Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

ПУЛСИРАЩИ КАТО СЪРЦЕТО

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Изложбата - живопис може да се види от 3 - 22 юни 2021 г., откриване - четвъртък, 03.06.2021 г., 18:30 часа

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия Ларго представя Илия Желев, изложба - живопис от 3 до 22 юни 2021 г.

Откриване - четвъртък, 3 юни 2021 г., 18:30 часа

От 3 юни 2021 година галерия Ларго за четвърти път ще представи обичания пловдивски автор Илия Желев. След самостоятелните му изложби в "Ларго" през 2008-ма, 2013-та и 2019-та година и съвместната му изява с Недко Итинов през 2009-та, пловдивчанинът отново ще зарадва варненската публика и своите почитатели с най-новите си картини.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Илия е един от най-добре представените в чужбина съвременни български художници. Изложбите му зад граница сумарно са повече от тези на родна земя. Защо е така? Кое е това, което кара галеристи, изкуствоведи, колекционери в Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург, да го ценят, търсят и купуват, независимо, че идва от малка България, почти липсваща на картата на съвременното европейско изкуство? Загадката може да бъде разрешена бързо, ако се докоснем до човека Илия Желев, до художника Желев и до картините му.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Човекът е бърз и динамичен, отговорен и коректен, работохолик и взискателен към себе си и работата си - типичен западноевропеец по манталитет и характер. Художникът е енергичен и експлозивен, търсещ и експериментиращ, вдъхновяващ и всеки път различен.

Картините му са колоритни и със смели цветови контрасти, интимни и приласкаващи като прегръдка на близък човек, ритмични и пулсиращи като сърцето, космополитни, но и свързани с родната му земя.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Илия е обичан от публиката заради своята способност да се променя, да се развива и да изненадва. В последните години той с невероятно майсторство развива своя цикъл от творби, създадени като дигитална фото мозайка, състояща се от хиляди малки изображения, които специално е подбрал по теми, цветове и форми. Тези мини изображения той подрежда едно до друго, колажира, обработва, отпечатва и накрая рисува върху платното, нанасяйки петна и мазки върху творбата, давайки й живот и душа.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

Темите са забързаните улици на големия град, пулсациите на ежедневието, известните хора на изкуството, станали идоли на поколения. Модерни, с експериментаторски дух, тези мозайки търсят у зрителя връзката му със света, неговата склонност да се променя, да се съизмерва с другите и да печели от това.

За първи път варненската публика видя творби от този цикъл в изложбата на Илия Желев "I love New York" в галерия "Ларго" през 2019-та. И в настоящата експозиция ще бъдат включени творби от серията, посветени на Нюйоркските улици, небостъргачите на Манхатън и реалиите на големия град.

Разбира се, няма да останат разочаровани и почитателите на пловдивчанина, които обичат неговите традиционни композиции, знакови за творчеството му, състоящи се от многобройни миниатюри, хармонично обединени в едно цяло. В тях често е закодирано коренчето българщина, което Илия никога не забравя и винаги подчертава при своите изяви в странство.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Така в картините зрителят ще открие колоритните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ ярките багри на българските шевици, нежно- зеленото на нашите планини‚ огнено-златното на нашите поля, безбрежно-синьото на нашето родно море, белите кейове, малките деца, яхнали велосипеди, къщурките от спомените ни. Уютно се чувства зрителят в картините на Илия Желев, все едно е попаднал в света на своето детство, толкова топло и интимно, че чак те хваща за гърлото и една сълза трепти, готова да се отрони за миг и да прогори следа в душата ни.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 03 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 22 юни. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията .

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

За художника:

Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 1987 год. Илия има повече от 90 самостоятелни изложби, като повече от три четвърти от тези участия са в изложби в чужбина - Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Турция, Люксембург, Франция, Италия. От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе в Мюнхен.

Автор: Илия Желев (Източник: Галерия "Ларго")

От 2006 година престижната немска верига галерии Менсинг представя ежегодно Илия Желев в своите изложбени пространства в най-големите немски градове - Берлин, Хановер, Дюселдорф, Хамбург, Франкфурт, Баден-Баден и др. Kартини на Желев са притежание на НХГ София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксембург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел. Илия Желев има три самостоятелни изложби-живопис в Арт Галерия Ларго (2008 г.), (2013 г.) и " I love NY " (2019). Живее и работи в Пловдив.

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя  "Тежестта на короната"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Още

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

Още

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

Още

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Още

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Галерия "Леседра" празнува 30-годишен юбилей

Още

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" -  Галерия "Париж"

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" - Галерия "Париж"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април

За рибарски мрежи, слънце и луна: "Морски притчи" от Светлин Ненов

Изложба живопис от 16 март до 4 април 2023 в Арт галерия "Ларго"

Центърът "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за бъдещ музей

Парижкият Център "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за партньорство за създаването на бъдещ музей на съвременното изкуство, посветен на художници от арабския свят

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

Изложбата живопис е от 13 март 2023 до 5 април 2023 г.

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Своите мотиви художникът намира в нюйоркската бохема и в ландшафта на Мейн, където има лятна къща и рисува сюжети от околността

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц

Представени са само актови творби, посетителят може да проследи различни моменти от историята на актовата живопис, да види и актуалността на живописта.