Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Барселона - прясната рана на Европа

КРАСОТАТА ЩЕ ПОБЕДИ ТЕРОРА

Барселона - прясната рана на Европа

"Сърцето на града тупти в ритъма на "Ла Рамбла", казват каталунците. Може би затова се прицелиха именно там.

Изглед към града от Парка Гюел (Parc Güell). Уникална градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от Антони Гауди (Снимка: Shutterstock)

Терорът потопи в кръв още един знаков град в Европа - прекрасната Барселона.

Сред пострадалите има граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Тайван, Хонконг, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир.

Още

Терорът е безсилен пред подземните дворци на Петербург

Терорът е безсилен пред подземните дворци на Петербург

Удариха Барселона, но това няма да сломи духа на жителите й да живеят по законите на цивилизацията.

Красотата и духът ще победят насилието и ненавистта към всичко човешко.

Сърцето на Барселона тупти в ритъма на "Ла Рамбла", обичат да казват каталунците. Може би затова се прицелиха именно там.

Въздушна гледка над площад "Портал де ла Пау", пристанището Порт Вел и Паметника на Кристофор Колумб през нощта в Барселона (Снимка: Shutterstock)

"Ла Рамбла" е един от символите на уникалния град.

"Ла Рамбла" е улица в централната част на Барселона, която е дълга 1,2 км и свързва площад "Каталуня", минава през центъра, и стига до статуята на Христофор Колумб.
Тя е доста многолюдна, особено през туристическия сезон.

На живописната улица клоуни, мимове и фокусници правят трикове с футболни топки. Будки за вестници, книги, кафетерии, магазини за птици с извадени навън клетки с най-различни пернати, както и магазини за цветя, които са изпъстрени с всички цветове на природата - това е част атмосферата на улицата в центъра на Барселона.

Внушителната катедрала Саграда Фамилия на Антони Гауди. Започната през 1882 г., тя все още се строи (Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família) (Снимка: Shutterstock)

Внушителната катедрала Саграда Фамилия на Антони Гауди - един от символите на Барселона (Снимка: Shutterstock)

Птичи поглед на уникалния квартал "Eixample" ("Ешампле"). Градски район с много сгради, оформени като правоъгълници в стил модерн, отличаващ се с пищната орнаментика по сградите (Снимка: Shutterstock)

"Ла Рамбла" е своеобразен архитектурен музей на открито. От двете и страни са фасадите на едни от най-необичайните и дръзки сгради в града.

Музеят на съвременното изкуство, Библиотеката на Каталуня, Дворецът на вицекралицата, рогът на изобилието "Меркат де ла Бокерия", дворецът "Гюел" на Антонио Гауди, Пласа Роял от XX-ти век са перли, придаващи изискан и уникален блясък на "Ла Рамбла".

Болницата де ла Санта Креу и Сан Пау (болница Св. Кръст и Свети Павел) - един от най-красивите комплекси на Барселона, построена по проект на известния модернистичен архитект Луис Доменек и Монтанер в периода от 1901 до 1930 г. (Снимка: Shutterstocк)

Площад Испания - Plaza de Espana - сърцето на Барселона (Снимка: Shutterstock)

Изглед отгоре на пазара Mercat dels Encants (Снимка: Shutterstock)

Готическата катедрала в Бари Готик - Готическият квартал на Барселона - най-страият квартал в града (Снимка: Shutterstock)

Нощна разходка из града (Снимка: Shutterstock)

Националният музей на изкуствата в Барселона, Placa De Espanya (Снимка: Shutterstock)

Площад "Испания" е възлово място в южната част на града. От тук се открива великолепна гледка към града, а площадът е "входна врата" към хълма Монжуик и Националния музей на изкуствата (Снимка: Shutterstock)

Магическият фонтан в Монжуик. Намира се на хълма Монжуик, пред Националния музей на изкуствата (Снимка: Shutterstock)

Въздушна гледка над площад "Портал де ла Пау", пристанището Порт Вел и Паметника на Кристофор Колумб в Барселона през нощта (Снимка: Shutterstock)

Традиционната архитектура на Барселона (Снимка: Shutterstock)

La Pedrera - забравеното наследство на Гауди. Тази сграда е най-уникалното дело на испанския архитект и неговата концепция за естествена архитектура (Снимка: Shutterstock)

"Пласа де Каталуня" - това е най-известният и любим площад на Барселона. Тук се събират 9 от най-големите улици на града, а под земята се пресичат линиите на метрото. Площадът е и барселонското "сити", административен и банков квартал.

Той отделя старинната Барселона, средновековния квартал "Барио Готико", от съвремения град. На площада има два фонтана, а срещу "Рамбла" се издига знаменитата статуя на богинята Деа и тук до късните часове на деня е винаги многолюдно.

Дърветата на "Ла Рамбла" са засадени по времето на наполеоновата окупация. По заповед на генерал Дюшен специално са били докарани от Хирона.

Къщата Батло (Casa Batlló) едно от най-красивите произведения на великия Гауди. Тази къща изглежда нереално, сякаш кацнала в центъра на Барселона (Снимка: Shutterstock)

По време на фестивала на цветовете Holi Barcelona (Снимка: Shutterstock)

Пристанището на Барселона - Порт Вел (Снимка: Shutterstock)

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Панорамна гледка към Барселона от Паркът Гюел (Снимка: Shutterstock)

Фонтанът "Cascada" в Парк Сиудадела - Parc de la Ciutadella (Снимка: Shutterstock)

Паркът Гюел (Parc Güell). Градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от Антони Гауди (Снимка: Shutterstock)

Панорамна гледка към пристанището от Паметника на Кристофор Колумб в края в края на булевард La Rambla (Снимка: Shutterstock)

Манастирът "Монсерат". Санта Мария де Монсерат е бенедиктинско абатство, разположено на планината Монсерат близо до Барселона (Снимка: Shutterstock)

Испанците имат дума - "рамблежар" - неологизъм, означаващ "разхождам се по Рамбла", което е любимо занимание за барселонците през свободното им време.

И това не е в минало време. Животът ще продължи.

Поклон пред жертвите на безумието!

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Международен център на френския език ще бъде открит през юни във Франция

Международното седалище на френския език ще се помещава в стара кралска резиденция

Домът на Ветий в Помпей - изключителен поглед върху живота на римското общество (галерия)

Един от най-известните и най-богатите домове на Помпей, който пази изключителни произведения на изкуството и разказва за социалния възход на двама бивши роби, отвори вратите си за посетители след 20 години реставрация

Египетските власти задържаха трима души при опит за кражба на 10-тонна статуя на фараона Рамзес Втори

Според изявлението полицията е съобщила, че "трима души са арестувани за притежание на ръчни инструменти за копаене и тежко оборудване - кран, които са използвали в опит да вдигнат статуята и да разкопаят антиките в района"

Британският музей съобщи, че провежда "конструктивни дискусии" с Гърция за скулптурите от Партенона

Източници от гръцкото министерство на културата и спорта опровергаха публикацията

В Камбоджа започна издигането на най-високата статуя на Буда в света

Изграждането на 108-метрова статуя на Буда започна на върха на планината Бокор в югозападната крайбрежна част на Камбоджа

Реставратори правят "превантивна консервация" на Двореца на дожите във Венеция

Дейностите започнаха през юни и ще продължат приблизително 14 месеца, докато специалистите изследват всеки сантиметър от повърхностите в палата. В него се намират някои от най-великолепните световни произведения на изкуството, сред които творби на Тинторето и Тициан