Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

ЕДНО ОБЯСНЕНИЕ В ЛЮБОВ КЪМ МИНАЛОТО

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

Изложбата е от 3 до 23 ноември 2022 г. Откриване - четвъртък, 3 ноември 2022 г., 18:00 часа

Димо Колибаров, Из "Пътуване", "Суета" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

Димо Колибаров представя 31 наградени графики в Бургас

Димо Колибаров представя 31 наградени графики в Бургас

Арт Галерия Ларго представя Димо Колибаров - "Фрагменти от една мечта", изложба - графика
Изложбата е от 3 до 23 ноември 2022
Откриване - четвъртък, 3 ноември 2022 г., 18:00 часа в Арт Галерия Ларго

От 3 ноември 2022 година Арт Галерия Ларго има честта и удоволствието да представи за първи път в своите изложбени салони големия майстор на графиката Димо Колибаров. Бургаският художник не е показвал своя самостоятелна изложба във Варна повече от 20 години и несъмнено неговото представяне ще бъде истински празник за ценителите на графиката в морската столица.

Димо Колибаров, Из "Пътуване", "Пролетта и есента" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Димо Колибаров, Из "Градски фрагменти", "Къщата на рибаря" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Експозицията се нарича "Фрагменти от една мечта" и представя 35 графики от три цикъла, създадени в последните четири години. Цикълът "Пътуване" е от 2019-та година, "Забравени думи" е от 2021 година, а най-новия цикъл е "Градски фрагменти" от 2022 година, който е вдъхновил автора за заглавието на изложбата.

Димо Колибаров, Из "Градски фрагменти", "Полъх" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Несъмнено гръбнакът на експозицията са именно графиките от цикъла "Градски фрагменти", представляващи портрети на къщи и портрети на лодки. "Портретите" са на конкретни бургаски сгради - стари, аристократични, достолепни, маркирани с белезите на времето.Портретите на лодки също са на конкретни, реални гемии, които художникът с хъса на изследовател е откривал в гробищата за стари лодки край морския град. И лека-полека серията с "портрети" се е оформила и е намерила своя материален израз върху графичния лист.

Още

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

С тези "снимки" от миналото бургаският художник, като един мъдрец от приказките, ни разказва тихо и ненатрапчиво забравени истории за една несъществуваща вече реалност. За това колко ненужно забързан е живота ни, за това колко бързо се променя всичко около нас, за бързия бяг на времето, който не ни оставя време да осмислим промяната.

Във всяка от творбите има една застиналост, статичност - лодките са изтеглени на брега, покрити, извадени от употреба завинаги, къщите са с празни балкони и прозорци, лишени от човешко присъствие, с олющени, пропукани фасади, обрасли с мидички.

Димо Колибаров, "Шум от криле" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Целият цикъл навява самота, меланхолия, носталгия. Но в същия момент творбите на доц. Колибаров са и като едно обяснение в любов към миналото, което носи в себе си парченца история, юношески спомени и фрагменти от нашите мечти.

Особено любопитно в настоящата изложба е, че всяка от 14-те творби от цикъла "Градски фрагменти", изпълнени в техниките офорт и акватинта, включва по два отпечатъка от две плочи - една плоча с образ на къща и една с образ на лодка. Така, както споделя авторът, комбинациите са безкрайни, защото при всеки нов отпечатък всяка лодка би могла да е "спътник" на друга къща от 14-те, които авторът е създал.

Целият цикъл е като един танц-танц, в който участниците могат да разместят местата си и изобразената картина да се промени напълно. Така ще ги възприеме и зрителят на настоящата изложба. Един меланхоличен поглед към променящото се лице на морския град, към изчезващите образи на рибарските лодки и пристани, приютявали не само лодки, но и човешки мечти.

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 3 ноември 2022 г. от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 23 ноември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма "Едногодишен грант".

Димо Колибаров, Из "Пътуване, "Бягството на наивника" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Повече за автора:

Димо Колибаров е роден на 27 февруари 1965 г. в Поморие. През 1984 г. завършва Художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив, а през 1996 г. се дипломира в НХА - София със специалност Графика. В момента е доцент в катедра "Графика" на НХА, където преподава Графика и композиция.

Член на СБХ. Димо Колибаров има участия в международни изложби и конкурси в България, Япония, Полша, Франция, Италия, Испания, САЩ, Русия, Португалия, Китай, Корея, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Литва, Великобритания, Румъния.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Има десетки самостоятелни изложби и участия в международни експозиции, по-важни от които в: Музей на графиката, Батщебен, Германия; Музей на графиката, Истанбул, Турция; Мариот, Хамбург, Германия; Галерия "Виктор Емануил", Милано, Италия; В България - Галерия "Ракурси" и Галерия "Лик" - София; Галерия "Дяков" - Пловдив; Галерия "Пролет" и Галерия "Неси" - Бургас. Има самостоятелни изложби във Франция - Страсбург; Германия - Пасао, Залцвек; Япония - Отару, Белгия - Хаселт, Антверпен.

Димо Колибаров, Из "Забравени думи", "Бряг" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Доц. Колибаров е лауреат на многобройни награди: Награда на журито на Международно триенале на графиката, Битоля, Македония (2012), Първа награда за екслибрис, Пекин, Китай (2012), Награда за графика от Национална изложба "Приятели на морето", Бургас (2012), Специална награда на журито на Международно биенале на графиката, Варна (2011), Награда на журито на Международно триенале на графиката, София (2011), Първа награда за графика малък формат, Милано, Италия (2008), Специална награда за екслибрис, Бодио Ломнаго, Италия (2008), Диплом от Международно триенале на графиката "Mini print", Вилнюс, Литва (2007), Grand Prix на Международно триенале "Mini Print", Токио, Япония (2002) и др.

Димо Колибаров, Из "Забравени думи", "Меланхолия" (Източник: Арт Галерия Ларго)

Димо Колибаров е Председател на Журито на второто, третото и четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Живее и работи в София и Бургас.

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Сбирщайн" с усещане за Rammstein: Първа фотоизложба на Светлозар Симеонов в родния му Казанлък

Фотографът представя 36 кадъра в Музея на фотографията в Града на розите

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.

Главозамайващо 3D мапинг шоу на живо в трите нощи на OPEN BUZLUDZHA 2024

Фестивалът стартира на 8 август в подножието на монумента Бузлуджа

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си