев (Снимка: БТА)

Президентът допълни, че е от поколението, което си спомня времената, когато българите чакат пред екрана на единствената тогава телевизия да чуят думите "Часът и мястото на срещата са известни". "Приемахме, че това е един вид обещание, че "Панорама" ще продължава да съществува", каза той, цитиран от БТА.

"Господин Гарелов ясно доказва, че ако искаме да градим един по-добър свят, са нужни смелост и отговорност, така че да поставим истината и ангажираната позиция над всякакви рискове и заплахи", посочи президентът.

Президентът Румен Радев и актьорът Антон Радичев (Снимка: БТА)

Иван Гарелов покани на сцената до себе си за обща снимка всички, които са били в неговия екип на "Панорама". "На тях дължа това, което сме постигнали", посочи популярният журналист и допълни, че е посветил на всеки от този екип по една кратка характеристика в книгата си.

Венелина Гочева, управител на издателство "Труд", чието лого стои на корицата на "Неизпратени писма до Маргарита", разказа, че е усвоявала уроци от Гарелов преди да го познава, гледайки само предаването му "Панорама". "Да изслушваш този, когото си поканил, дори когато не си съгласен с него. Да даваш различни мнения и най-важното - много да се готвиш за всяка изява", посочва като усвоени уроци тя.

Журналистът Иван Гарелов представя новата си публицистична книга „Неизпратени писма до Маргарита“ в музея-галерия на хотел "Анел“. Изданието представлява разказ за преживяното от Иван Гарелов в професионалния му път като телевизионен журналист (Снимка: БТА)

Калина Ковачева, дъщерята на Иван Гарелов, е и редактор на книгата му. "Той е фантазьор . Това означава, че може да вижда сюжети в привидно хаотична поредица от събития. Това го прави добър политически анализатор. Но също така прави възможно и той да пише въображаеми писма на жена, с която се запознава, когато е бил на 25 години", каза Ковачева.

Сред гостите на премиерата на книгата бяха народни представители, представители на държавни институции, музиканти, артисти, издатели и журналисти.

Водещият на обзорното политическо предаване на БНТ „Панорама” Бойко Василев (вляво) и Донка Стамболийска (Снимка: БТА)

Иван Гарелов представя новата си публицистична книга "Неизпратени писма до Маргарита" в музея-галерия на хотел "Анел". Изданието представлява разказ за преживяното от Иван Гарелов в професионалния му път като телевизионен журналист (Снимка: БТА)

Антон Радичев и Иван Гарелов (Снимка: БТА)

"Неизпратени писма до Маргарита" представлява разказ за преживяното от Иван Гарелов в професионалния му път като телевизионен журналист. То се основава на писмата до реална личност - гръцката художничка Маргарита. Сред засегнатите въпроси в книгата са последиците от идеологическото и политическо разделение на народите, липсата на достатъчно познание един за друг, общото и различното в техния бит и мироглед.

Иван Гарелов представя новата си публицистична книга "Неизпратени писма до Маргарита" в музея-галерия на хотел "Анел". Изданието представлява разказ за преживяното от Иван Гарелов в професионалния му път като телевизионен журналист (Снимка: БТА)

Книгата съдържа текстове, свързани с личния живот и кариерата на Гарелов. Изключително богата е на снимков материал от личния архив на автора, както и от архива на БНТ. Снимките проследяват дългогодишната му кариера като репортер и водещ, както и историческите му срещи с ключови личности като Ясер Арафат, Шимон Перес, Ориана Фалачи и редица български президенти, премиери, политици, светски личности.

Материалите в книгата са публикувани в редица български периодични издания "24 часа", "Българан", "Пари", "Новинар", "Труд", "Ретро", "България днес", "Клуб 100", "Стандарт".

Иван Гарелов и Георги Лозанов - директор на дирекция "Знание и култура - ЛИК" в БТА(Снимка: БТА)

Гражданската позиция на Иван Гарелов невинаги беше „прощавана“, но затова пък той се превърна в един от най-ярките публицисти на нашето време. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на книгата „Неизпратени писма до Маргарита“, написана от легендарния журналист Иван Гарелов (Снимка: БТА)

Иван Гарелов разказва личнияси и професионален живот в "Неизпратени писма до Маргарита" (Снимка: БТА)

"Обзеха ме спомени за моето юношество. Ще ти разкажа през какви вълнения преминавахме, дано ме разбереш колко съм изстрадал. Вероятно ще ти бъде много трудно, защото дреболии от бита като дрехи и други атрибути, по които си падат младите хора, за вас не са никакъв проблем - на пазара няма празноти", пише Гарелов в "Неизпратени писма до Маргарита".

