Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кейп Код" представя в нова светлина обичания американски философ Хенри Дейвид Торо

НОВА КНИГА

"Кейп Код" представя в нова светлина обичания американски философ Хенри Дейвид Торо

Последната му книга излиза за първи път на български 160 години след смъртта му

Издателство "Кръг"

Още

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

160 години след смъртта на големия американски писател Хенри Дейвид Торо (1817 - 1862) издателство "Кръг" публикува за първи път на български неговата последна книга. "Кейп Код" (1865), чието издаване в оригинал Торо така и не дочаква, е в изкусния превод на проф. Албена Бакрачева - добре позната с преводите си на "Уолдън" и на избрани есета на американеца.

В новото издание е включен и послеслов от Бакрачева, посветен на късното творчество на Торо, за което у нас се знае по-малко. Корицата е дело на художника Кирил Златков.

Издателство "Кръг"

В периода между 1849 и 1857 г. Хенри Дейвид предприема четири пътувания до полуостров Кейп Код, който се намира в югоизточната част на щата Масачузетс и има специфична форма - наподобява присвита в лакътя и стегната в юмрук ръка. След пътуванията си той създава едноименната творба, в която описва това емблематично за Америка място, и се впуска в търсене на философска дефиниция на сложната връзка между морето и брега, между природата и човека, живота и смъртта.

Embed from Getty Images

Прекарвал нощите си във вътрешността на морски фарове, в рибарски колиби и в изолирани ферми, скитал по плажове, Торо извършва методично, но и поетично наблюдение на цялостната картина на полуострова от средата на XIX в. "Кейп Код" е изпълнен с уникалните му възприятия и точни описания, но също така и със собствените му радост и учудване, че се е натъкнал на нова граница, където човек може да застане и да "остави цяла Америка зад себе си".

Издателство "Кръг"

Още

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

Харуки Мураками от "Първо лице единствено число" (откъс)

"Кейп Код" е "изключението" в творчеството на Торо. Нетипично за останалите му текстове, тук той си позволява и известна доза хумор. Неслучайно съществува мнението, че това е "най-слънчевата", доколкото е "най-смешната" негова книга (ако и смехът често да е ироничен и дори нагарчащ).

И тази негова творба обаче не прави изключение, що се отнася до богатото и живописно описание на природни пейзажи.

"Торо създава жанра на природописа; онова "зелено" писане за/от/във/към/pro природата, което се превръща насетне в голяма собствено американска литературна традиция и задава природоангажираността, посветеността на екокаузата като стил на мислене и житейско поведение изобщо", пише проф. Бакрачева в послеслова. И завършва с думите на Емерсън от светлото му посмъртно слово за Торо: "Душата му бе създадена за най-благородното общество; в краткия си живот той изчерпа възможностите на този свят; където има познание, където има добро, където има красота, той ще си бъде у дома".

Embed from Getty Images

Чрез "Кейп Код" екипът на "Кръг" продължава да допълва серията от издания, които оформят представата за американския романтизъм и трансцендентализъм, създадена у българския читател от други емблематични творби на водещите фигури за периода: Хенри Дейвид Торо ("Дивите ябълки. Избрани есета", 2020 г.), Маргарет Фулър ("Лято на езерата", 2020 г.) и Ралф Уолдо Емерсън ("Кръгове. Избрани есета", 2021 г.). Всички те са претворени на български за първи път в добрия превод на проф. Албена Бакрачева.

Повече за автора:

Хенри Дейвид Торо (1817 - 1862) е американски писател и философ и една от водещите фигури в трансцендентализма, чиито идеи той не само изповядва на теория, но и доказва на практика чрез примера на собствения си живот. Предчувствайки смъртта си, той подготвя някои от дневниците си за публикация. Днес всичко написано от него е издавано и се равнява на около 20 тома - дневници, есета, лекции, кореспонденция, както и четири цялостни книги: "Седмица по реките Конкорд и Меримак" (1849), "Уолдън" (1854), "Мейнските гори" (1864) и "Кейп Код" (1865).

Още

Може ли жаждата за живот да победи в лагерите на смъртта? (откъс)

Може ли жаждата за живот да победи в лагерите на смъртта? (откъс)

Още

Още щури приключения с "Хапливите истории на Бари 2" от Стефан Георгиев (откъс)

Още щури приключения с "Хапливите истории на Бари 2" от Стефан Георгиев (откъс)

Още

 В "Играчка-плачка" от Кевин Уилсън избухват неочаквани тайни (откъс)

В "Играчка-плачка" от Кевин Уилсън избухват неочаквани тайни (откъс)

Още

Каква е връзката между локдауна, Втората световна война и "Мона Лиза"? (откъс)

Каква е връзката между локдауна, Втората световна война и "Мона Лиза"? (откъс)

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

"Благодаря на германските издатели и книгоразпространители за тазгодишната Награда за мир. Много е важно Украйна да присъства в германското информационно пространство" сподели Жадан