Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

МАТЕРИЯ, ФИЗИКА И ИЗКУСТВО

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Изложбата се открива на 11 май и ще продължи до 6 юни

© Вито Валентинов / снимка: Асен Емилов

На 11 май в КО-ОП ще бъде открита самостоятелната изложба на Вито Валентинов - "Поведението на материята". Изложбата ще може да бъде посетена до 6 юни, а откриването е на 11 май от 17:00ч.

Материя и допир

Тази изложба идва като резултат от потребност за по-силна връзка с физическото. В продължение на месеци Вито Валентинов внимателно събира малки предмети от улиците, по които вървях, от кухнята ми, сред играчките на сина ми, от битпазари и железарии. Събирах обекти, които го привличат със своето физическо присъствие.

Има едно приятно усещане за допир, когато ги държи в ръцете си, и е в контакт с тяхната тежест или лекота, тяхната грапава или гладка повърхност, температура, плътност или прозрачност. Преживяването на реалното, тук и сега, като противопоставяне на виртуалното, дигиталното, симулираното. Все по-голямото ни присъствие онлайн, ускорено и от Covid-19 кризата, засилва още повече неговата потребност за физическо общуване.

Снимка: Яна Лозева

Още

Иван Стратиев - изкушеният художник или художникът изкушител

Иван Стратиев - изкушеният художник или художникът изкушител

Системите като ситуации

В тази изложба Вито Валентинов работи с намерени предмети, които се превръщат в елементи от системи. Разглежда системите като ситуации. Елементите никога не са автономни единици, те винаги са във взаимоотношения, в състояния на диалог, контакт, конфликт, противопоставяне, отблъскване или привличане.

Целта му е да създе необичайни отношения между тези намерени парчета материя. Тези връзки между тях са самите произведения - често пъти в празното пространство, както и в съзнанието на зрителя. В тази изложба няма наративи - има ситуации и сцени. Драматургията тук е в действието, а не в историята.

Още

Музеят "Леополд" представя творба на Егон Шиле, смятана за изчезнала

Музеят "Леополд" представя творба на Егон Шиле, смятана за изчезнала

Функции на езика

През последните години Вито Валентинов създава инсталации с участие на публиката, чрез които изгражда условия за общуване. Всяка инсталация е нов тип необичайно изразно средство за комуникация между участниците. Интересува се от езика като система за пренасяне на информация от една форма в друга. В тази изложба разсъждава в контекста на кодирането на информацията в нов език. Всеки материал - заради неговата форма, повърхност или размер, е като буква в азбука. Комбинациите, повторенията и дистанциите между тях оформят думите, препинателните знаци и паузите в изречението.

Още

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Галерия "Видима" представя "Колористични импровизации" от Любен Генов

Отломки

В тази изложба много от градивните елементи са парчета материал, които често са счупени части от по-големи неща.

"Опитвам от този все по-опустошен и фрагментиран свят да създам нови стабилни конфигурации като свързвам частите и им придавам различен смисъл и значение. Тези отломки не са вече самотни и изоставени, а част от нови отношения и диалози."

Още

"Потапяне в интимното" - в света на Мая, дъщерята на Пабло Пикасо

"Потапяне в интимното" - в света на Мая, дъщерята на Пабло Пикасо

За Вито Валентинов:

Вито Валентинов е роден през 1977 г. в София, където живее и работи. Създава предимно инсталации, често с участие на публиката. Учил е в Националното училище за изящни изкуства, (1991-1996) и Стенопис в Националната художествена академия, (1997-1999), след което завършва академията за изкуства AKI, (1999-2004) и Холандския институт за изкуства DAI в Холандия, (2004-2006).

През 2006 г. прави своя дебют с късометражния филм "Falling on the Fovea", реализиран заедно с Кристина Яначкова, с който участва в изложбата "The Projection Project" в Музея за съвременно изкуство MuHKA, Антверпен. Същата година се завръща в България и специализира кинорежисура в НАТФИЗ, (2007-2009). Валентинов има множество участия в изложби в галерии, музеи и фестивали, сред които Biennale de Kunstvlaai 2006, Амстердам, Холандия; Sofia Design Week 2012, София; Contempo - International Art Festival 2014, Варна; TEDxBG 2014, София; Space SSEE Gallery, Дейжон, Южна Корея; Резидентска програма CEC Artslink в Ню Йорк и Синсинати, САЩ; София; САМСИ - Софийски Арсенал - Музей за Съвременно Изкуство, София; СГХГ - Софийска Градска Художествена Галерия, София; Галерия Сариев, Пловдив; Vienna Contemporary 2015 - Focus Bulgaria, Виена, Австрия; Гьоте Институт, София; The New New - Art Science Tech Festival, Солун, Гърция и NEXT Balkan, Белград, Сърбия.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Още

Геният на модернизма Френсис Бейкън: Отключи клапаните на чувството!

"Втория Пикасо" нямал дори основно образование

Още

10-те най-добри национални павилиона на Венецианското биенале

10-те най-добри национални павилиона на Венецианското биенале

Още

"Червеното студио" на Анри Матис оживява в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк

"Червеното студио" на Анри Матис оживява в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк

Още

"Вашингтон прекосява Делауер", украсявала Белия дом четири десетилетия, отива на търг

"Вашингтон прекосява Делауер", украсявала Белия дом четири десетилетия, отива на търг

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април

За рибарски мрежи, слънце и луна: "Морски притчи" от Светлин Ненов

Изложба живопис от 16 март до 4 април 2023 в Арт галерия "Ларго"

Центърът "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за бъдещ музей

Парижкият Център "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за партньорство за създаването на бъдещ музей на съвременното изкуство, посветен на художници от арабския свят

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

Изложбата живопис е от 13 март 2023 до 5 април 2023 г.

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Своите мотиви художникът намира в нюйоркската бохема и в ландшафта на Мейн, където има лятна къща и рисува сюжети от околността

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц

Представени са само актови творби, посетителят може да проследи различни моменти от историята на актовата живопис, да види и актуалността на живописта.