Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

НЕЖНИ И КАТЕГОРИЧНИ

"Нежни отрязъци" - 6 дами представят своите творби в Музей-галерия "Анел"

Част от проекта "Жените в изкуството" - от 4 до 30 март 2021 г.

Из залите на Музей-галерия "Анел" (Източник: Музей-галерия "Анел")

Изложбата "Нежни отрязъци" можем да видим от 4 до 30 март 2021 г. в Музей-галерия "Анел".

Вернисаж: 4 март, 17.30 - 20.30 ч. Куратор: д-р Райна Дамяни

Изложбата "Нежни отрязъци" е част от проекта "Жените в изкуството", който стартира в Музей-галерия "Анел" през февруари с изложба на Анжела Минкова-Габриел. Сред атмосфера, в която греят образци на най-големите български художници и скулптори, шест съвременни художнички ще имат уникалната възможност да предложат на публиката най-доброто от творчеството си.

В "Нежни отрязъци" участват Албена Щениовска-Еглофф, Елица Матеева-Паскинс, Десислава Денева-De.De, Цветелина Русалиева, Анжела Минкова-Габриел и Райна Стоймирова. Повечето от техните творби са нови и разработени в унисон с темата.

Авторките рисуват независимо една от друга, с различни похвати и техники. Обединява ги основно живописта като изразно средство, призвание и професия.

Кураторът д-р Райна Дамяни не цели да ги събере в техните художествени различия, а да ги освети като детайли на фона на общото. "Нежните отрязъци" не е особено сложна метафора, напротив, темата е по-скоро видима за очите, сетивата, отколкото подложена на философски и естетически анализи.

Още

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

В експозицията могат да бъдат видени 37 платна, пренасящи ни през брегове, хоризонти, светове на и под морското равнище, пейзажи, наситени с цветове, цветя, емоции, отрязъци живот. Картините образуват свое собствено вътрешно пространство, с ярки и чувствителни примери за абстракция, експресивност, импресия, магически реализъм; композиции, в които зрителят ще открие и човешката фигура, изведена като "нежен отрязък" в живописното битие на художника.

Из залите на Музей-галерия "Анел" (Източник: Музей-галерия "Анел")

Ето какво споделя Елица Матеева-Паскинс за времето на творческия процес:

"Нежни" е леко подвеждащо понятие предвид силата и категоричността, които излъчват творбите. Дори привидно нежното женско пипане крие зад себе си мощен заряд от характер и добре защитена индентичност. Винаги има риск при събиране на толкова автори заедно: опасения за разнопосочност или стилови различия.

Тук обаче различията са в услуга и подкрепа на изложбата, идеята и за индивидуално обозначаване по пътя към общия хоризонт в крайна сметка. Понякога обвит в мъгла, понякога чист - хоризонтът е един.

Творбите са "отрязъци" от изкуството на всяка една от художничките, носещи техните емоции, мислене и мироглед. Жалони по избраните лични коловози, криволичещи пътеки или бързоскоростни магистрали. Всеки е отвоювал, изстрадал, живял своя път. Убежната точка е безкрайност, където живее изкуството - такова, към каквото се стремим".

Шестте дами са учили и завършили при именити художници и педагози. Албена, Елица и Райна - при Николай Майсторов и Долорес Дилова в Първа частна академия "Жул Паскин". Десислава Денева е завършила стенопис в НХА и притежава богато творческо портфолио. Анжела е живописец и скулптор, завършила е специалност "Илюстрация" при Христо Нейков и специалност "Оформление на книгата" при Владимир Паскалев.

Цветелина Русалиева е професионален моден конструктор и дизайнер, за нея живописта е наистина нежен отрязък от действителността. Тя е създател и арт мениджър на "Галерия за съвременно изкуство" - София, Арена ди Сердика, както и на Българската галерия за съвременно изкуство в Рим - "Galleria della Luce di Roma".

Освен произведения на живописта, почти всички авторки създават и бутикови модели: Албена - дрехи и аксесоари, Елица - пластични композиции и сувенири от природни и естествени материали, Цветелина - бижута в няколко разновидности, Анжела - ебру (рисуване върху вода), малки пластики, експерименти в много посоки. Техните таланти в приложните изкуства не се смесват с търсенията им на живописки със запазени места в съвременното изкуство.

Още

Значими жени в историята - от Братислава до Русе

Значими жени в историята - от Братислава до Русе

Още

"От градините на императора" на Андрей Янев в галерия "Контраст"

"От градините на императора" на Андрей Янев в галерия "Контраст"

Още

Автопортрети в женски род в Галерия  "Стубел"

Автопортрети в женски род в Галерия "Стубел"

Още

"Духовните картини" на Атанас Парушев - в Националната галерия

"Духовните картини" на Атанас Парушев - в Националната галерия

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Художникът Диан Костов откри грандиозна изложба в най-голямата базилика в Брюксел

"Кръстопът - цената на избора" кани посетителите да изследват и преживеят вековната традиция на иконописта по нов, модерен начин и предизвика силен интерес сред българската общност в Брюксел и местната културна общественост

Трудът - най-важната тема в социалистическото изкуство

Музеят на изкуството от периода на социализма представя изложбата "ТРУДЪТ. Когато се наливаха основите". Вернисаж на 20 юни, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа

Музеят H'ART в Амстердам отваря врати с голяма изложба на Кандински

Експозицията включва над 60 произведения на пионера на абстрактното изкуство

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих изтегля от експозиция картини, конфискувани от нацисти

Решението е взето след преоценка на колекцията, която е направена заради публикуването на нови международни препоръки за реституция на заграбени по време на Втората световна война произведения

"30 години оптимизъм" - гостуваща изложба на Лиза Мари Шмит и Александру Михай Будеш

В нея артистите рефлектират върху падането на комунизма в Румъния, продуктовия имидж на Майкъл Джексън и капитализма с две лица.