Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

ПУЛСИРАЩИ КАТО СЪРЦЕТО

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Изложбата - живопис може да се види от 3 - 22 юни 2021 г., откриване - четвъртък, 03.06.2021 г., 18:30 часа

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия Ларго представя Илия Желев, изложба - живопис от 3 до 22 юни 2021 г.

Откриване - четвъртък, 3 юни 2021 г., 18:30 часа

От 3 юни 2021 година галерия Ларго за четвърти път ще представи обичания пловдивски автор Илия Желев. След самостоятелните му изложби в "Ларго" през 2008-ма, 2013-та и 2019-та година и съвместната му изява с Недко Итинов през 2009-та, пловдивчанинът отново ще зарадва варненската публика и своите почитатели с най-новите си картини.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Илия е един от най-добре представените в чужбина съвременни български художници. Изложбите му зад граница сумарно са повече от тези на родна земя. Защо е така? Кое е това, което кара галеристи, изкуствоведи, колекционери в Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург, да го ценят, търсят и купуват, независимо, че идва от малка България, почти липсваща на картата на съвременното европейско изкуство? Загадката може да бъде разрешена бързо, ако се докоснем до човека Илия Желев, до художника Желев и до картините му.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Човекът е бърз и динамичен, отговорен и коректен, работохолик и взискателен към себе си и работата си - типичен западноевропеец по манталитет и характер. Художникът е енергичен и експлозивен, търсещ и експериментиращ, вдъхновяващ и всеки път различен.

Картините му са колоритни и със смели цветови контрасти, интимни и приласкаващи като прегръдка на близък човек, ритмични и пулсиращи като сърцето, космополитни, но и свързани с родната му земя.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Илия е обичан от публиката заради своята способност да се променя, да се развива и да изненадва. В последните години той с невероятно майсторство развива своя цикъл от творби, създадени като дигитална фото мозайка, състояща се от хиляди малки изображения, които специално е подбрал по теми, цветове и форми. Тези мини изображения той подрежда едно до друго, колажира, обработва, отпечатва и накрая рисува върху платното, нанасяйки петна и мазки върху творбата, давайки й живот и душа.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Темите са забързаните улици на големия град, пулсациите на ежедневието, известните хора на изкуството, станали идоли на поколения. Модерни, с експериментаторски дух, тези мозайки търсят у зрителя връзката му със света, неговата склонност да се променя, да се съизмерва с другите и да печели от това.

За първи път варненската публика видя творби от този цикъл в изложбата на Илия Желев "I love New York" в галерия "Ларго" през 2019-та. И в настоящата експозиция ще бъдат включени творби от серията, посветени на Нюйоркските улици, небостъргачите на Манхатън и реалиите на големия град.

Разбира се, няма да останат разочаровани и почитателите на пловдивчанина, които обичат неговите традиционни композиции, знакови за творчеството му, състоящи се от многобройни миниатюри, хармонично обединени в едно цяло. В тях често е закодирано коренчето българщина, което Илия никога не забравя и винаги подчертава при своите изяви в странство.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Така в картините зрителят ще открие колоритните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ ярките багри на българските шевици, нежно- зеленото на нашите планини‚ огнено-златното на нашите поля, безбрежно-синьото на нашето родно море, белите кейове, малките деца, яхнали велосипеди, къщурките от спомените ни. Уютно се чувства зрителят в картините на Илия Желев, все едно е попаднал в света на своето детство, толкова топло и интимно, че чак те хваща за гърлото и една сълза трепти, готова да се отрони за миг и да прогори следа в душата ни.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 03 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 22 юни. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията .

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

За художника:

Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 1987 год. Илия има повече от 90 самостоятелни изложби, като повече от три четвърти от тези участия са в изложби в чужбина - Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Турция, Люксембург, Франция, Италия. От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе в Мюнхен.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

От 2006 година престижната немска верига галерии Менсинг представя ежегодно Илия Желев в своите изложбени пространства в най-големите немски градове - Берлин, Хановер, Дюселдорф, Хамбург, Франкфурт, Баден-Баден и др. Kартини на Желев са притежание на НХГ София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксембург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел. Илия Желев има три самостоятелни изложби-живопис в Арт Галерия Ларго (2008 г.), (2013 г.) и " I love NY " (2019). Живее и работи в Пловдив.

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя  "Тежестта на короната"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Още

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

Още

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

Още

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Още

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Още

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" -  Галерия "Париж"

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" - Галерия "Париж"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Синтезирани пространства" в девет живописни платна на Васил Василев-Васо

Изложбата е в Галерия [a]cube contemporary от 19-ти юни до 7-ми юли 2021

Динамика, цветове и усещания: "Градът" в най-новата изложба на Стилияна Узунова

Спомени от лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини ще се преплетат в новата история на художничката, която ще бъде представена в галерия "Астри" от 17 юни

Изложба проследява връзката между Пикасо и комикса

Сред изложените творби са скицници, скици и карикатури на Пабло Пикасо, вдъхновени от комиксите

Напечатай си изкуство

"Проектът "Печатай с мен" е особено ценен за популяризирането на техниката на ситопечата сред художници и публика

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Изложбата можем да видим от 15 юни до 3 юли 2021 г.

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински - специален гост на OPERA OPEN 2021

Творби на художника ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "Дон Жуан" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20-ти август