"После като студенти нашите прозорци към света бяха изданията на БТА - "Паралели", "По света", "Лик". Значението им бе неоценимо - тази информация липсваше, в което и да е от другите печатни издания. "Паралели" показваше света в снимки. На това списание дължа кариерата си в телевизията. По това време работех в БТА, а главен редактор на списанието бе Стефан Продев. Бях един от първите българи, които посетиха след войната Света гора (Атон) и Зографския манастир. Продев помести репортажа ми на двете вътрешни страници. Марко Семов го беше прочел и ме покани в телевизията", разказва още Гарелов.

Иван Гарелов в Гърция - из "Неизпратени писма до Маргарита" (Източник: БТА)

"По света" поместваше коментари от чуждия печат за политическите събития и беше първият ни учител по журналистика. А пък в "ЛИК" имаше прегледи и критики за културните събития и тенденции на Запад. Така ние знаехме какви са плюсовете и минусите на книги, филми, изложби, които не бяхме виждали и нямаше никакъв шанс да видим. Все е нещо.

Иван Гарелов и президентът Петър Стоянов - из "Неизпратени писма до Маргарита" (Източник: БТА)

Освен когато се намесваха и коментари от предубедени български автори. Не съм забравил как В. Г., която бе главен редактор на "ЛИК", принизи знаменития филм "Бони и Клайд" до елементарна реклама на гангстерите. Не се съмнявам, че такива критики е имало и в Америка, но за хора, които нямаха възможност да гледат филма, би трябвало да се даде една по-балансирана преценка", пише още Иван Гарелов.

Из"Неизпратени писма до Маргарита" (Източник: БТА)

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец. Завършил е Софийския държавен университет със специалност "Журналистика". През годините той е работил като редактор - първо във в. "Народна младеж" (1968 - 1969), а след това в Българската телеграфна агенция (1970 - 1973). От 1973 г. до 2000 г. е в Българската национална телевизия като заместник главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното информационно-политическо предаване "Панорама". По-късно работи и в други телевизии.

Още

Всички му викахме Хачо

Всички му викахме Хачо

Още

Телевизиите, преди и след Славков

Телевизиите, преди и след Славков

Още

Левчев или орисията на талантливия във време на догми

Левчев или орисията на талантливия във време на догми

Още

Джоузеф Пулицър: Циничната и наемна преса постепенно ще научи хората на същото

Джоузеф Пулицър: Циничната и наемна преса постепенно ще научи хората на същото

Още

"Поглед към Евгений" или защо да си истински журналист е проклятие

"Поглед към Евгений" или защо да си истински журналист е проклятие

Още

Кеворк Кеворкян: Дори соцът не успя да оскоти така българина, както Новата Свобода

Кеворк Кеворкян: Дори соцът не успя да оскоти така българина, както Новата Свобода

Още

Тодор Славчев: Аладиновата пещера на фотографските свидетелства

Тодор Славчев: Аладиновата пещера на фотографските свидетелства

Още

Димитър Дейнов: Натискаш спусъка само тогава, когато си уверен, че трябва да снимаш...

Димитър Дейнов: Натискаш спусъка само тогава, когато си уверен, че трябва да снимаш...

 

Коментирай 19

Календар

Препоръчваме ви

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" ще бъде публикуван на сръбски език

Сръбската издателска къща "Геопоетика" съобщи днес, че е откупила правата за публикуване на сръбски език на романа на Георги Господинов "Времеубежище", предаде Танюг

"Нежна е нощта" на Фицджералд за първи път с български илюстрации

Шедьовърът на Фицджералд , в иконичния превод на Димитри Иванов , е изрисуван от Дамян Дамянов

Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“

Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен "Букър"

Мишел Пейрамор, френският писател, автор на сто книги, почина на 101 години

Майсторът на историческия роман е една от монументалните фигури на литературата във Франция

Маргарита Петкова отново пише за любов и пали емоции с поезията си

На 15 март от 18.30 ч. е премиерата на новата й книга "Белите ми нощи"