Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Блясъкът на възможността" от Красимира Буцева

ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАВМАТА

"Блясъкът на възможността" от Красимира Буцева

Изложбата може да бъде посетена в Галерия КО-ОП до 20 юли

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Още

Галерия КО-ОП представя "Лисича опашка" от Мария Налбантова

Галерия КО-ОП представя "Лисича опашка" от Мария Налбантова

В галерията на КО-ОП се откри самостоятелната изложба на Красимира Буцева - The Shimmer of a Possibility (в превод - Блясъкът на възможността), с куратор Васил Владимиров, в която тя работи с теми като травмата, справянето с нея, психичното здраве и потенциала на изкуството да адресира тези аспекти.

Това е първият опит на авторката да се фокусира върху собствената си история, а не върху тази на другите. Тя го възприема като лично предизвикателство, признавайки наличието на уязвимост и себепознание, които липсват в работата ѝ с разкази на други хора. Въпреки това този опит служи и като форма на самопомощ за нейната артистична практика.

По време на престоя си като част от творческата резиденция в Academie Schloss Solitude Красимира започва да размишлява върху своята практика и всичко, което я заобикаля, дори и да не се проявява в крайния резултат.

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Чрез изложбата си, озаглавена "The Shimmer of a Possibility", тя поглежда назад и се стреми да преплете както последните си художествени начинания, така и личния си опит в изследването на тези разкази. Красимира включва и тактики и подходи за грижа и справяне с травми, независимо дали са лични или наследени.

"Винаги съм намирала за по-подходящо да разглеждам една тема, от различни посоки и през различни медии, така може би се постига по-добър опит за цялост." - споделя Красимира Буцева

В рамките на изложбата ще бъде представено печатно издание, създадено в колаборация с артистките Джудит Хаман и Луана Лоич. В публикацията се разглеждат и дискутират различни методи за грижа към себе си, ритуали от творческите си практики, както и идеи, свързани с принадлежността.

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Изданието и избраните аудио-визуални размисли на авторката, заедно засягат работата с травмите, упражнения за заземяване, разбирането и помненето чрез тялото в личен и творчески контекст.

Още

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

Красимира Буцева е визуален артист и изследовател, базирана между София и Лондон. Красимира използва видео, фотография, инсталация, звук и текст, и работи с теми като политическо насилие и травматична памет.

Красимира е лектор в бакалавър Фотография в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата. Красимира е един от основателите на Revolv Collective и куратор на архивът History in Between.

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Участвала е в самостоятелни и групови изложби, като някой включват Съседите: форми на травмата (1945-1989) в СГХГ и студио The Neighbours, София (2022), Дали сме комунистки?, ГАРА, София (2022), Честоти на травмата, Галерия Структура, София (2022), Camera Obscura, Voloshyn Gallery, Kiev, Ukraine (2023), Игли в купа сено,

Национална художествена галерия (2023), Orbits, Seen Fifteen Gallery, Лондон (2022), История помежду, Софийски исторически музей (2020), Фотография & Скулптура, AMP Studios, Лондон (2019), Brighton Photo Fringe, Phoenix Gallery, Брайтън (2018), Pingyao International Photography Festival, Пингуао (2016) и други.

Изложбата The Shimmer of a Possibility (в превод - Блясъкът на възможността) ще може да бъде посетена в Галерия КО-ОП до 20 юли.

Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" / програма Едногодишен грант 2022

Куратор: Васил Владимиров

Още

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Още

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

Още

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Още

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вежди Рашидов показва шедьоври на живописта от личната си колекция

Той има изключително богата колекция от западноевропейско изкуство от 17-19-и век, събирана близо 40 години

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

190 години от рождението на импресионистичния гений Едгар Дега

Познат е не само с картините си на изящни балерини, но и с творбите си на скулптор. Той е от тези творци, допринесли за оформянето на пейзажа на изобразителното изкуство през следващите години

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България