Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

ОСТРОВЪТ В МЕН

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Изложбата е от 22 юли до 10 август 2021 г.

Автор: Александър Димитров, "Шепот" (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия "Ларго" представя Александър Димитров и "Песен на саламандър", изложба - живопис със специалното участие на Симеон Димитров от 22 юли до 10 август 2021 г.

Откриване - четвъртък, 22 юли 2021 г., 18:30 часа

(Източник: Галерия "Ларго")

На 22 юли 2021 година в Арт Галерия "Ларго" ще се открие самостоятелна изложба на един от любимите автори на галерията - пловдивския художник Александър Димитров. В експозицията, която носи името "Песен на саламандър", специално участие имат и няколко живописни творби на неговия баща Симеон Димитров.

Александър е редовен участник в сборните експозиции на галерията, има три самостоятелни изложби в "Ларго" и една съвместна с друг пловдивски художник и негов добър приятел - Юлий Шумарев. През 2015-та година той се представи във Варна с проекта "СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА" - съвместна изява с пловдивската цигуларка Даниела Щерева. През 2018-та година Александър беше отличен с приза "Художник на десетилетието на Галерия Ларго 2008 - 2018" на празненството по повод 10-тата годишнината на галерията.

Автор: Александър Димитров, "Тя, вдъхновение" (Източник: Галерия "Ларго")

В настоящата експозиция са включени само нови творби на пловдивчанина, специално рисувани за пространството на галерия "Ларго". В картините ще видим разпознаваемия стил на Сашо, типичния за него колорит, познати мотиви и елементи. Отново ще има картини, преливащи от сложност в колорита, композицията и изпълнението.

Още

Арт Галерия Ларго представя  "Тежестта на короната"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Отново ще открием любимите му сюжети с птици, които за Александър като че ли са връзката ни с един невидим свят, в който живеят душите на любимите ни хора. В новите творби обаче има и някои нови моменти и това е съвсем естествено за всеки добър художник, който има непрекъсната вътрешна потребност да се развива и променя. Един от тези нови моменти е мостът, който пловдивчанинът съвсем умишлено и осъзнато хвърля между картините си от последните 10-15 години и картините, които е рисувал в началото на творческия си път като току-що дипломирал се художник.

Автор: Александър Димитров, "Шепот на криле" 2 (Източник: Галерия "Ларго")

Няколко от тези картини показахме в галерия "Ларго" при последната изложба на Александър "Къде отиват мечтите" през 2019-та. Този мост, тази връзка във времето, особено добре могат да се видят в титулната картина от изложбата "Песен на саламандър". Има една мистичност, една разлята и разширяваща се извън платното абстракция, една игра на петната, тоновете, създаваща чувство за свобода.

В същия момент има и фигуралност, заключаваща се в характерната за пловдивчанина женска фигура, лека, изящна, винаги като че ли носеща се във въздуха, символизираща любовта и вечността. Тази интересна симбиоза между абстрактното и фигуратива ще ни покаже една предизвикателна борба между младия и зрелия Александър.

Друг интересен и нов момент в картините е развитието на техниката на художника, който в някои от новите си творби - "Лодка за ангели", "Шепот на криле", е вплел сребърно или златно фолио, обогатявайки живописната плоскост по нов начин. Сребърния фон е символ на богатството на човешката душа, а златния фон символизира необятния свят отвъд, светът на незримото.

Автор: Александър Димитров, "Пейзаж с църква" (Източник: Галерия "Ларго")

В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър винаги създава и включва по една творба, особено специална за него, рисувана обикновено по няколко месеца, винаги и задължително с много сложна и богата композиция, пълна с човешки фигури и стотици изображения на птици. Най-често картината се нарича "Островът в мен" и една от творбите в настоящата изложба не прави изключение.

Автор: Симеон Димитров, "Марица" (Източник: Галерия "Ларго")

Запитан защо винаги се връща към тази тема и сюжет, художникът сподели, че чрез картините от тази серия иска да изрази вярата си в човешките общности. В това, че всички ние сме свързани помежду си, че вървим заедно напред, всеки по своята нелека пътека, но заедно. Дори и когато сме сами на своя "остров вътре в нас", ние, хората, сме една общност, която ни дава сили и смисъл да продължим напред.

Автор: Александър Димитров, "Островът в мен" (Източник: Галерия "Ларго")

В настоящата изложба специално участие имат картините на бащата на художника - Симеон Димитров. Юрист по образование, работил цял живот в системата на прокуратурата, тук той е представен с 5 свои младежки работи, създадени в периода 1957 - 1967-а години, когато той активно рисува и участва в изложби както в България, така и в чужбина. Чрез участието на картините му в изложбата Александър като че ли води един вътрешен диалог със себе си, съизмерва се с баща си, самоук художник, но видно изключително талантлив и самобитен.

Още

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Духовната връзка между баща и син е била много силна през годините, двамата са имали обща страст към изкуството, споделянето и разговорите между двамата са били като жалони, определящи някои от търсенията и посоките на младия Александър. И обратното, влиянието на сина, реализиран художник с ярко изявен талант, върху живота на бащата в периода, когато той вече е приключил своята кариера, може би помага Симеон Димитров отново да хване четката и боите и след 40 години прекъсване да започне пак да рисува. От тези сложни и незрими отношения изкристализира заглавието на изложбата "Песен на саламандър".

Автор: Симеон Димитров, "Бачковски манастир"

Саламандърът е митично животно, което живее в пламъка и нощно същество, което води самотен начин на живот. Всеки творец се стреми по различен начин към изкуството, търси истината за себе си най-често в самота. А стремежът на художника към неговата истина много често го кара да гори в своето изкуство.

Автор: Александър Димитров, "Лодка за ангели" (Източник: Галерия "Ларго")

В контекста на размислите за своята изложба Александър споделя, че колкото труден е бил пътя на баща му, толкова е труден и неговия. Но всеки сам е трябвало и трябва да преодолява трудностите, защото чрез трудностите ни е дадено да се опитаме да достигнем съвършенството.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 22 юли 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 10 август. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя български класици

Арт Галерия Ларго представя български класици

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в САЩ събира известни картини на Клод Моне и Джоан Мичъл

"Моне/Мичъл: Живопис на френския пейзаж" ще бъде открита в понеделник в Музея на изкуствата в Сейнт Луис, щата Мисури, където творбите на двамата майстори на XX век ще бъдат изложени до 25 юни

Кокимото с изкуство срещу смъртта (видео)

С новата си изложба "Memento Mori" артистът ни напомня, че сме смъртни през произведения на изкуството, в които водещо е чувството за хумор

Печатна грешка в книгата на Аза

Изложбата е от 24 март до 11 април 2023 в Галерия КО-ОП

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

От сдружението "Куберовъ воинъ" призоваха държавата да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп и тя да стане музей