Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

ДИСЕКЦИЯ НА ЕГОТО

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

Изложбата е от 16 февруари до 16 март

Още

Десети форум "Малки графични форми" в Галерия КО-ОП

Десети форум "Малки графични форми" в Галерия КО-ОП

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП, Самостоятелна изложба от 16 февруари до 16 март

Откриване: 16.02 от 18:30

"Street Angel" разглежда изследването на женското тяло и овластяването, когато емоционално и психически се чувствате най-уязвими. Чрез символизма на синята и зелена палитра, проектът търси медитативното състояние, където човек е сам със себе, копнеейки за докосването до мир и хармония между душата и тялото.

"Street Angel" се гмурка в женската психика чрез изкривени образи, като остава загадка. "Street Angel" загърбва плътското, материалното и жаждата за сладострастие. Дълбоко безапелационен, тя възвръща силата си.

Още

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

"Конструкцията на мултимедийната инсталация на София Димова се базира на споделено прозрение, което тя едновременно разкрива, но и приканва публиката да съпреживее. Водейки зрителите по самия път към крайното усещане, Димова разгръща един интимен разговор и момент на себеусещане.

"Street Angel" е на пръв поглед история за човешкото тяло. София Димова ни представя дисекция на егото, като привидно разграничава телесното от емотивното. Само за да ни срещне с илюзията за физическата осезаемост, тази неубедителна маска на нашите нетрайни идентичности. Дух и тяло е неизчерпаема древна концепция, която всеки от нас трябва да адаптира към себе си. Емот-клише.

Безскрупулната женственост на инсталацията поразява с откровеност и ранимост, но служи и като свидетелство за честност. София признава открито, че това са именно нейните съмнения. И точно с тази своя директност, тя търси диалог със зрителя. Все повече в работите й откриваме изповедалност. Като да надникнеш в нечии таен дневник. Самият факт, че тя ратифицира тези субективния преживявания в публичен диалог, говори за една нова култура на социална идентичност.

Разглеждайки работите на София ми се струва, че все повече се насочваме към свят, в който вътрешните съмнения се диалогизират, вместо да се погребват в предначертан емоционален саботаж. Затова и с нетърпение очаквам накъде пак ще ме отведат кадифените чудовища, отливките от ежедневие и спомени, омекотени в синьо-зеления тон на изложбата. Лека нощ, София!* Р. Герасимова * "Лека нощ София" е разказ нa Лино Алдани за корпорелноста на женската идентичност, на човешките взаимоотношения и за общата незадоволеност от културата. На български е публикуван като "Онирофилм" в "Библиотека Галактика".

Текст: Ралица Герасимова

Още

Shot down in mid flight от Теодор Генов в Галерия КО-ОП

Shot down in mid flight от Теодор Генов в Галерия КО-ОП

София Димова (1996) е мултидисциплинарен артист, родена във Варна. Завършила е Академия Минерва (Грьонинген, Нидерландия) със специалност "Изящни изкуства" през 2019 г. В своята практика София съчетава различни материали и техники, които ѝ помагат да създава взаимовръзка между личните, фундаменталните и социополитическите проблеми, които търсят съдържанието и посланието отвъд класическата естетика.

Визуалният език, с който говори, е остър и директен и следва своя собствена логика. Този неин бунт срещу тривиалния художествен облик е крайно ефективен сред публиката.

Откакто се е завърнала в България през 2020 г., София Димова е имала 3 самостоятелни изложби и е участвала в над петнадесет групови, от които четири в чужбина - Мюнхен, Париж, Глазгоу и Прага. София е част от екипа на новооткритото културно пространство ReBonkers във Варна.

Събитието се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура"

Още

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Още

КО-ОП представя Test Press vol. 2: Изложба, инсталация и поп-ъп книжарница за независими публикации

КО-ОП представя Test Press vol. 2: Изложба, инсталация и поп-ъп книжарница за независими публикации

Още

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

Още

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

____________________________________

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Музеят е една от най-популярните дестинации на Берлин и съдържа колекции от антично изкуство, изкуство от Близкия Изток и ислямско изкуство

Култовите репортажи на Мария Силвестър се превръщат в арт инсталация

Сензационните интервюта на тв водещата с отхвърлените българи заживяват нов живот в галерия "Структура"