Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

ЕФИРНИ ПАРЧЕНЦА МОЗАЙКА

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Изложбата ще продължи до 2 юни 2021 г.

Интимно 1 (Източник: Галерия "Ларго")

До 2 юни Галерия Ларго за втори път представя плевенския автор Страхил Найденов със самостоятелна изложба - мозайки.

След първата му изява "Градът" в "Ларго" през 2020 година, Страхил се завръща във варненската галерия, за да представи най-новите си мозаечни пана и скулптури.

Настоящата изложба носи името "Откровения" и се състои от над 25 творби, изработени от най- естествените и чисти природни материали.

Мозайката е изключително цене́н вид изкуство още от древността. Техниката е използвана за украсяване на дворци, църкви и базилики, а материалите, които се използват, придават на мозайката удивителна издържливост, правейки я подходяща както за интериорно позициониране, така и за екстериорни решения.

Страхил ползва в работата си естествени материали, които сам си набавя и оформя - варовик, гранит, мрамор, лазурит, ахат, стъкло, пясъчник и други. Той оформя тесерите (парченца мозайка) по своя собствена преценка, съобразявайки цвят, размер, материал и какво би било най-подходящото решение за дадена творба.

Затова в неговите мозайки различните размери и форми придават една деликатна раздвиженост и лекота на иначе тежките и масивни пана.

Мълчание в бяло (Източник: Галерия "Ларго")

В настоящата изложба Страхил представя няколко различни серии творби, като цикъла "Лице", който показва портрети на персонажи в най- различни емоционални състояния- любопитство, флирт, очакване и други. Интересното при тези пана е това, че авторът е изобразил повечето от лицата в цикъла в т. нар. стил "Кубизъм", въведен през 1907 г. от великите художници Жорж Брак и Пабло Пикасо.

Страхил е наредил подбраните тесери в едри обобщени форми, които наблягат по-скоро на пластичността и подчертаването на емоционалното състояние на портрета, отколкото на академична и анатомична точност.

Още

Варненската галерия "Ларго" представя 35 съвременни графици

Варненската галерия "Ларго" представя 35 съвременни графици

Друга серия от картинните мозайки представя чувствени еротични пана на голи фигури, всяка от които разказва различна история. В "Прегръдка" ще усетим нежността от прегръдката на любимия човек, ще видим две тела, чиито извивки като че ли са създадени да си съвпадат. В паното "Със или без теб" откриваме една самотна, тъжна женска фигура, която сякаш се извръща назад, търсейки любимия, който вече не е тук. Тя е сама и трябва да запълни празнината, която той, любимият, е оставил в живота ѝ.

Просто игра (Източник: Галерия "Ларго")

В цяла серия творби, посветени на женската красота и изкусителна ѝ природа плевенчанинът развива търсенията си, като в прочутата фраза "Cherchez la femme" - "Търсете жената". И той я търси в мозайките "Мълчание в сиво", "Мълчание в бяло", "Стилизирана форма", "Черно и бяло".

Творбите му са възхвала на грациозността на женското тяло, стилизираните женски образи като че ли се полюшват в хипнотичен танц под звуците на неземно-вълнуваща музика. Художникът не пренебрегва и по-близкия и интимен поглед към своите героини.

В паната "Интимно I", "Интимно II" и "Еротичен детайл" плътността на мозаечния рисунък контрастира на художествената цел на автора - да изобрази деликатните женски извивки и същевременно да загатне за чувствената, нежна природа на жената, за нейната неуловима същност на муза, ефирна като полъх от криле на пеперуда.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията 

Нели Вълчева, галерист

Лице (Източник: Галерия "Ларго")

За художника:

Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен.

Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика. Страхил има над 15 самостоятелни изложби, някои по- важни от които: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия "Сигна", Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019), Арт Галерия Ларго (2020) и др.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба "Съвременни тенденции" в галерия "Мерлино", Флоренция, участие в изложба "Художествени връзки"- галерия "Мерлино", Флоренция,

участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в "The Art Box Project Basel", Базел, Швейцария (2017) и "The Art Box Project New York", Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017),

Еротичен детайл (Източник: Галерия "Ларго")

участие в Изложба Българско Монументално Изкуство - Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на Мозайката "Heritage House" -Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония.

Живее и работи в Плевен.

Още

Живопис и мозайка в "20х20 в 2020"

Живопис и мозайка в "20х20 в 2020"

Още

Флорентинската мозайка - връх на живописното изкуство от камъни

Флорентинската мозайка - връх на живописното изкуство от камъни

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Режисьорът Димитър Митовски - "реалността не е това, което беше" и "Пинк Флойд"

Изложбата може да се види от 18 януари 2024 до 11 февруари 2024 г. в ONE Gallery

Ив Тошайн представя нова самостоятелна изложба в "Залата с oръдията" в Перуджа, Италия

Експозицията се открива на 7 януари, 2024 и ще може да се види през целия месец, до 28 януари 2024 г. вкл.

Даниела Тодорова празнува с изложбата "Преплетено"

Може да се види от 13 декември до 13 януари 2024 г. в Галерия "Сердика"

Японски творци създават нов дигитален музей в Токио

Международният творчески колектив teamLab постави рекорд на Гинес, като събра над два милиона посетители през 2019 г. в своя Музей без граници на остров Одайба в Токийския залив

Първото българско триенале на мини текстил с чуждестранно участие се открива на 20 ноември

Изложбата ще бъде открита на 20 октомври в 18.30 ч. в галерия "София прес" и ще продължи до 11 декември 2023 г.

Утре се открива единственият фестивал за дизайн в България

С "Преглед на българския дизайн: Обект и взаимовръзки" на 2-ри ноември се открива шестото издание на МЕЛБА