Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В Страстта на тангото с "КласикАрт" и специалните им гости

МУЗИКАЛНА ПАЛИТРА

В Страстта на тангото с "КласикАрт" и специалните им гости

Пъстрата програма е с участието на повелителката на акордеона Вероника Тодорова, пианистката Мария-Десислава Стойчева, танго двойката Мира Джонева и Андрей Ненчев, както и младите дарования Никол Самарева, Мартин Блажев и Алина Михайлова

В навечерието на световния ден на тангото КласикАрт ще представят "В страстта на тангото" на 9 декември от 19:00 часа в камерна зала "България".

Музикантите от камерния състав са приготвили пъстра и стилна програма с участието на световноизвестната Вероника Тодорова - акордеон. Останалите гости на оригиналния проект са пианистката Мария-Десислава Стойчева и танго двойката Мира Джонева и Андрей Ненчев от ТангоХайп академи.

Още

Астор Пиацола - човекът, който качи тангото на концертната и оперната сцена

Астор Пиацола - човекът, който качи тангото на концертната и оперната сцена

Пълен блясък и празнично настроение ще добавят младите таланти Никол Самарева и Мартин Блажев от класа по арфа на Кохар Андонян, ученици в Национално музикално училище "Любомир Пипков", както и дарованието Алина Михайлова от класа по виолончело на Даниела Черпокова.

"КласикАрт" ще са в състав: Калина Христова - цигулка, Галина Любенова - цигулка, Евгения Бааджиева - Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело, Свобода Боздуганова - контрабас.

В програмата ще чуете произведения от Астор Пиацола, Дебора Хенсън Конънт, Карлос Гардел и Алфредо Ортис.

Камерен ансамбъл "КласикАрт" (Снимка: Личен архив)

Още

"Петолиния и вдъхновения" с КласикАрт и оригиналната музика на Костадин Генчев

"Петолиния и вдъхновения" с КласикАрт и оригиналната музика на Костадин Генчев

Камерен ансамбъл "КласикАрт" е създаден през 2017 година от приятели, които искат да правят камерна музика по най-добрия начин - Калина Христова (цигулка), Кристиана Михайлова (виолончело), Михаил Михайлов (валдхорна ), Галина Любенова (цигулка), Евгения Димова (виола ) и Явор Добрев (кларинет).

Името на състава е вдъхновено от желанието на музикантите да представят различни и оригинални концерти, на които да се смесват изкуствата - музика, поезия, танц, изобразително изкуство и актьорско майсторство.

През изминалите 7 години КласикАрт се наложиха като бранд за професионализъм, успешни класически концерти, разнообразни програми, включващи премиерни творби от български и чуждестранни композитори, проекти с известни музиканти, както и авторски концерти.

Още

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

Специално място отделят на представянето на млади талантливи деца и успешно имат подкрепата на преподавателите им от Национално музикално училище "Любомир Пипков" - София и "Национално училище за музикално и танцово изкуство Добрин Петков" - Пловдив.

Концертът "В страстта на тангото" на 9 декември е напълно разпродаден, затова очаквайте същата програма с "КласикАрт" и Вероника Тодорова по случай празника на влюбените свети Валентин през месец февруари 2024 г., съобщават от Софийска филхармония.

Вероника Тодорова (Снимка: Личен архив)

Още

Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Плевенска филхармония с лятно изкушение за меломани

Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Плевенска филхармония с лятно изкушение за меломани

Вероника Тодорова е завършила частната музикална академия на маестро Ренцо Руджиери в Италия - специалност "Джаз", а след това и Академията на музикалните изкуства в Дармщадт, Германия - специалност "Инструментална педагогика".

От 20 ноември 2023 г. Вероника Тодорова е заместник-кмет на община Троян. От 2022 г. е инструментален педагог по акордеон в НЧ "Наука - 1870" в Троян. Тази и миналата година участва в националното турне "В света на Музиката" заедно с именития цигулар Веско Ешкенази и Плевенската филхармония, под палката на Георги Милтиядов. От 2020 година е инструментален педагог по музика и пиано в ОУ "Иван Вазов" в село Дебнево.

