Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Предлагаме ви виртуална обиколка в 3 от най-емблематичните храмове в Европа

АРХИТЕКТУРНОТО БОГАТСТВО НА ЕВРОПА

Предлагаме ви виртуална обиколка в 3 от най-емблематичните храмове в Европа

На вашето внимание - Саграда Фамилия, Барселона, Нотр-Дам дьо Пари и Катедралата в Кентърбъри, Англия

Ла Саграда Фамилия, Барселона (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Предлагаме ви виртуална обиколка в 3 от най-емблематичните храмове в Европа:

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Още

Барселона - прясната рана на Европа

Барселона - прясната рана на Европа

La Sagrada Familia е забележителност, която най-вероятно никой не пропуска да види в Барселона. Тази постройка е творение на бележития архитект Антонио Гауди. Той посвещава последните 40 години от живота си на тази сграда. И до днес обаче зданието не е довършено. Тъй като Гауди не е могъл да завърши храма, след него редица архитекти са оставяли по нещо от себе си. Причината за незавършването му е, че Саграда Фамилия се строи само от дарения. Гауди е поставил началото на тази практика.

Ла Саграда Фамилия, Барселона (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Християнската символика е основната и водеща идея на самата църква. Фасадите на Саграда Фамилия изобразяват раждането, живота и смъртта на Христос.

Фасадата на входа се казва фасада на "страстта". Името произлиза от "Страстите Христови" или с други думи изобразява болката, жертвата и смъртта Му. Ориентацията на фасадата е на запад, така тя приема последните лъчи на залязващото слънце. Чрез мрака и сенките на нощта се засилва символиката на фасадата на "страстта" - тъмната част от живота на Христос.

Фасадата "Рождество" изобразява раждането на Христос. Символиката на изображенията над трите входа на църквата е следната - вяра, милосърдие и надежда. Ориентацията на фасадата на изток - изгряването от на слънцето показва раждането на живота.

Нотр Дам дьо Пари, Франция

Парижката Света Богородица или Нотр Дам дьо Пари (Notre Dame de Paris) е изключителна готическа католическа катедрала, намираща се в източната половина на остров Сите, разположен в река Сена. Смята се, че тя е един от най-изящните примери за френска готическа архитектура в света.

Построяването на това величествено здание е инициатива на епископ Морис дьо Сюли. Първият камък е бил положен през 1163 г. в присъствието на крал Луи VII и папа Александър III. На това място преди да бъде изградена Нотр Дам дьо Пари е имало руини от римски храм на Юпитер, меровингска църква и каролингска катедрала. Готическата катедрала е била реставрирана и запазена благодарение на Йожен Виоле Льодюк, един от известните френски архитекти след разграбването и разрушаването й по време на Френската революция. Още много известни архитекти са работили по тази катедрала.

Апсидата и мястото за църковния хор са построени в периода 1163 - 1182 г. Северната и южната фасада датират от XIII век. Характерната им част са розетките, чиято изработка е изключителна.

Катедралата Нотр дам дьо Пари (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Западната фасада, на която се намира главният вход на Нотр Дам дьо Пари, е завършена през 1250 г. и съдържа пет основни елемента. Трите изваяни портала са посветени на Страшния съд (в центъра), живота на Дева Мария (север) и живота на Св. Ан с най-старата статуя на катедралата от 1170 г.

В галерията на кралете има 28 статуи на крале от Юдея и Израел. Голямата розетка, намираща се близо до кралската галерия, оформя ореол около статуите на Дева Мария и Младенеца.

Катедралата Нотр дам дьо Пари (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

В тържествената галерия се намира линия от богато украсени арки, които са свързани с кулите. На южната кула се намира и 13-тонната камбана Емануел, която се използва само при официални събития.

