Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

ПРИТЧИ И ИСТОРИИ

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Самостоятелната изложба - живопис на Здравко Палазов може да се види от 22 април до 11 май 2021 година

"Притча" (Източник: Галерия "Ларго")

От 22 април 2021 г. Арт Галерия Ларго ще представи изложба-живопис на смолянския художник Здравко Палазов "Бягство от Рая".

След самостоятелната му изложба "Притчи" през 2015-та и съвместната "Приятели" заедно с бургаския скулптор Радостин Дамасков през 2016-та година, това е третата изява на смолянския художник в галерия "Ларго".

Още

"Ветрове" с Nir Vena & Борис-Михаил Ваклинов в Галерия "Аросита"

"Ветрове" с Nir Vena & Борис-Михаил Ваклинов в Галерия "Аросита"

В експозицията ще открием така характерните за Палазов сюжети, свързани с християнството, но и с езичеството, с митологията, но и със съвремието. Мъдър и винаги размишляващ чрез своите картини, Здравко ни разказва истории или притчи, но в същото време една от основните му цели като творец е да ни накара и нас, зрителите на неговите творби, да се замислим, да се потопим в мистичния му свят и да потърсим в него своята история и своята истина.

Защото както е нарисувал смолянският художник в картината си от настоящата изложба "Прогноза" - "Veritas Non Est", т.е. "Истина няма / Истина не съществува". До това заключение стигат редица философи, като се почне от Лао Дзъ и се стигне до Ницше.

"Бягство от Рая" (Източник: Галерия "Ларго")

В "Прогноза" Здравко предлага своето виждане по въпроса, че този свят, в който живеем, не е реален, той не съществува, той е човешка представа за нещата. Единият от героите в картината има превръзка на очите, с което авторът ни намеква, че светът е видим и зрим чрез светлината, когато е тъмно, когато няма светлина, той изчезва. А истинският подтекст на творбата е, че ние убиваме истината чрез незнанието. Тъмнината, превръзката на очите, са символ на духовната и интелектуална слепота, които са причина за несъществуването на истината.

И в останалите творби от изложбата ще открием още "Притчи", като в едноименната картина, в която двама мъдреци са седнали в основата на едно ябълково дърво. Единият е вперил поглед в материалното, символизирано от ябълките в краката му, а другият - към духовното, символизирано от отрупаната с ябълки половина на дървото над главата му.

"Пер ла Шез" (Източник: Галерия "Ларго")

В картината, на която е кръстена изложбата - "Бягство от Рая", художникът развива своята интересна теза за бягството. Рая го има под едно или друго име на практика във всички религии. В някои от тях съществува идеята, че Раят е видим, че той е тук, на земята. В този смисъл всеки трябва сам да си го намери или създаде. Картината има неочаквана и нелесна за възприемане и тълкуване символика.

Още

"Стая с безброй истории" на Таня Харизанова - в Арт Галерия Le Papillon

"Стая с безброй истории" на Таня Харизанова - в Арт Галерия Le Papillon

С двамата герои в нея, понесли едно странно за нашите очи създание, което според художника е едно обобщение на божието създание, с вперените напред, извън живописното пространство погледи, те напускат своя "Рай". За картината авторът казва: "Ние постоянно бягаме от този рай, който Бог ни е създал. И когато искаш да избягаш от Рая, това е престъпление, ти ставаш грешен, защото бягаш от това, което сам Бог е създал за своите чада."

"Ловец" (Източник: Галерия "Ларго")

Особено открояваща се в изложбата е картината "Ловец". Нейният герой е като един оживял върху платното Сантяго от емблематичната повест на Хемингуей "Старецът и морето". Смолянският художник с голямо майсторство и поетична символика чрез своята интерпретация на вечната история за борбата и за оцеляването ни напомня, че човек чрез силата на волята и издръжливостта на духа си може да стигне до най-голямата мъдрост в живота.

За финал ще отбележим, че за първи път във Варна авторът е донесъл и малка серия магнетични родопски пейзажи, в които ще открием спрялото време в застиналите родопски къщи, в неуловимата красота на зелената палитра на планината, в изобразеното по неповторим начин бездънно небе, придаващо на творбите вечна и неувяхваща стойност.

"Вечеря" (Източник: Галерия "Ларго")

Изложбата ще бъде открита без участието на автора с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа на 22 април при спазване на всички противоепидемични мерки. Експозицията ще бъде подредена и достъпна за разглеждане в галерията във Варна, ул. Хан Крум №8 от 22 април до 11 май 2021, а повече снимки на картини можете да видите в сайта на галерията

"Родопска махала" (Източник: Галерия "Ларго")

За автора:

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършва художествена гимназия в Казанлък (1978) и специалност "Живопис" при проф. Добри Добрев във ВИИИ "Николай Павлович" (1984). Специализира в Русия, Италия, Франция. Участва в много национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. Здравко Палазов работи в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление.

От 80-те години насам Здравко Палазов е реализирал над 100 самостоятелни изложби в редица български градове, както и в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания и в още десетина други държави. Негови картини присъстват в редица чуждестранни колекции и в почти всички български градски художествени галерии. В периода 2006 - 2014 г. е директор на Художествена галерия - Смолян. Член е на СБХ. Живее и твори в родния си град Смолян.

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Още

Арт Галерия Ларго представя  "Тежестта на короната"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Магнолии" - дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00 ч. в BECA Center of Visual Storytelling /Café Synthesis

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Изложбата е от 27 февруари до 2 май 2024 г. в СГХГ

Александър Байтошев - "Анима - Призраци" - графика

Изложбата е от 27 февруари до 14 март 2024 г.

"Ключ за твоята стая" - нетрадиционни преживявания във варненски хотел

В десет хотелски стаи са изложени творби, живопис и скулптура на 22-ма художници, сред които има както млади творци, така и утвърдени имена като Васил Стоев и Цветан Казанджиев

Биляна Фурнаджиева представя "AFTER NATURE/Eстествено продължение"

Изложбата е от 20 февруари до 20 март 2024 г. в Галерия "Васка Емануилова"