Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

ГРАЯНИЦА

Галерия КО-ОП представя проекта To touch at the edge

Изложбата е от 2 до 19 декември

Лина Манусогианаки, За място на Слънцето (Източник: Галерия: КО-ОП)

От 2 до 19 декември в галерията на КО-ОП ще бъде представен колаборативният проект TO TOUCH AT THE EDGE, който включва групова изложба и публикация на книжно издание. Проектът започва своя живот преди година в интернет, а в него си сътрудничат визуални артисти, куратори, изследователи и писатели от шест държави, които работят върху идеи, свързани с понятието "граница".

Откриването е на 2 декември, от 18:30 ч., а изложбата ще може да бъде посетена до 19 декември.

Езги Ерол_Черница (видео) (Източник: Галерия: КО-ОП)

Още

КО-ОП представя Test Press vol. 2: Изложба, инсталация и поп-ъп книжарница за независими публикации

КО-ОП представя Test Press vol. 2: Изложба, инсталация и поп-ъп книжарница за независими публикации

В TO TOUCH AT THE EDGE aвторите разглеждат границите в контекста на археологията, природата, съпротивата, колониализма, но също така и границите на тялото, които са част от идентичността и поколенческата история, културата и колективното.

Процесът по създаването на проекта трае в продължение на шест месеца и в него си сътрудничат шестима участника, родени в България, Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, Турция и Гърция. По време на срещите Елизабет Айтай, Езги Ерол, Теодора Йеремич, Беатрис Шует Мумджиян, Елена Марчевска и Лина Маноусогианаки споделяха истории от творческите си практики, както и спомени от близкото минало и настояще на Източна и Западна Европа, заедно с идеи за принадлежност и идентичност.

Проектът е ръководен от Денислав Големанов, Мартин Атанасов, Васил Владимиров и Красимира Буцева.

За участниците:

Лина Манусогианаки
Лина е учила археология, история на изкуството и фотография. Работата ѝ се фокусира върху взаимоотношенията ни с природата, като изследва поведението ни спрямо околната среда през различни гледни точки и етапи на човешките технологични постижения.

Лина Манусогианаки, За място на Слънцето (Източник: Галерия: КО-ОП)

Работата ѝ формира мултидисциплинарни изследователски асоциации с архивни материали, карти и текст и изследва връзките между инсталация, рисунка, бродерия, колаж и фотография.

Елизабет Айтай
Работата на Елизабет изследва и поставя под въпрос аспекти на западната култура. Повтарящи се теми в работата ѝ са понятието за дом, принадлежност и език. Основният ѝ инструмент е фотографията, но художествената ѝ практика е многостранна. Тя отразява живота ѝ на номад, израснал в две различни системи и постоянно движещ се между тях. Творби на Елизабет Айтай се намират в многобройни частни колекции и са показвани и публикувани в национален и международен мащаб в Европа и САЩ. 

Беатрис Шует Мумджиян
Работата на Беатрис изследва факти, ситуации, природа, култури и традиции, исторически събития и техните полета на напрежение в аналоговия и дигиталния свят, като извлича елементите им от техния контекст и ги поставя в нови игрови обстоятелства. Несправедливостта, властовите отношения и авторитарните структури се появяват в нейните творби. Често тя взима набора от правила от една концепция и го прилага към друга идея в друга, непряко свързанаа област.

Беатрис Шует Мумджиян_Инвентар на криминалистически разкопки или пълната деконструкция на едно арменско семейство (Източник: Галерия: КО-ОП)

Още

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Теодора Йеремич
Теодора се занимава с различни теми, които намира за важни и интересни, но практиката ѝ се фокусира най-вече върху изследванията в пресечната точка на деколониалните практики (на знанието, пола...), феминистката съпротива и екологичната мисъл. Интересувайки се от властовите отношения по осите на пола, класата, расата, вида и географията, и идвайки от граничното пространство, "другото" на Европа, където балканският мит среща постюгославските травми и носталгия (както и мечтите за ЕС), нейната практика е фокусирана върху преходното, лиминалното, маргиналното и хибридното, за да разбере как се установяват всякакъв вид граници, знания и идентичности, както и как да могат да бъдат оспорени.

Езги Ерол
Езги изследва въпросите на паметта, границите, икономическите арени на глобалната война, наследството и ландшафта въз основа на исторически събития, лични и институционални архиви и съвременни събития. В областта на видеопродукцията тя разработва фикционални разкази и поеми въз основа на исторически и технически факти, които изследват интерсекционалността. Нейните творби се разгръщат между пространства, обекти, цветове и тела и се занимават с промените в значението на места и тяхната социална структура. Фрагментарните разкази и образи са нейният артистичен метод като опит да изследва кои и чии истории получават видимост.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура", програма "Групови творчески инициативи"

Още

Shot down in mid flight от Теодор Генов в Галерия КО-ОП

Shot down in mid flight от Теодор Генов в Галерия КО-ОП

Още

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

В необремененото, свободно и въображаемо детство със Зоран Мише в КО-ОП

Още

Камен Старчев и "Kорабът на Калигула" в Галерия "Стубел"

Камен Старчев и "Kорабът на Калигула" в Галерия "Стубел"

Още

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев

Цветелина Спиридонова и "Съпротивление" в галерия "Нюанс"

Изложба живопис, графика и скулптура от 7 до 26 февруари 2023 г.

Българското изкуство от XX век e във фокуса на изложба на галерия "Лоранъ"

Произведения на над 12 автори гостуват на Галерия "Контраст" от 1 февруари

Франция закупи нов шедьовър за музея "Орсе" за 43 млн. евро

Картината "Гребане" на френския художник Гюстав Кайбот е сред последните шедьоври на импресионизма, притежавани от наследници на художници

Александър Лазарков съхранява спомени от времето в новата си изложба "Нео-Терциер – Капсулиране на реалността"

"Ние, подобно на кехлибара, съхраняваме или "капсулираме" във времето настоящата действителност и този процес се реализира във всеки един момент, в който съзнанието ни е будно", споделя авторът