Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Вижте виртуалната сборна изложба - живопис и скулптура от 09 април до 09 май 2020 г.

Димитър Войнов - син - "Отвори очи"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната", виртуална сборна изложба - живопис и скулптура от 09 април до 09 май 2020 г.

От 09 април 2020 Арт Галерия Ларго ще представи на вниманието на почитателите на изящното изкуство виртуална сборна изложба - живопис и скулптура "Тежестта на короната". Изложбата ще може да бъде разгледана в сайта на галерията и в профилите ни в Инстаграм и Фейсбук.

В експозицията ще видим творби на съвременни български художници - Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов - син, Елисавета Ангелова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Милена Димитрова - Лена, Николай Ангелов - Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Росен Рашев - Рошпака, Свилен Желязков, Снежина Попгенчева, София Николова, Стефан Георгиев, Татяна Харизанова, Цветан Казанджиев. В изложбата ще видим и няколко творби на обичания в България турски художник Хикмет Четинкая.

Организаторите са нарекли най-новия си проект "Тежестта на короната", търсейки пресечната точка с актуалната в последните месеци тема. Но на тях далеч не им се иска да се вписват в общата напоследък интонационна среда. В живота на човечеството има времена на благоденствие и времена на трудности и лишения. Има времена на възходи на човешкия дух и времена на падение и низост.

Докато човечеството преживява дадена криза - война, пандемия, икономическа криза, екологично или природно бедствие, излизат наяве и най-добрите и най-лошите примери на водачи, на тези, които носят "тежестта на короната".

Нерядко е нужно да изчакаме дистанцията и мерилото на времето, за да успеем да разберем дали водачите и лидерите в обществото са успели да се справят и да понесат тази тежест, казват от Галерията.

Венцислав Марков - "Полет"

Но "тежестта на короната" носи и всеки от нас, в своя по-кратък или по-дълъг живот. Изпълнен със смисъл и посветен на другите или пък изпълнен с жажда за консумация, за получаване и притежаване и посветен само на себе си - всеки прави своя избор сам. Тежестта на взетите решения не може да ни носи никой друг. Но в тежките и сюрреалистично непривични дни от последните седмици повечето хора, бедни и богати, образовани и неуки, бели и жълти, болни и здрави, всички си припомнихме една често забравяна от повечето от нас истина.

Истина, която откакто свят светува, творците се опитват непрекъснато да ни напомнят чрез своите творби - че най-важните неща не можем да си купим и че откриваме ценността им едва когато ни ги отнемат. Свободата, любовта, здравето, близостта, връзката с природата. Всичко това ние приемаме за даденост, но дали е така? Нашата увереност в собствената ни непогрешимост, нашата всесилност, измамната илюзия, че сме вечни на този свят, бяха разбити на пух и прах от един невидим враг. Враг, който ни припомни древната латинска сентенция "Memento Mori"- "Помни, че си смъртен".

Милена Димитрова - Лена - "Свобода"

Така в сегашните дни на изолация можем да спрем да бързаме и да си поглеждаме часовника. Можем да спрем да си проверяваме имейла и стената в социалната мрежа по 100 пъти на ден. Можем да изслушаме с внимание и търпение човека до нас. Можем да намерим всичкото време на света да отговорим на безбройните въпроси на малкото човече, чието ни гледа отдолу. Можем да потънем в безвремие, съзерцавайки небето, слушайки любимата музика или гледайки любимата си картина. Да потърсим обратно пътя към важните и смислени неща. Защото кризата скоро ще свърши и ние отново ще хукнем навън. И това принудително подарено ни безвремие няма да се върне никога. За жалост или за радост, смятат от Галерията.

Галерия Ларго ви предлага да прекарате част от това безценно време с картините на нашите прекрасни български художници, които с настоящата изложба ни напомнят: "помни, че си смъртен, но не забравяй и, че животът е хубав".

В част от картините на Николай Ангелов - Гари ще открием остра сатира на съвременното ни общество и на неговите "ценности". Тук е съвременната Ева, от "Новите хора", сграбчили в шепите си пакетите с материалните ценности, тук е малката кибритопродавачка от картината "Живот в длан", която крие в шепите си не огънчето на кибритената клечка, а "светлинката" от екрана на мобилния телефон.

Николай Ангелов - Гари - "Окриленото прасенце"

Картината "Купи повече, спаси света" дори не е нужно да коментираме, посланието й е повече от ясно. В творбите на неговата съпруга Елисавета Ангелова също ще открием социална сатира и обръщане към проблемите на съвремието ни - илюзорните блянове на принцесата, отправила поглед към звездите, а облечена в сиромашко кърпено одеалце или пък в пола от зелка, намек за диаметралното разминаване между възможности и желания.

Елисавета Авгелова - "Принцеса Марулка"

Чрез картините на невероятно талантливата Татяна Харизанова болезнено ще съпреживеем състоянията на човешка самота, копнежа за близост, празнотата и липсата, които понякога изпълват живота ни. Меланхолия и малко самота ще открием и в част от картините на Владимир Киров. Роденият в Ловеч художник е добре познат майстор на портретите, изпълнени с проникновен и тънък психологизъм на образите.

Татяна Харизанова - "100 слоя голота"

Самота ще открием и в някои от творбите на бургаския виртуоз Кръстьо Тодоров - Кеца, в чиито картини като че ли съзираме опустелите в момента улици на съвременния град.

Кръстьо Тодоров - Кеца - "Старият град"

На другия полюс са творбите на част от художниците. Те ни зареждат с оптимизма и убедеността на твореца, че и след най-дългата нощ идва зората, че и в най-тъжните и самотни часове за нас може би мисли някой, за нас може би тупти нечие сърце.

Картините на непоправимия оптимист и лечител на душите Росен Рашев - Рошпака ще ни усмихнат със "Слънчевото семейство на шивача", със "Закрилникът на крачещата риба" и портрета на "Две докосващи се душици". Светлите пастелни цветове, едрите, обемни фигури, изпълнени с пулсиращ живот ще ни заредят с радост и благоговение пред силата на живота.

Росен Рашев - Рошпака - "Две докосващи се душици"

Пейзажите на друг един талантлив ловчанлия - Николай Добрев, са пълни с ведрост и светлина, така характерни за него и ни напомнят, че идва лятото и то ще излекува свитите ни души и ще ни приласкае с топлината, белотата и синевата на красивото безбрежно българско море.

Николай Добрев - "Созопол"

А свободата, свободата блика от скулптурите на един от най- вълнуващите съвременни български скулптори - варненецът Венцислав Марков. Дали въплътена в препускащите коне или в полета на гордия орел, това е най- експлоатираната от младия творец тема. Може би защото точно на младостта е най- присъщо да издига в култ това тъй ценно човешко качество - стремежът към свобода. Още една тема, тъй актуална в тези дни...

А любовта към свободата и към свободното реене сред природата, чисто човешкото желание за сливане с нея, ще усетим в прекрасните пейзажи на млада Милена Димитрова - Лена и в известните картини с макове на турския живописец Хикмет Четинкая.

За художници като Димитър Войнов - син и София Николова красотата е тази, която ще спаси света, а нея те виждат в красотата на жената, вечната изкусителка, загадъчна и нежна, безплътна и чувствена.

В платната на двама от авторите - Николай Няголов и Цветан Казанджиев свободата ще открием в общуването с вселената и с космическите пътища на безсмъртната човешка душа.

И накрая, картините на Стефан Георгиев ни напомнят в навечерието на светлите Великденски празници, че когато всичко друго е изчерпано, когато всяка надежда е угаснала и всяка помощ е изгубена, вярата и упованието в Бога са тези, които ще ни спасят и ще ни изведат от мрака на отчаянието и страха. Възкресението на Божия син е най-светлия празник в живота на християните. Това е празник не само на вярата, това е празник на надеждата, на хуманността, на търпението, на себеотрицанието, на жертвоготовността. Все качества, които са ни нужни точно сега, в тези трудни за човечеството дни и седмици.

Стефан Георгиев - "Тайната вечеря"

Така в настоящата изложба в една част от творбите ще открием материализираните разсъждения на художниците върху болките и проблемите на съвременните общество - алчността, стремежа към фалшиви ценности, преследването на безсмислени цели, самотата и отчуждението, дистанцираността и социалната изолация. Но като противовес и контрапункт на тези теми в творбите на част от авторите ще открием претворени жизнеутвърждаващи и оптимистични теми - за любовта, близостта, за посвещаването на другия, за порива към свобода, за вярата и надеждата, за полета на въображението и стремежа към съвършенство на волния човешки дух.

Още

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

Още

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Още

Симфониета - Враца започва онлайн  излъчвания на концерти

Симфониета - Враца започва онлайн излъчвания на концерти

Още

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Музеят "Ван Гог" в Амстердам отбелязва 150-ата годишнина на импресионизма с ретроспективна изложба

"Да живее импресионизмът!" ще покаже най-значимите творби на френския импресионизъм от музеи и частни колекции в Нидерландия

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева