Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

ГРАФИЧНИ СРЕЩИ

Изложба на Емануела Ковач и Васил Колев - Vassilio в Музей-галерия "Анел"

Може да се види от 24 ноември 2022 до 10 декември 2022

Музей-галерия "Анел"

Продължават ексклузивните арт събития, които Фонд за изкуство и култура "Ангел Симеонов" организира всеки месец в Музей-галерия "Анел".

Столичните ценители на графиката ще имат шанса и удоволствието да разгледат най-новите творби на двама утвърдени графици: Емануела Ковач и Васил Колев-Vassillo.

Музей-галерия "Анел"

Още

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Огледалните жени на Лили Кючукова в Галерия "Анел"

Съвместната им изява е озаглавена "Срещи", а в критическия поглед на проф. Аксиния Джурова е вградена не само оценка за творбите им, но прозира и общият хоризонт, който определя контекста в развитието на графиката като жанр.

Вернисажът ще се състои на 24 ноември 2022 г. от 17.00 ч., а самата изложба ще е на разположение на публиката до 10 декември.

Ето откъс от мнението на проф. Джурова:

"Двама изявени и различни със своето послание графици от средното поколение си дават среща в Музей-Галерия "Анел". Емануела Ковач, майстор на гравьорския метод на дълбокия печат - сухата игла, с характерния за нея щрихов ритъм и изящен детайл, сега се представя с офорти и литографии. В едни от гравюрите тя ни връща към забравените днес детски игри и то не само заради вече несъществуващите от близкото ни минало аксесоари, но и поради факта, че този цикъл е създаден заедно с нейния внук.

Още

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

В този смисъл в него доминира не толкова носталгията, колкото атмосферата на неподкупност и чистота на спомена, лиричност и поетичност към света преди реалния сблъсък с него. Всъщност Емануела Ковач и в другите цикли запазва поетичността на израза, уютността и камерността, неприкосновеността на собствения й свят и възхищението от природата, изразени чрез привлекателна ефирност и богатство на светлосенъчните нюанси в цветните и черно-бели листи.

Васил Колев-Vassillo, възпитаник на Венецианската академия за изящни изкуства, остава верен на своя категоричен графичен език и монументален стил, както и години наред разработвана тематика. Това е цикълът "Моите къщи" - своеобразни портрети на средата, в която обитаваме, макар и лишена от конкретния човек, но наситена с неговото психологическо присъствие.

Без да включва познати обекти и паметници на изкуството от съответните градове, в които е пребивавал, той прави истински психологически портрет на града, не пейзажа, а именно портрет на нашето обиталище въобще.

Затова тези сюблимни със своята застиналост градски къщи с издигнати до висините електрически и телефонни стълбове, с развети като коси кабели, скупчени на места като птичи гнезда или като тези на нашите спомени, са буквално стъписващи със своето излъчване и послание. Откъде идва то, от миналото или маркира бъдещето ни?!

Какво ни говори обезлюденото градско пространство? Дали проникновените му психологически портрети, които ни гледат в упор, ще ни дадат някакъв отговор? Не знам! Знам само, че пред нас е един голям майстор на гравюрата с прецизен, изчистен и изпълнен със смисли художник във време на безсмислие."

Адрес: София, бул. "Тодор Александров" 14, хотел "АНЕЛ

Още

"Огледало" от Диана Ривера - Dеzir  в Галерия ЛИК

"Огледало" от Диана Ривера - Dеzir в Галерия ЛИК

Още

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

Още

"Мецотинто" - графика от Христо Керин

"Мецотинто" - графика от Христо Керин

Още

Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Виолончелистът Атанас Кръстев ще солира в Концерта на Веселин Стоянов

БНР организира кампанията "Българските посланици на културата"

Смисълът на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представи творческия гений пред сънародниците ни в България и по света

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - влезте в една приказка от Вели Константинова на 20 декември

Издателство "Библиотека България" и "Gramophone Life&Event Club" представят от 19:00, ул. "Будапеща" 6 Вход свободен!

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

Симфоничният оркестър на БНР ще представи в зала "България" Симфония №5 на Густав Малер - една от великите симфонии на композитора

Десета Нощ на театрите

Над сто събития в различни театрални жанрове и фокус върху българската драматургия ни предлага програмата на инициативата!