Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

ВАРНЕНСКИ ГАЛЕРИИ

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Сборна изложба живопис „три в едно“ и три вернисажа във Варна

Началото на лятото идва в Арт галерия "Ларго" с много картини, музика и лежерно настроение. От 22 юни до 2 август галерията ще тества нова формула за представяне на художници - сборна изложба живопис "три в едно".

В рамките на една изложба, наречена "Малка лятна музика по Ларгото", ще бъдат представени в три поредни двуседмични периода трима автори - Валери Ценов от Пловдив, Цанко Цанков от Варна и Галина Чунтова от София.

"В галерия "Ларго" често сме си позволявали волността да обвържем представянето на изложбата на даден художник с музиката, която хармонира най-добре на неговите творби. Така е и този път. Иска ни се посетителите на изложбата да си тръгват от галерията с едно цялостно усещане за красотата и въздействието на изкуството.", споделя галериста Нели Вълчева.

Така първата част от трилогията - изложбата на Валери Ценов е наречена "Шансон", защото прекрасните, мелодични, чувствени френски шансони хармонират на творбите на пловдивчанина, опоетизирали женската красота, пълни със символика и с богата, нежна и изискана цветова палитра. В картините на Валери има амазонки, чародейки, феи, изкусителки.

"Джаз" е озаглавена втората част от изложбата, в която ще бъде представен художникът Цанко Цанков,  а творбите му ще бъдат озвучени с изпълненията на прочути джазмени.

Всички знаят, че когато джазът е в разцвета си през 20-те и 30-те години на миналия век, той среща упоритата съпротива на по-старото поколение, което съзира в него заплаха за традиционните ценности. Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко, които ще види публиката в галерия "Ларго". Скандални, неочаквани, предизвикателни, десетте голямоформатни платна ще предизвикат вълна от интерес и вероятно неразбиране, отричане, възмущение.

В третата, финална част на изложбата в галерия "Ларго" ще звучи "Рагтайм" на софийската художничка Галина Чунтова. Още щом види творбите й, зрителят ще се усмихне и ще започне да си тактува с крак в ритъма на предшественика на джаза.

Рагтаймът се заражда в южните американски щати, но започва да мигрира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти), тя е заредена с много енергия и жизнерадост, точно както картините на Галина.

Авторката представя серия от шест творби, изпълнени с рядко вижданата по галериите техника "сериграфия", чийто главни "герои" са летните дрехи. Ризи, тениски, бермуди, които като че ли "плуват" в морето или се носят в небето, зареждат картините с много лекота, палавост и лятно настроение.

Арт галерия "Ларго" в морската ни столица очаква своите гости на вернисажите на трите части от изложбата "Малка лятна музика по Ларгото" - на 23 юни с картините на Валери Ценов, на 6 юли с картините на Цанко Цанков и на 20 юли с творбите на Галина Чунтова. Вернисажите са от 14 до 18 часа.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стойност на ценностите - интерактивна инсталация на Морис Бенаюн и Тобиас Клайн

Можете да я видите от 26 октомври до 7 ноември в галерия Credo Bonum в рамките на DA FEST

Нов музей на Едвард Мунк откриха в Норвегия

Изложбените зали в новия музей в квартал Бьорвик в центъра на Ослоса са пет пъти повече, разположени са на 13 етажа и ще показват около 42 000 експонати

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на Лика Янко

В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани, както и албанската зам.-министърка на културата, д-р Мери Кумбе

"Присъствие/ 8" - изложба живопис на Димитър Манолов

Можем да я видим от 21 октомври до 23 ноември 2021 г. в галерия Арт Маркони, Варна, ул."Охрид"22

"Дългото сбогуване" от Симеон Стоилов в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 октомври до 12 ноември 2021 г.

Следи от бродещ дух - И-ИКСА от Никола Стоянов

Изложбата можем да видим от 18 до 30 октомври 2021 г. в Галерия "Етюд"