Катедралата в Кентърбъри, Англия

Днешната Кентърбърийска катедрала, в голяма степен наново построена през 1174 г., след като пожар унищожава предишните сгради, е била някога най-свещеното място за поклонение в Англия и Северна Европа. В 1170 г. тук се разиграва една от най-важните случки в английската история - архиепископът Томас Бекет бил жестоко убит в северозападния напречен кораб (трансепт) на катедралата от четирима рицари на Хенри ІІ.

Кентърберийска катедрала (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Той ще бъде канонизиран три години по-късно, което насърчава разкайващия се Хенри ІІ да утвърди катедралата като център на английското християнство.

Катедралата е прочута със своите забележителни стъклописи от ХІІ и ХІІІ в. Голяма част от Кентърбъри е разрушена през 1942 г. по време на бомбардировките през Втората световна война, но местните жители свалили стъклата за съхранение (поставените на тяхно място стъкла били унищожени, но самата катедрала остава невредима). Днес отново могат да бъдат видени оригиналните стъклописи. За най-важни са смятани тези в Големия западен прозорец, Библейските прозорци и Чудните прозорци. Разположен на пътя от Лондон към пристанището Дувър, Кентърбъри е бил вече важен град по римско време.

Съдбата била благосклонна към него и по-късно, когато през 597 г. св. Августин бил изпратен от папа Григорий Велики да покръсти езичниците англосаксонци; той скоро става седалището на архиепископа на Църквата на Англия, като пръв архиепископ е св. Августин.

Кентърберийска катедрала (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Големият английски поет Джефри Чосър (1335-1400) написва Кентърбърийски разкази за група поклонници, които пътуват от Лондон към гробницата на св. Томас Бекет през 1387 г., с което допринася за обезсмъртяването на града и катедралата.

Валерия КАЛЧЕВА

Още

Ричард Силвър побира цяла църква в обектива си

Ричард Силвър побира цяла църква в обектива си

Още

"Нотр дам" ни припомни зловещо Пътя към храма

"Нотр дам" ни припомни зловещо Пътя към храма

Още

Кримски готически замък с драматична история

Кримски готически замък с драматична история

Още

Архитектурни шедьоври, строени сякаш цяла вечност

Архитектурни шедьоври, строени сякаш цяла вечност

Още

360-градусови въздушни снимки превръщат Барселона в малки планети

360-градусови въздушни снимки превръщат Барселона в малки планети

Още

Свалиха статуите от покрива на "Нотр Дам" за първи път от 100 години

Свалиха статуите от покрива на "Нотр Дам" за първи път от 100 години

 

Още

Храмът "Саграда Фамилия" в Барселона получи строително  разрешение

Храмът "Саграда Фамилия" в Барселона получи строително разрешение

Още

Шедьовърът на Гауди "Саграда Фамилия" ще бъде завършен до 2026 година

Шедьовърът на Гауди "Саграда Фамилия" ще бъде завършен до 2026 година

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Откриха древен саркофаг под парижката катедрала "Нотр Дам"

"Успяхме да спуснем малка камера вътре, която засне части от плат, органична материя като коса и останки от растения", казва Кристоф Бение от Националния археологически институт

Люксембургският град Еш започна програмата си като Европейска столица на културата

За церемонията по откриването кметството беше превърнато в "ракетен център" чрез светлинно шоу и прожекции

"Хумболт Форум" в Берлин: Там, където науката среща изкуството

Едва ли има много места, които могат да се похвалят с тази история: мястото е било Доминикански манастир, дворец на Хоенцолерн, Дворец на републиката...

Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в Стария град на Пловдив грейна в оригиналния си вид

Комисия от Министерство на културата прие работата по реставрацията на къщата на Верен Стамболян

Експерти решават как ще бъде възстановен интериорът на поразената от пожар катедрала "Нотр Дам"

Според публикация във френския в."Монд" представеният проект за нов интериор на "Нотр Дам" предвижда вековните творби на майстори като Льо Нен или Шарл льо Брюн да "съжителстват" с произведения на съвременни автори като Ернест Пиньон-Ернест, Луиз Буржоа