Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

7 страхотни писателски имения, които си струва да посетим

ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

7 страхотни писателски имения, които си струва да посетим

Организирайте своя литературен тур по света още сега

Нюстедското абатство в Нотингамшир, Средна Англия е родовото имение на романтичния поет Джордж Байрон (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Обикновено писателят е възприеман като човек, който живее бедно, творейки в малка стаичка. Смята се, че докато не издаде труда на своя живот, битът му като цяло е лош и непривлекателен.

Колко стереотипно и невярно е това мислене обаче, може да ви стане ясно в момента, в който се озовете пред къщата-музей на някое известно име. Всъщност историята познава достатъчно писатели, които са живели в относително охолство през целия си живот, както и други, които са родени буквално "със златна лъжица" в устата.

Резиденцията на Владимир Набоков в Рождествено, край Санкт Петербург (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Повечето от къщите на наистина известните световни писатели днес функционират като музеи и туристите не пропускат да ги посетят. Но някои от по-отдалечените провинциални къщи изискват отделно самостоятелно посещение, за което ще ви е необходима подготовка.

Двете къщи на Гьоте в Германия

Къщата на Гьоте във във Франкфурт на Майн (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Името на Йохан Волфганг фон Гьоте се е превърнало в нарицателно за всичко, свързано с немския език. На 28 август тази година се навършиха 270 години от рождението на писателя.

Неговият роден дом се намира във Франкфурт на Майн. Къщата, която повече прилича на фамилна резиденция, днес е музей. Гьоте живее тук до 16-годишна възраст, а по-късно описва родния си дом в своята автобиография.

Другата основна къща, в която живее Гьоте през по-голямата част от живота си, се намира в град Ваймар. Разбира се, и тази къща днес е музей. Както се вижда, известният писател съвсем не е бил беден, тъй като през живота си е заемал не един или два важни държавни поста.

Къщата на Гьоте във Ваймар(Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Къщата на Агата Кристи в Англия

Още

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

Първата лейди на английската криминална литература успява да си осигури голям доход и световно признание още приживе. Имението Грийнуей в графство Девън, Англия, в което тя и нейният съпруг - археологът Макс Малоун, живеят от 1938 година до смъртта си, днес е обявено за световно място на културното наследство. Къщата е строена през 1780 година и самата Кристи я описва като "идеалната къща-мечта". Околностите на имението са описани в множество нейни романи. Днес домът също е музей.

Имението Грийнуей в графство Девън, Англия

Фермата, наета от Джордж Оруел в Шотландия

Още

Прорицателят Оруел: Всички са равни, но някои са по-равни от другите

Прорицателят Оруел: Всички са равни, но някои са по-равни от другите

През май 1946-а, след неочаквана смърт на съпругата си, Джордж Оруел и неговият осиновен син Ричард пристигат в Шотландия. Тук двамата наемат голяма фермерска къща в отдалечения шотландски остров Юра. На това самотно място писателят успява да завърши своята най-успешна книга "1984". И днес мястото е изолирано, а къщата е практически непроменена. Тя все още е собственост на семейство Флетчър, които някога са я дали под наем на писателя, а за да стигнете до нея, трябва да наемете лодка. Електричеството е на генератор. Ако желаете да изпитате тръпката на изолацията, можете да наемете имението за 1000 паунда на седмица. Това не е толкова много, ако сте компания от 8 души - колкото са леглата във фермата.

Фермерска къща на Джордж Оруел в отдалечения шотландски остров Юра

Резиденцията, в която е роден Владимир Набоков

Още

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Набоков предрекъл в стихове смъртта си, три години преди да умре

Роден във видно аристократично семейство преди Октомврийската революция, руско-американският писател Владимир Набоков прекарва своето детство в Рождествено, в огромна резиденция край Санкт Петербург. През 1916 година той наследява разкошното имение от 18 век, но настъпилата революция го принуждава да избяга от Русия след по-малко от година. Писателят никога не се завръща в своя роден дом. Днес знаменитата къща е голям музей, в който се организират изложби и четения.

Резиденцията на Владимир Набоков в Рождествено (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Легендарното имение на лорд Байорн

Нюстедското абатство в Нотингамшир, Средна Англия, е родовото имение на романтичния поет Джордж Байрон, наследник на лордска титла. В миналото на мястото е имало манастир, основан от крал Хенри II (1170). По времето на Хенри VIII манастирът е затворен и през 1540 г. става владение на благородника Джон Байрон, прародител на поета. 10-годишен Байрон наследява имота и прекарва голяма част от живота си в него. За съжаление наследената къща е в абсолютен разпад и през 1818 година е обявена за продан, заради невъзможността да бъде поддържана.

Нюстедското абатство в Нотингамшир, Средна Англия (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Родната къща на поетесата Емили Дикинсън

Емили Дикинсън прекарва почти целия си живот в голямата родова къща в Амхърст, Масачузетс. Ексцентрична и затворена, след 30-тата си годишнина Емили почти не излиза от вкъщи и повечето от посетителите си приема при затворени врати. Къщата е строена през 30-те години на 19 век. Днес онези, които желаят да усетят какво е да твориш на оригиналното бюро на Дикинсън, имат възможност да наемат нейната стая.

Родната къща на Емили Дикинсън (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Красивата къща на Томас Харди

Въпреки че става световноизвестен като поет и писател, Томас Харди всъщност е дипломиран архитект. Дизайнът на дома Макс Гейт в Дорчестър, Англия, е негов. Тук Харди живее от 1885 до 1928 година и създава няколко от най-успешните си новели, включително "Тес от рода Д'ърбървил". Имението представлява голяма къща, изградена от червени тухли, а градината и пасторалните гледки наоколо често вдъхновяват въображението му.

Домът Макс Гейт в Дорчестър, проектиран от Томас Харди

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Най-хубавите приказки на Андерсен в ново издание

С чудните илюстрации на Една Ф. Харт, Едмънд Дюлак, Вилхем Педерсен, Рекс Уистлър и други

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"