Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Безмилостна сатира в "Майкини и другите" от Иво Сиромахов (откъс)

НОВА КНИГА

Безмилостна сатира в "Майкини и другите" от Иво Сиромахов (откъс)

След шеметния успех на разгромяващия сатиричен роман "У майкини", българският писател, журналист, сценарист и драматург ще зарадва почитателите си с не по-малко смайващото продължение

Иво Сиромахов (Източник: Facebook)

Популярният български сценарист, драматург и писател с втора част на безмилостно смешната сатира, посветена на българската народопсихология.

След шеметния успех на разгромяващия сатиричен роман "У майкини" обичаният български писател, журналист, сценарист и драматург Иво Сиромахов ще зарадва почитателите си с не по-малко смайващото продължение "Майкини и другите".

С вечния въпрос "Ракията или компотите?" започва нов сблъсък между Майкини и Вуйнини. Настанало е време за война, която няма да подмине никого. Война, която ще заплашва да завладее дори Холивудските хълмове, когато едно писмо до Леонардо Ди Каприо е на прага да противопостави двама от най-сексапилните американски актьори в безмилостна надпревара за сърцето на българската мома Радка Папазова.

Фалшивите новини, тролските атаки в социалните мрежи, астрологията, диетите, революционните модни тенденции, политическите интриги, антиваксърството и конспиративните теории се конкурират с любовта към чушкопека, лютеницата и напомпания национализъм.

Героите на романа се мразят и обичат, размахват юмруци, замерват се с буркани, завиждат си, злословят, губят приятели, но най-вече се конкурират един с друг. Защото ако печелят, всички останали трябва да загубят.

Иво Сиромахов (Източник: Издателство: Сиела)

Още

Краси Радков се завръща на театрална сцена в новата комедия от Иво Сиромахов

Краси Радков се завръща на театрална сцена в новата комедия от Иво Сиромахов

В "Майкини и другите" ви очакват шест месеца, изпъстрени с цял куп драми, възторзи и абсурдни приключения от действителността такава, каквато е, колкото и да не ни се иска.

Иво Сиромахов е сред популярните лица на българската книжна сцена. Автор е на романите "Моят таен любовен живот", "Българско радио", "Скарлет + Иво = ВНЛ", "Уважаеми зрители" и "7 жени", сборниците "Дневници и нощници", "Български работи" и "Очила", както и на редица пиеси, публикувани в изданията "Българско криминале" и "Любовни истории".

"Майкини са най-долните същества, които са се раждали някога. Не можем да ги понасяме." (Вуйнини)

"Мен таз книга ни ма бърка." (Шурето)

"Ох, много сте спрели. А аз вече съм на Софията. Цунки!" (Културослав)

"Тази книга експлицира флуктуациите на съвременния творец между екзистенциалния кризис на маргиналията и екстремната дихотомия на ирелевантната пародоксия." (Герасим Евлогиев - Чуди)

Из "Майкини и другите" от Иво Сиромахов

Тази нощ на Радка Папазова й се присъни странен сън: седеше си у дома и по едно време на вратата се позвъни. Радка отвори, а отвън, облечен в сватбен костюм стоеше Леонардо ди Каприо. Айде, вика, още ли не си готова, сватбарите ни чакат пред черквата.

Ама днеска ли беше, боже, колко съм загубена, помисли си Радка и хукна да облича булчинската си рокля. Цялата е обшита с камъни Сваровски, Леонардо я купи за хиляда и осемстотин лева от Турция. За мен вика, това са нищо пари. Ще ги изкарам за има-няма няколко снимачни дни.

Облече си Радка роклята, взе сватбения букет от момини сълзи и тръгнаха към черквата. Шофьорът ги возеше в открита лимузина, за да ги види цялото село.

Стигнаха пред черквата и там ги посрещнаха кумовете - Брад Пит и Анджелина Джоли. Радка беше смутена - дори в този най-тържествен в живота й ден, тя усещаше греховно желание към кума си.

Влязоха в черквата и свещеникът ги венча. Врекоха се да бъдат верни един на друг, докато смъртта ги раздели. Леонардо я гледаше влюбено и сияеше от щастие. Вдигна я на ръце и я понесе навън, а какини Донкини и вуйнини хвърлиха върху младоженците жито и жълти стотинки. Браво, вика Брад Пит. Горчиво.

Отидоха в ресторанта на шеф Кабасулиев, а там отпред ги посрещна свекървата - баба ди Каприо, разчупи над главите им питка и захрани младоженците с погача и мед. Захранката е много важен момент от всяка сватба в селото на майкини. Не захраниш ли една булка както трябва, после цял живот ще киселее.

Следващият ритуал беше ритането на менчето. Радка ритна менчето, за да разбере каква ще е първата им рожба - момче или момиче. Но в суматохата не се разбра.

