Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Вижте виртуалната сборна изложба - живопис и скулптура от 09 април до 09 май 2020 г.

Димитър Войнов - син - "Отвори очи"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната", виртуална сборна изложба - живопис и скулптура от 09 април до 09 май 2020 г.

От 09 април 2020 Арт Галерия Ларго ще представи на вниманието на почитателите на изящното изкуство виртуална сборна изложба - живопис и скулптура "Тежестта на короната". Изложбата ще може да бъде разгледана в сайта на галерията и в профилите ни в Инстаграм и Фейсбук.

В експозицията ще видим творби на съвременни български художници - Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов - син, Елисавета Ангелова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Милена Димитрова - Лена, Николай Ангелов - Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Росен Рашев - Рошпака, Свилен Желязков, Снежина Попгенчева, София Николова, Стефан Георгиев, Татяна Харизанова, Цветан Казанджиев. В изложбата ще видим и няколко творби на обичания в България турски художник Хикмет Четинкая.

Организаторите са нарекли най-новия си проект "Тежестта на короната", търсейки пресечната точка с актуалната в последните месеци тема. Но на тях далеч не им се иска да се вписват в общата напоследък интонационна среда. В живота на човечеството има времена на благоденствие и времена на трудности и лишения. Има времена на възходи на човешкия дух и времена на падение и низост.

Докато човечеството преживява дадена криза - война, пандемия, икономическа криза, екологично или природно бедствие, излизат наяве и най-добрите и най-лошите примери на водачи, на тези, които носят "тежестта на короната".

Нерядко е нужно да изчакаме дистанцията и мерилото на времето, за да успеем да разберем дали водачите и лидерите в обществото са успели да се справят и да понесат тази тежест, казват от Галерията.

Венцислав Марков - "Полет"

Но "тежестта на короната" носи и всеки от нас, в своя по-кратък или по-дълъг живот. Изпълнен със смисъл и посветен на другите или пък изпълнен с жажда за консумация, за получаване и притежаване и посветен само на себе си - всеки прави своя избор сам. Тежестта на взетите решения не може да ни носи никой друг. Но в тежките и сюрреалистично непривични дни от последните седмици повечето хора, бедни и богати, образовани и неуки, бели и жълти, болни и здрави, всички си припомнихме една често забравяна от повечето от нас истина.

Истина, която откакто свят светува, творците се опитват непрекъснато да ни напомнят чрез своите творби - че най-важните неща не можем да си купим и че откриваме ценността им едва когато ни ги отнемат. Свободата, любовта, здравето, близостта, връзката с природата. Всичко това ние приемаме за даденост, но дали е така? Нашата увереност в собствената ни непогрешимост, нашата всесилност, измамната илюзия, че сме вечни на този свят, бяха разбити на пух и прах от един невидим враг. Враг, който ни припомни древната латинска сентенция "Memento Mori"- "Помни, че си смъртен".

Милена Димитрова - Лена - "Свобода"

Така в сегашните дни на изолация можем да спрем да бързаме и да си поглеждаме часовника. Можем да спрем да си проверяваме имейла и стената в социалната мрежа по 100 пъти на ден. Можем да изслушаме с внимание и търпение човека до нас. Можем да намерим всичкото време на света да отговорим на безбройните въпроси на малкото човече, чието ни гледа отдолу. Можем да потънем в безвремие, съзерцавайки небето, слушайки любимата музика или гледайки любимата си картина. Да потърсим обратно пътя към важните и смислени неща. Защото кризата скоро ще свърши и ние отново ще хукнем навън. И това принудително подарено ни безвремие няма да се върне никога. За жалост или за радост, смятат от Галерията.

Галерия Ларго ви предлага да прекарате част от това безценно време с картините на нашите прекрасни български художници, които с настоящата изложба ни напомнят: "помни, че си смъртен, но не забравяй и, че животът е хубав".

В част от картините на Николай Ангелов - Гари ще открием остра сатира на съвременното ни общество и на неговите "ценности". Тук е съвременната Ева, от "Новите хора", сграбчили в шепите си пакетите с материалните ценности, тук е малката кибритопродавачка от картината "Живот в длан", която крие в шепите си не огънчето на кибритената клечка, а "светлинката" от екрана на мобилния телефон.

Николай Ангелов - Гари - "Окриленото прасенце"

Картината "Купи повече, спаси света" дори не е нужно да коментираме, посланието й е повече от ясно. В творбите на неговата съпруга Елисавета Ангелова също ще открием социална сатира и обръщане към проблемите на съвремието ни - илюзорните блянове на принцесата, отправила поглед към звездите, а облечена в сиромашко кърпено одеалце или пък в пола от зелка, намек за диаметралното разминаване между възможности и желания.

