Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба на "архитектура на протеста" бе открита в Музея за приложно изкуство във Виена

ВЗАИМОВРЪЗКИ

Изложба на "архитектура на протеста" бе открита в Музея за приложно изкуство във Виена

Ще бъде представена в МАК до 25 август

Зала от изложбата ПРОТЕСТ/АРХИТЕКТУРА (Снимка: © Щефан Лукс/МАК)

Още

Шедьоври на Стив МакКъри са представени във Виена

Шедьоври на Стив МакКъри са представени във Виена

Във виенския Музей за приложно изкуство бе открита изложбата "ПРОТЕСТ/АРХИТЕКТУРА. Барикади, лагери, суперлепило", която изследва пространствените аспекти на културите на протеста.

Фокусът на експозицията, създадена в сътрудничество с Германския архитектурен музей (DАМ) във Фанкфурт на Майн и на Музея за приложно изкуство (МАК) във Виена, е поставен върху политическите движения, които са се изразявали в публичното пространство и са създали специфични архитектурни или дизайнерски обекти.

От използването на телата на протестиращите до протестните лагери - това е амбивалентен, често утопичен и понякога рисков спектър на протестната архитектура, който изложбата показва - от барикадата по време на Юлската революция в Париж през 1830 година до наши дни, посочват организаторите.

"Протестите трябва да бъдат разрушителни, в противен случай те биха били неефективни. Когато протестните движения се разпростират в публичното пространство и продължават там, когато го блокират, защитават и завладяват, тогава се ражда архитектурата на протеста", така Оливер Елзер, ръководител на проекта и куратор на DAM, и Себастиан Хакеншмидт, куратор на MAK, описват архитектурните и пространствените перспективи на протеста.

Голям брой макети и снимки, както и 16-минутен филм, създаден специално за изложбата от режисьора Оливер Хардт, проследяват протестни събития в съответната им уникалност.

Изложбата се фокусира върху 13 протестни събития между 1968 г. и 2023 г. от Египет, Бразилия, Германия, Хонконг, Индия, Австрия, Испания, Украйна и САЩ.

Навсякъде са били организирани протестни лагери с различна продължителност и с много различни структури: в Мадрид през 2011 година площад в центъра на града е бил покрит с пластмасови платна, в Хонконг и в Ню Йорк на протеста "Окупирай Уолстрийт" са изникнали палаткови градове, а в Делхи - при 16-месечна блокада на магистрала със селскостопански превозни средства, те са били превърнати в места за живеене, в Австрия движението "Лобау ще остане!" завзе през 2021 и 2022 година над осем месеца стратегически важни места и организира няколко протестни лагера.

Още

Един от шедьоврите на съвременната архитектура отива в историята

Един от шедьоврите на съвременната архитектура отива в историята

Някои от тези протестни движения са успели да постигнат целите си, като например да наложат свалянето на правителството, като протестите на площад "Тахрир" в рамките на "Арабската пролет" в Кайро през 2011 година, движението Майдан в Киев през 2013-2014 година; да се насърчи изграждането на социални жилища - Движението на бездомните работници /MSTS/ в Бразилия, съществуващо от 1997 г.; за ограничаване на открития добив на лигнитни въглища - окупация на горите в Хамбах през 2012 година.

Архитектурата често е играла ключова роля в постигането на целите на протеста. Майданът в Киев се е превърнал за два и половина месеца на брутални сблъсъци в истинска крепост.

От друга страна, бразилските протестни лагери на Движението на бездомните работници са филигранни конструкции и благодарение на прецизното предварително планиране от страна на хиляди бездомни хора са били построени в рамките на една-единствена нощ, посочват организаторите.

Представените 13 конкретни примера показват, че експериментални сгради за необичайни временни общности могат да бъдат създадени от ограничени ресурси в различни социално-политически контексти. Във всички случаи енергията, страстта и готовността за поемане на рискове от страна на протестиращите, е завладяваща. Изложбата ще бъде представена в МАК до 25 август.

Още

Жените в архитектурата на ХХ век

Жените в архитектурата на ХХ век

Още

Джио Понти - чудото на 360-градусовата архитектура, опростените мебели и светлинните пана

Джио Понти - чудото на 360-градусовата архитектура, опростените мебели и светлинните пана

Още

Най-оригиналните балюстради в съвременната архитектура

Най-оригиналните балюстради в съвременната архитектура

Още

Връзката между растителността и архитектурата в изложба на австрийската художничка Марианне Ланг

Връзката между растителността и архитектурата в изложба на австрийската художничка Марианне Ланг

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Започна строителство на нов берлински музей за модерно изкуство

Новият музей ще бъде седмото място, където ще се помещава Националната галерия на Германия

Музеят "Истанбул Модерн" е сред най-добрите културни забележителности в света според "National Geographic"

Сградата е проектирана от един от най-значимите съвременни архитекти Ренцо Пиано

Вижте кои са археологическите постижения на България през 2023 г.

Изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023." представя 227 археологически находки

Галерия Топлоцентрала-Куб посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

Изложбата бе избрана да представи страната ни на международния форум, поставяйки фокус на образованието като единствен възможен път за развитие на обществото и парадоксалната му липса в отдалечени райони на България

Норвежки град над Северния полярен кръг е една от трите Eвропейски столици на културата за 2024 г.

Европейски столици на културата са три малки града - Бад Ишъл в Австрия, Тарту в Естония и Будьо в Норвегия

Спектакъл в Бад Ишъл постави началото на Европейската столица на културата Залцкамергут

"Регионът е модел за подражание на обединена Европа", заяви артистичната директорка Елизабет Швигер, тъй като за първи път за столица на Европа са обявени 23 общини от района Залцкамергут