Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

В ТРИИЗМЕРНОТО ПРОСТРАНСТВО

Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

Събитието е от 15 декември 2021 до 10 януари 2022 г.

Източник: Арт Галерия "Ларго"

Арт Галерия Ларго и Почетното Консулство на Италия във Варна представят самостоятелна изложба-графика с добавена реалност на

СВЕТОСЛАВ КОСЕВ "Божествена комедия" със специалното участие на СИМЕОН ЖЕЛЕВ (калиграфия и ръчно изработени книги) АТАНАС МАРКОВ (приложение за добавена реалност)

От 15 декември 2021 до 10 януари 2022 г.

Откриване - сряда, 15 декември 2021 г., 18:00 часа

На 15-ти декември 2021 от 18 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата-графика с добавена реалност "Божествена комедия" на търновския художник Светослав Косев. Събитието се реализира под патронажа на г-н Антонио Таркуинио, Почетен Консул на Република Италия във Варна и с финансовата подкрепа на Студио за игри Зариба. С изложбата в галерия Ларго ще бъде отбелязана годината на Данте.

Още

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

През 2021-ва година се навършват 700 години от смъртта на италианския поет Данте Алегиери и годишнината се отбелязва с различни културни събития не само в неговата родина, но и по цял свят. Експозицията в галерия Ларго ще представи графики, вдъхновени от безсмъртната творба на Данте "Божествена Комедия". Включени са 16 литографии, осем от които са посветени на песни от "Ад", пет на "Чистилище" и три на "Рай".

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Особеното в настоящата изложба е, че напускаме зоната на двуизмерното и преминаваме в триизмерното пространство. На практика всяка от творбите има две състояния - реално, което зрителите ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално - което ще могат да видят чрез специално приложение през своите телефони или таблети. Това става възможно, благодарение на колаборацията на автора с двама негови колеги - Атанас Марков и Симеон Желев.

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Тримата създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства. Светослав Косев е двигател на артистичната, концептуалната и визуална част на проектите, техническата и технологичната част е поета от Атанас Марков, който е автор и на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите. Третият член на групата Симеон Желев разработва калиграфията, като неговата работа зрителите ще могат да видят в творбите от цикъла "Божествена комедия".

За настоящия проект Светослав Косев споделя:

"Това са творби с добавена или обогатена реалност (Augmented reality AR). Това е още един начин да бъде надграден моделът на възприемане на едно графично изображение, което така или иначе има самостоятелно естетическо присъствие в експозиционната площ, с допълнителни композиционни елементи.

Възможностите, които тази технология разкрива пред визуалните изкуства, дават нова насока в тяхното развитие и смятам, че добавената реалност може да промени облика на класическите художествени форми.

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Реших да доразвия тази идея и да съчетая две напълно противоположни на пръв поглед изразни средства. Едното от тях е базирано на класическата графична техника "литография", а другото на съвременната триизмерна графика. Симпатиите ми към литографията се базират на завършеното ми образование със специалност графика. Триизмерната графика е нещо, с което се занимавам от дипломирането си в университета. Тя представлявала интерес за мен още от възникването си. По този начин се зароди идеята за вплитане на няколко изразни средства в един общ проект, обединен от литературата.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

За основа на творбите са използвани, моделирани в софтуер за триизмерна графика обекти и персонажи. В графичните отпечатъци са вплетени стихове от литературните произведения, които те илюстрират. Тъй като моделите, които са включени в двуизмерните графични отпечатъци всъщност са триизмерно моделирани обекти, това позволява третирането им и по чисто електронен способ.

По този начин едно и също произведение е представено по няколко коренно различни начина. Това позволява на наблюдателя да получи различно впечатление за един и същи обект в различна визуална форма."

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

В изложбата естетическите въздействия върху зрителя ще идват от няколко посоки. Всяка от избраните шестнайсет песни от поемата на великия Данте, които са вдъхновили Косев, той е интерпретирал върху графичния лист със средствата на класическата графика. Ще открием интерпретирани образа на дявола, на любовта в Песен 21, на светлината и надеждата в Песен 20. Но всеки един от образите е представен и във виртуална сцена, което дава възможност за добиване на различно въздействие. Така сюжетът не само се развива и дообогатява, но и създава у зрителя пълнокръвно усещане за присъствие на героите от творбите толкова близо, че сякаш могат да бъдат докоснати.

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Добавената реалност в графиките на Светослав Косев може да бъде видяна и на екраните на компютъра от всеки, който изтегли на своя телефон приложението, създадено от Атанас Марков от тук: http://www.co-interaction.com/co-interaction/app/ и сканира чрез него снимките на творбите в сайта на Арт Галерия Ларго. Очакваме ви на откриването с участието на тримата артисти на 15 декември 2021 от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Студио за игри Зариба, гейминг разработчик със световна репутация и продължава до 10 януари 2022.

