Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Блясъкът на възможността" от Красимира Буцева

ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАВМАТА

"Блясъкът на възможността" от Красимира Буцева

Изложбата може да бъде посетена в Галерия КО-ОП до 20 юли

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Още

Галерия КО-ОП представя "Лисича опашка" от Мария Налбантова

Галерия КО-ОП представя "Лисича опашка" от Мария Налбантова

В галерията на КО-ОП се откри самостоятелната изложба на Красимира Буцева - The Shimmer of a Possibility (в превод - Блясъкът на възможността), с куратор Васил Владимиров, в която тя работи с теми като травмата, справянето с нея, психичното здраве и потенциала на изкуството да адресира тези аспекти.

Това е първият опит на авторката да се фокусира върху собствената си история, а не върху тази на другите. Тя го възприема като лично предизвикателство, признавайки наличието на уязвимост и себепознание, които липсват в работата ѝ с разкази на други хора. Въпреки това този опит служи и като форма на самопомощ за нейната артистична практика.

По време на престоя си като част от творческата резиденция в Academie Schloss Solitude Красимира започва да размишлява върху своята практика и всичко, което я заобикаля, дори и да не се проявява в крайния резултат.

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Чрез изложбата си, озаглавена "The Shimmer of a Possibility", тя поглежда назад и се стреми да преплете както последните си художествени начинания, така и личния си опит в изследването на тези разкази. Красимира включва и тактики и подходи за грижа и справяне с травми, независимо дали са лични или наследени.

"Винаги съм намирала за по-подходящо да разглеждам една тема, от различни посоки и през различни медии, така може би се постига по-добър опит за цялост." - споделя Красимира Буцева

В рамките на изложбата ще бъде представено печатно издание, създадено в колаборация с артистките Джудит Хаман и Луана Лоич. В публикацията се разглеждат и дискутират различни методи за грижа към себе си, ритуали от творческите си практики, както и идеи, свързани с принадлежността.

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Изданието и избраните аудио-визуални размисли на авторката, заедно засягат работата с травмите, упражнения за заземяване, разбирането и помненето чрез тялото в личен и творчески контекст.

Още

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

Красимира Буцева е визуален артист и изследовател, базирана между София и Лондон. Красимира използва видео, фотография, инсталация, звук и текст, и работи с теми като политическо насилие и травматична памет.

Красимира е лектор в бакалавър Фотография в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата. Красимира е един от основателите на Revolv Collective и куратор на архивът History in Between.

Красимира Буцева (Галерия "КО-ОП")

Участвала е в самостоятелни и групови изложби, като някой включват Съседите: форми на травмата (1945-1989) в СГХГ и студио The Neighbours, София (2022), Дали сме комунистки?, ГАРА, София (2022), Честоти на травмата, Галерия Структура, София (2022), Camera Obscura, Voloshyn Gallery, Kiev, Ukraine (2023), Игли в купа сено,

Национална художествена галерия (2023), Orbits, Seen Fifteen Gallery, Лондон (2022), История помежду, Софийски исторически музей (2020), Фотография & Скулптура, AMP Studios, Лондон (2019), Brighton Photo Fringe, Phoenix Gallery, Брайтън (2018), Pingyao International Photography Festival, Пингуао (2016) и други.

Изложбата The Shimmer of a Possibility (в превод - Блясъкът на възможността) ще може да бъде посетена в Галерия КО-ОП до 20 юли.

Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" / програма Едногодишен грант 2022

Куратор: Васил Владимиров

Още

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Още

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

Още

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Още

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Служител в музей в Германия e подменял и продавал картини

"Обвиняемият е използвал парите, за да изплати дългове и да финансира луксозен начин на живот", посочват от съда

Стефан Николаев избра новооткритото пространство "Dot Sofia" за новата си изложба "Дом"

Експозицията ще бъде представена от 29 септември до 12 ноември 2023 г.

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров

Емилия Панайотова: майстори на изящния дизайн

Изложбата е от 21 септември до 3 октомври 2023 в СБХ - Шипка 6, зала 2А