Гостите насядаха на дълги маси с бели покривки. Отляво беше родата от страна на Радка Папазова, а отдясно хората на Леонардо - майка му, баща му, баба му и някои от най-близките му приятели - Робърт де Ниро, Мартин Скорсезе, Джо Пеши. Всички те много се зарадваха на Радка и викат: айде, таз година булка, догодина-люлка. И дадоха подаръците в пликове - кой двеста долара, кой триста, колкото им се е откъснало от сърцето.

Радка сметна, че би трябвало разходите да се избият, щото платиха по 59 лева на човек куверт, които включваха салата, предястие, основно, десерт и пиене на корем. Бяха платили и за фотограф, за да си имат снимки за спомен.

Диджеят Теко Гаванозов обяви по микрофона, че днес е много важен ден и призова кума да държи сватбената си реч. Брад Пит излезе и каза някакви неща, но Радка не го разбра, защото не знае английски. Ама явно речта е била хубава, защото всички много ръкопляскаха, а баба ди Каприо даже се просълзи и вика: абе, тя нашта се видя, важното е младите да се обичат, пък ний ще помагаме с квото можем.

След речта на кума Теко Гаванозов каза, че сега трябва да е първият танц на младоженците и пусна "Давам всичко за теб" на Графа.

Още

Нищо не е такова, каквото изглежда, но кой може да бъде сигурен? (ОТКЪС)

Нищо не е такова, каквото изглежда, но кой може да бъде сигурен? (ОТКЪС)

Леонардо покани Радка на танц, а Брад Пит вика: горчиво, горчиво и се хили все едно им е скроил някакъв номер. Радка леко му се обиди, ама си вика айде сега да не си разваляме празника.

После, както си е обичаят, Брад Пит игра за пилето, нали е кум. И всички много се смяха, щото Брад Пит вече е на години и се запъхтя, зачерви се целият и Леонардо му вика: колега, аре стига толкова, да не получиш некой инфаркт тука.

След танца с пилето беше ред на свалянето на жартиера на булката. Радка малко се притесни, щото тя си е свенливо момиче и смяташе за много смущаващо Леонардо да й влиза под роклята пред сума ти народ, но традициите трябва да се спазват.

Та влезе Леонардо отдолу, ония дърти пергиши Робърт де Ниро, Мартин Скорсезе и Джо Пеши се скъсаха да се хилят и да подхвърлят просташки коментари, а бузите на Радка горяха от неудобство. И по едно време Теко Гаванозов извади от джоба си един жартиер и вика: току-що ми се обадиха ми от рецепцията на хотела и казаха, че са намерили жартиера на сутринта, младоженецът е бил много нетърпелив.

Всички изръкопляскаха, Леонардо изпълзя изпод роклята и взе жартиера, а Радка много се обиди и вика на Теко: чакай бе, къв хотел, не сме били в никакъв хотел и това изобщо не е моя жартиер. И почна да вдига скандали, но Теко й обясни, че това е заучена шега, той бил диджей на много сватби и всеки път я казвал и винаги много вървяла.

Радка отиде до тоалетната да си наплиска лицето и там я причака Брад Пит, който й каза, че е влюбен в нея и че много съжалява, че тя е избрала Леонардо. Радка усети, че и тя вече малко съжалява, но беше късно. Каза на Брад Пит, че се надява да си останат приятели.

Настроението на сватбарите вече беше на макс и се почнаха хората - "Бяла роза", "Сънувала търновска царица" и пак "Бяла роза". Джо Пеши много се раздаде - оказа се, че навремето е играл в калифорнийския "Филип Кутев" и владее стъпките.

Имаше, разбира се, и малки спречквания. Жеката се сби с Робърт де Ниро, щото уж му бил пиел от чашата, но бързо ги разтърваха. Ама то си е нормално на всяка сватба да има и малко бой.

Когато всичко свърши, младоженците се оттеглиха в спалнята си за първата брачна нощ. Първо преброиха парите от подаръците - бяха 19 578 лева и 820 долара. Добре е, вика Леонардо, като спаднем разноските за сватбата, излиза, че сме напред към три бона.

Радка нямаше търпение да му се отдаде. Толкова години беше мечтала за първата си брачна нощ. Леонардо я взе в прегръдките си, устните им се сляха в дълга пареща целувка... и в тоя момент будилникът звънна.

Още

"Резиденцията" или социалните патологии от Георги Тенев (ОТКЪС)

"Резиденцията" или социалните патологии от Георги Тенев (ОТКЪС)

Още

"Денят, в който мама отиде на небето" - смайваща смесица между мрак и светлина (ОТКЪС)

"Денят, в който мама отиде на небето" - смайваща смесица между мрак и светлина (ОТКЪС)

Още

Мелодията на дъжда, прекъсвана от музикални паузи с Владимир Набоков (ОТКЪС)

Мелодията на дъжда, прекъсвана от музикални паузи с Владимир Набоков (ОТКЪС)

Още

Български разкази обхващат първите 20 години на хилядолетието (ОТКЪС)

Български разкази обхващат първите 20 години на хилядолетието (ОТКЪС)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот

"Трудни любови" от Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния италиански стилист Итало Калвино, "Колибри" ще предложи на българските читатели сборника с разкази "Трудни любови".

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас