Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

ПРЕГЪРНИ ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

Пълното издание на форума за документално кино ще се проведе през септември, а предварително закупените билети и карти Master pass ще важат за новите дати на прожекциите без презаверка

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино "Мастър оф Арт" ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание от 9 до 30 април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино "Люмиер Лидл".

Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на "Мастър оф Арт", чието мото е "Прегърни изкуството".

Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tv. Общата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв.

Петото издание на "Мастър оф Арт" ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство.

Организаторът на фестивала Найо Тицин сподели, че именно изкуството ни помага в трудни моменти.

"Благодарим за разбирането и парньорството с НДК. Трябва всички с обединени усилия да намерим изход от кризата. С нашите парньори именно това правим - опитваме се да преодоляваме непредоолимото. Всеки, който в криза намери правилния път и търси нови пътища, успява", заяви той.

От началото на "Мастър оф Арт" партньор и домакин на фестивала е НДК, а на големия екран в кино "Люмиер Лидл" биват прожектирани вдъхновяващите истории на редица творци.

НДК споделяме убеждението, че спасението поединично в трудната ситуация е може би възможно, но не и отговорно, нито пък градивно и устойчиво! Трябва всички с обединени усилия, с разбиране и чуваемост да намерим решение. И от името на ръководството на НДК искам да уверя нашите партньори, че всеки един от тях е еднакво важен за нас!

С "Мастър оф Арт" НДК партнира успешно вече 5 години, заедно сме се посветили на мисията да подпомагаме развитието на изкуството във всичките му форми и ще го направим дори в извънредната ситуация, в която светът се намира в момента.", сподели председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

В онлайн брифинга се включиха още Мая Калчева - менидъжр на neterra.tv и Мария Николова - режисьор на филма "Луцифер", чиято премиера ще бъде в рамките на онлайн изданието на "Мастър оф Арт". Филмът представя едно от най-ценните произведения на изкуството, а именно картината на художника Франц фон Щук "Луцифер".

"Това, че имаме възможност да представим този филм за първи път на "Мастър оф Арт", за нас е истинска радост. Самият филм е едно изследване върху философията на идеите на символистите от тази епоха. Ние се опитваме да дадем и нашия анализ върху това произведение на изкуството от гледна точка на посланието, което носи самата картина.", коментира Мария Николова.

От своя страна Мая Калчева изрази радостта си, че въпреки трудностите на времето, любителите на изкуството ще имат възможност да се докоснат до филмите от фестивала, благодарение на платформата neterra.tv.

"Сега, като се промени ситуацията, много бързо светът започна да гледа към технологиите. Радвам се, че и филмовият свят се обръща към технологиите. Радвам се, че имаме възможност да покажем, че могат да се случват нещата въпреки затрудненията, въпреки физическата дистанцираност и да потърсим тази връзка помежду си - да споделяме общи интереси и да гледаме заедно.", заяви още тя.

Специалната селекция от филми на тазгодишното издание на "Мастър оф Арт" отново ще предложи най-доброто от документалното кино в следните области на изкуството - "Архитектура и дизайн", "Изкуство и деца", "Съвременно изкуство", "Кулинарно изкуство", "Изобразително изкуство и фотография", "Литература", "Музика и танц", "Театър и кино".

Още един филм ще бъде премиерно излъчен онлайн - "Стихията Медея" на режисьора Найо Тицин, който събира най-интересните моменти в процеса на двугодишното създаване на театралното зрелище "Медея".

Сред останалите филмови заглавия, до които ще се докоснете онлайн, са "Равновесието според Окуда", който разказва за срещата между авангарда и традицията, която се осъществява чрез Окуда, "Абстрактно изкуство: Клифърд Стил", "Разговор с Роми Шнайдер" - разказ за едно уникално и никога непубликувано интервю на Шнайдер от декември 1976 г. и много други.

Още два филма носители на голямата награда "MASTER OF ART - AURUBIS AWARD": "ОТИВАМ СИ У ДОМА - ДЖИМИ СКОТ", избран за най-добър филм на фестивала през 2017 г., и "АЗБУКАТА НА ГРИЙНАУЕЙ" на режисьорката Саския Бодеке, който беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., ще бъдат част от онлайн изданието на "Мастър оф Арт".

Самата Саския Бодеке е член на тазгодишното жури на фестивала. Носителят на наградата за най-красив филм от изданието на "Мастър оф Арт" през 2017 г. - "АЗ, КЛОД МОНЕ", също ще бъде достъпен онлайн.

Още

Три месеца кино - на една ръка разстояние и по всяко време

Три месеца кино - на една ръка разстояние и по всяко време

Предварително закупените билети на касите на Билетен център - НДК и онлайн за филмите от програмата на Master of Art ще важат без презаверка за новите дати на прожекциите на съответните филми. Същото ще важи и за продадените MASTER PASS, които ще са валидни без презаверка за всички прожекции в кино "Люмиер Лидл" и през новия период на фестивала.

Филмовият Фестивал Master of Art се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация "Master of Art" със финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична Община, на Фондация "Америка за България" и на Националния Филмов Център.

Новите дати на прожекциите и цялата програма ще бъдат обявени на ndk.bg, masterofartfilmfestival.com, както и на Фейсбук страниците на фестивала и НДК.

Цялата програма на онлайн изданието на фестивала следете на сайта neterra.tv и във Фейсбук страницата на Филмовия Фестивал Master of Art.

Програмата с пълния списък от филми може да изтеглите от ТУК

Повече за Neterra.TV:

Neterra.TV е онлайн платформа с телевизия за българи в чужбина. Тя предоставя на нашите сънародници в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Отделно от това Neterra.TV разполага с обособена секция, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми.

Още

София Филм Фест с онлайн дневник

София Филм Фест с онлайн дневник

Още

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

София Филм Фест продължава с онлайн дневника си

Още

Пътувайте назад във времето с шест завладяващи документални филма

Пътувайте назад във времето с шест завладяващи документални филма

Още

Възможни светове: В какви ще се превърнем в далечното бъдеще

Възможни светове: В какви ще се превърнем в далечното бъдеще

Още

Фантастични светове, в които да се пренесем, докато сме вкъщи

Фантастични светове, в които да се пренесем, докато сме вкъщи

Още

Трилърът "Ръката на Ла Гардуня" дебютира по Epic Drama на 16 април, Велики четвъртък

Трилърът "Ръката на Ла Гардуня" дебютира по Epic Drama на 16 април, Велики четвъртък

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Загадъчна лаборатория в Париж кара произведенията на изкуството да говорят

Строго охраняваният Център за изследване и реставрация на музеите на Франция (C2RMF) се намира под градините Тюйлери в Париж, зад блиндирана врата на 17 метра под земята и се простира на площ от 5900 квадратни метра

"Не казвай сбогом тази нощ" - Орлин Горанов с нова песен и видео към нея

Режисьорът на видеото Jeason Brad Lewis е избрал актрисата и модел Диляна Попова в ролята на Мечтанието

Йълдъз Ибрахимова в концерт "Балканика" - неповторимо музикално пътешествие из ритмите на балканския фолклор

На 12 юни в зала "България" ще звучат популярни песни от българския, сръбския, турския и румънския фолклор в шеметна симфонична обработка

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Калин Врачански: Лесното те прави по-слаб

"Провалът може да бъде градивен и така трябва да го мислиш", категоричен е актьорът

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Виж всички

Календар