Била е диригент оркестър на "Идщайн" и "Хайлигенрот", Германия. Инструментален педагог по акордеон и пиано в музикалното училище "Райн-Лаан", Дийц и частните музикални школи "Пиколо", Идщайн и Бад Камберг в Германия. 

Вероника Тодорова (Снимка: Личен архив)

Още

Плевенската филхармония представя национално турне с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова под палката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония представя национално турне с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова под палката на Георги Милтиядов

През 2020 година, след 17 години извън България Вероника Тодорова се завръща в родината и основава Международния фестивал на музиката и изкуствата "Jam on the River" в родното и село Дебнево. Освен концертна дейност, тя е отдадена на каузата да обучава деца и млади музиканти.

Основател на "Вероника Тодорова Бенд", с който издава първите си два албума "Rosso" и "Balkan Train", които бяха представени и на българската публика по време на турнето им през 2008 година.

Три пъти е носител на първо място от Акордеонен конкурс в Пловдив, първо място от конкурсите "Citta di Lanciano" - Италия, "Primus Ikaalinen" - Финландия, "Deutsche Meisterin 2006" - Германия и много други. Взима участие в редица фестивали и турнета, някои от които с радио "HR3" и "Deutsche Welle" - Германия.

Участва в различни международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и много други. С част от тях основава и групата "Eurasians Unity", която печели в Германия престижната наградата "World Music Prise" за 2015 година, а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум.

"Да помогна на децата чрез музика!" е целта на повелителката на акордеона Вероника Тодорова.

Още

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

Летните концерти на Софийската филхармония в Квадрат 500 продължават с програма на "КласикАрт" и млади музикални таланти

Идеята й идва от един експеримент проведен в началото на 90-те години в Берлин от Ханс Гюнтер Бастиян. Той доказва, че в рамките на 5 години децата, които изучават музикален инструмент независимо какъв (на тях им се отнемат по малко часове от литература и математика), накрая са по-добри по литература и математика! Т.е. те са повишили коефициента си на интелигентност, изучавайки музикален инструмент.

Вероника започва да развива подобна инициатива в село Дебнево. Тя дарява своето акустично пиано на училището в селото. Благодарение на нея всички деца имат възможност да учат музикален инструмент. Повечето свирят на пиано, по-малко на акордеон. По нейна инициатива получават дарения от немска организация, която изпраща музикални инструменти, както и от Троян също, където навремето е имало голям акордеонен оркестър. Няколко души носят на децата своите стари акордеони, които първо е трябвало да се поправят. Да помогне на децата чрез музика е целта на Вероника, тъй като се чувства най-уверена с акордеона, но и пианото й помага в тази посока. 

По време на репетиции за концерта "в страстта на тангото"

Тя среща голяма подкрепа както от колеги, така и от директора на училището. Вече втора година тече този експеримент и има видими резултати. Има деца, които свирят много добре и на пиано. Целта не е да станат задължително пианисти или акордеонисти, а да имат възможност да се докоснат и до други музикални инструменти - цигулка, китара, ударни. Никаква агресия няма в училище, средата е много мила и децата са толерантни един към друг. Това има много общо с музикалните им образования, разказва Вероника Тодорова. 

Мария-Десислава Стойчева е родена в гр. Пловдив. Завършва с отличие НУМТИ "Добрин Петков" в родния си град, където неин преподавател е г-жа Елена Велчева, а по- късно продължава обучението си при проф. Людмил Ангелов в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на множество изтъкнати български и чуждестранни пианисти, сред които Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Мишел Бероф, Дмитри Алексеев, Филип Жузано, Януш Олейничак, Кшиштоф Яблонски, Жан-Бернар Помие, Дмитри Рацер, Клаудио Мартинес и много други.

Двукратно участва като стипендиант в курса по камерна музика "Musica Mundi" в Белгия, където работи с множество известни музиканти.

През 2016г. е избрана от слушателите на предаването "Алегро Виваче" по програма "Хоризонт" на БНР за носител на приза "Млад музикант на годината 2015" и през същата година става първият български участник в конкурса "Владимир Хоровиц" в Киев, Украйна, където печели лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на украинско произведение. Класира се сред финалистите на 2-ри Моцартов конкурс в Джухай, Китай (2017), 25-ти Конкурс "Йоханес Брамс" в Пйорчах (2018), Австрия, 8-ми Шопенов конкурс в Будапеща, Унгария (2018) и 66- ти Шопенов конкурс в Ню Йорк, САЩ (2019).

През 2019 г. е отличена с Първа и Специална награда за най- добро изпълнение на произведенията на Панчо Владигеров в Международния конкурс за пианисти и цигулари в Шумен.

Танго двойката Мира Джонева и Андрей Ненчев от ТангоХайп академи (Снимка: Личен архив)

Танго Хайп Академи се състои от група отдадени танцьори и преподаватели, които споделят общата си страст към аржентинското танго и непрекъснатия процес на усвояване на нови техники, познание и развитие. Водеща двойка са Андрей Ненчев - танцьор и преподавател с над 15 години опит, и партньорката му Мира Карадилова, с която започват да танцуват и преподават заедно през 2018 г.

От октомври 2022 г. стартират собствено танго училище с редовни занимания за начинаещи и средно напреднали танцьори. Фокусирани са върху работата с младежи на възраст до 27 години. В Танго Хайп се насърчават смяната на партньорите, задаването на въпроси, споделянето на идеи и музика и практикуването с всички.

Танго двойката Мира Джонева и Андрей Ненчев от ТангоХайп академи (Снимка: Личен архив)

Още

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Преподават вторник и четвъртък, като има занятия са за всички нива. Уроците се водят от двойка преподаватели и техни асистенти. Първият урок е безплатен и предлагат 50% намаление за младежи до 27 години.

Мартин Блажев е роден през 2013 г. в град София. Започва да свири на арфа на 8 години, като първите уроци по музика получава от майка си - Ирина Първанова. На девет годишна възраст става ученик в НМУ "Любомир Пипков", в класа по арфа на д-р Кохар Андонян. Взима участия в различни майсторски класове на гостуващи арфисти като Джош Лейн, Томина Първанова и други.

Печели второ място, сребърен медал на конкурса " Звукът на времето" - Велико Търново и трета награда, бронзов медал на XVII международен конкурс за млади изпълнители - Перник. 

Никол Самарева (Снимка: Личен архив)

Никол Самарева е родена през 2009 г. Свири на арфа от 5-годишна възраст като сама избира инструмента си. В момента е в осми клас в Националното музикалното училище "Любомир Пипков" в София с преподавател по арфа д-р Кохар Андонян.  Никол е участвала в множество концертни изяви, международни майсторски класове и конкурси.

Алина Михайлова (Снимка: Личен архив)

Алина Михайлова е родена през 2012 година на в семейство на професионални музиканти. От 3 годишна започва да учи балет в школата на Маша Илиева. На 5 години започва да свири на пиано и да пее в музикална група "Бон-Бон". На 7-годишна възраст по нейно желание започва да свири и на виолончело. Учи при Даниела Черпокова. Алина е най-малкият активен участник в "Международна академия Стефан Попов" 2020 година. Има участие в майсторския клас по виолончело на проф. Ромен Гарийо в рамките на "Млади виртуози "2021 г.

Още

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

Още

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

Още

Соня Йончева: Мотото, което движи мен и моя екип, е: "Културата е бъдещето"

Соня Йончева: Мотото, което движи мен и моя екип, е: "Културата е бъдещето"

Още

Колумбийският виолончелист Сантяго Канон-Валенсия идва за първи концерт в България

Колумбийският виолончелист Сантяго Канон-Валенсия идва за първи концерт в България

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира