Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

ВАРНЕНСКИ ГАЛЕРИИ

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Сборна изложба живопис „три в едно“ и три вернисажа във Варна

Началото на лятото идва в Арт галерия "Ларго" с много картини, музика и лежерно настроение. От 22 юни до 2 август галерията ще тества нова формула за представяне на художници - сборна изложба живопис "три в едно".

В рамките на една изложба, наречена "Малка лятна музика по Ларгото", ще бъдат представени в три поредни двуседмични периода трима автори - Валери Ценов от Пловдив, Цанко Цанков от Варна и Галина Чунтова от София.

"В галерия "Ларго" често сме си позволявали волността да обвържем представянето на изложбата на даден художник с музиката, която хармонира най-добре на неговите творби. Така е и този път. Иска ни се посетителите на изложбата да си тръгват от галерията с едно цялостно усещане за красотата и въздействието на изкуството.", споделя галериста Нели Вълчева.

Така първата част от трилогията - изложбата на Валери Ценов е наречена "Шансон", защото прекрасните, мелодични, чувствени френски шансони хармонират на творбите на пловдивчанина, опоетизирали женската красота, пълни със символика и с богата, нежна и изискана цветова палитра. В картините на Валери има амазонки, чародейки, феи, изкусителки.

"Джаз" е озаглавена втората част от изложбата, в която ще бъде представен художникът Цанко Цанков,  а творбите му ще бъдат озвучени с изпълненията на прочути джазмени.

Всички знаят, че когато джазът е в разцвета си през 20-те и 30-те години на миналия век, той среща упоритата съпротива на по-старото поколение, което съзира в него заплаха за традиционните ценности. Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко, които ще види публиката в галерия "Ларго". Скандални, неочаквани, предизвикателни, десетте голямоформатни платна ще предизвикат вълна от интерес и вероятно неразбиране, отричане, възмущение.

В третата, финална част на изложбата в галерия "Ларго" ще звучи "Рагтайм" на софийската художничка Галина Чунтова. Още щом види творбите й, зрителят ще се усмихне и ще започне да си тактува с крак в ритъма на предшественика на джаза.

Рагтаймът се заражда в южните американски щати, но започва да мигрира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти), тя е заредена с много енергия и жизнерадост, точно както картините на Галина.

Авторката представя серия от шест творби, изпълнени с рядко вижданата по галериите техника "сериграфия", чийто главни "герои" са летните дрехи. Ризи, тениски, бермуди, които като че ли "плуват" в морето или се носят в небето, зареждат картините с много лекота, палавост и лятно настроение.

Арт галерия "Ларго" в морската ни столица очаква своите гости на вернисажите на трите части от изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" - на 23 юни с картините на Валери Ценов, на 6 юли с картините на Цанко Цанков и на 20 юли с творбите на Галина Чунтова. Вернисажите са от 14 до 18 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър

"Непознатите фамилии" - един протестен и концептуален авангард в музея "Леополд" във Виена

Изложбата представя експонати с широк спектър, вариращ от класическия модернизъм до по-нови и актуални произведения на художници, живеещи в австрийската столица