Елисавета Авгелова - "Принцеса Марулка"

Чрез картините на невероятно талантливата Татяна Харизанова болезнено ще съпреживеем състоянията на човешка самота, копнежа за близост, празнотата и липсата, които понякога изпълват живота ни. Меланхолия и малко самота ще открием и в част от картините на Владимир Киров. Роденият в Ловеч художник е добре познат майстор на портретите, изпълнени с проникновен и тънък психологизъм на образите.

Татяна Харизанова - "100 слоя голота"

Самота ще открием и в някои от творбите на бургаския виртуоз Кръстьо Тодоров - Кеца, в чиито картини като че ли съзираме опустелите в момента улици на съвременния град.

Кръстьо Тодоров - Кеца - "Старият град"

На другия полюс са творбите на част от художниците. Те ни зареждат с оптимизма и убедеността на твореца, че и след най-дългата нощ идва зората, че и в най-тъжните и самотни часове за нас може би мисли някой, за нас може би тупти нечие сърце.

Картините на непоправимия оптимист и лечител на душите Росен Рашев - Рошпака ще ни усмихнат със "Слънчевото семейство на шивача", със "Закрилникът на крачещата риба" и портрета на "Две докосващи се душици". Светлите пастелни цветове, едрите, обемни фигури, изпълнени с пулсиращ живот ще ни заредят с радост и благоговение пред силата на живота.

Росен Рашев - Рошпака - "Две докосващи се душици"

Пейзажите на друг един талантлив ловчанлия - Николай Добрев, са пълни с ведрост и светлина, така характерни за него и ни напомнят, че идва лятото и то ще излекува свитите ни души и ще ни приласкае с топлината, белотата и синевата на красивото безбрежно българско море.

Николай Добрев - "Созопол"

А свободата, свободата блика от скулптурите на един от най- вълнуващите съвременни български скулптори - варненецът Венцислав Марков. Дали въплътена в препускащите коне или в полета на гордия орел, това е най- експлоатираната от младия творец тема. Може би защото точно на младостта е най- присъщо да издига в култ това тъй ценно човешко качество - стремежът към свобода. Още една тема, тъй актуална в тези дни...

А любовта към свободата и към свободното реене сред природата, чисто човешкото желание за сливане с нея, ще усетим в прекрасните пейзажи на млада Милена Димитрова - Лена и в известните картини с макове на турския живописец Хикмет Четинкая.

За художници като Димитър Войнов - син и София Николова красотата е тази, която ще спаси света, а нея те виждат в красотата на жената, вечната изкусителка, загадъчна и нежна, безплътна и чувствена.

В платната на двама от авторите - Николай Няголов и Цветан Казанджиев свободата ще открием в общуването с вселената и с космическите пътища на безсмъртната човешка душа.

И накрая, картините на Стефан Георгиев ни напомнят в навечерието на светлите Великденски празници, че когато всичко друго е изчерпано, когато всяка надежда е угаснала и всяка помощ е изгубена, вярата и упованието в Бога са тези, които ще ни спасят и ще ни изведат от мрака на отчаянието и страха. Възкресението на Божия син е най-светлия празник в живота на християните. Това е празник не само на вярата, това е празник на надеждата, на хуманността, на търпението, на себеотрицанието, на жертвоготовността. Все качества, които са ни нужни точно сега, в тези трудни за човечеството дни и седмици.

Стефан Георгиев - "Тайната вечеря"

Така в настоящата изложба в една част от творбите ще открием материализираните разсъждения на художниците върху болките и проблемите на съвременните общество - алчността, стремежа към фалшиви ценности, преследването на безсмислени цели, самотата и отчуждението, дистанцираността и социалната изолация. Но като противовес и контрапункт на тези теми в творбите на част от авторите ще открием претворени жизнеутвърждаващи и оптимистични теми - за любовта, близостта, за посвещаването на другия, за порива към свобода, за вярата и надеждата, за полета на въображението и стремежа към съвършенство на волния човешки дух.

Още

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

Още

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Още

Симфониета - Враца започва онлайн  излъчвания на концерти

Симфониета - Враца започва онлайн излъчвания на концерти

Още

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

"Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" ще бъдат открити на 19 май (четвъртък) - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" и ще могат да бъдат видяни там до 28 август

67,6 милиона долара за "Легнала гола жена" на Пикасо

Картината е сюрреалистично представяне на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер, която я показва като многокрако морско създание