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Повече за авторите:

Светослав Косев е завършил средното си образование в Средно специално художествено училище по Приложни Изкуства в гр. Троян - специалност керамика, през 1991 година. През 1998 година се дипломира от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий със специалност "Графика" в класа на проф. Христо Нейков. През 2002 година започва работа във ВТУ като редовен преподавател, а през 2019 година става Декан на Факултета по изобразителни изкуства. Работи в областта на тримерната графика, графичния дизайн, плаката, живописта, витража, пространственото оформление и всички съвременни форми на визуалното изкуство.

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

Участва редовно в общи художествени изложби, биеналета и триеналета в различни области на изкуството, някои от които: Международно триенале на плаката - Лахти, Финландия (2003), "АртРозалиада" - Изложба на преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство - Велико Търново (2012 - 2019), Есенен салон на Великотърновските художници- Велико Търново (2004 - 2019), II издание на Национална изложба "Графичен форум" - Стара Загора (2019), Триенале за съвременно изкуство "Велико Търново - пространство за вдъхновение" (2020) и др. Носител е на Награда за компютърна графика в раздел "Абстракция" - Х-ти конкурс на Corel draw, Канада (2000) и Награда на Община Велико Търново в Национална изложба на художниците - педагози, В.Търново - (2009). Живее и работи във Велико Търново.

Светослав Косев (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Атанас Марков е роден на 12 март 1976 година. Завършил е Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2000 година със специалност "Информатика", а през 2016 година получава докторска степен със специалност Изкуствознание и изобразително изкуство-Графичен дизайн и визуални комуникации.

От 2009 година работи като преподавател във ВТУ по компютърна графика, мултимедийни технологии и фотография. Има множество участия в сборни и конкурсни изложби в страната и в чужбина, някои от които: "Интерактивен Графичен Форум" (ИГФ) - Велико Търново (2000), Проект "Трансформацията" - изложбени зали "Рафаел Михаилов" - Велико Търново (2006), Визуален проект "Черно в черно" (Троян, Велико Търново, София) - Куратор: Антоанета Илчева (2007), Арт-клуб "Апостроф" - Дома на хумора и сатирата - Габрово (2008), "Преподаватели и студенти" - ВИВАКОМ АРТ ХОЛ, София (2014), Дигиталната инсталация "Интерактивно-генеративни формации" - 8.12.2017, Музей "Дом на хумора и сатирата", Габрово (2017), The International Competition Constantine the Great, Faculty of Arts of the University of Niš, Serbia (2019, 2021) и др. Живее и работи във Велико Търново.

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Симеон Желев е роден на 07.10.1992 г. в гр. Попово. Завършва бакалавърска степен със специалност - Графичен дизайн и визуални комуникации във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2015 г. и магистърска - Графичен дизайн и визуални комуникации през 2016 г. в същия университет. Защитава успешно своя дисертационен труд на тема "Графити изкуството и социализация на калиграфията в края на XX и началото на XXI век" през 2020 г. към катедра Графичен дизайн и визуални комуникации, ФИИ към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

По настоящем е асистент към катедра Графичен дизайн и визуални комуникации, ФИИ към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Реализира множество участия в национални и международни изложби и кураторски проекти, някои от които: Участие в арт фестивал ON!FEST, София, Интер Експо Център (2017), Участие в международна изложба Final Show 2, Лодз, Полша (2017), Колективна изложба "Буквите Говорят" заедно с Петър и Полита Караилиеви-галерия Дориан, гр. Плевен (2018),

Източник: Арт Галерия "Ларго"

Участие в изложба "Кирилица - графити азбука от А до Я", Галерия Gifted, София (2019), участие в младежка изложба "Продължавай/Go ahead", Изложбени зали "Рафаел Михайлов", гр. Велико Търново (2019, 2021), участие в международен стрийт арт пленер "Цветен град" (Colourful sity) в гр. Кешан, Турция (2020), Авторска изложба и ателие за ръчно правени книги, Културен фестивал "Реката", Художествена галерия Николай Павлович, гр. Свищов (2021) и др.

Отличен е с Награда за творчески постижения в изложба "АртРозалиада" 2018; Второ място в Националните фантастични награди 2016, раздел Любим комикс за 2015 г.; Първо място в категория "Калиграфия" и второ място в категория "Акцедентен шрифт" в международната изложба- състезание за шрифт и калиграфия "Панграм- 2016", Харков, Украйна. Живее и работи във Велико Търново.

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

Арт Галерия Ларго представя  "Тежестта на короната"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Още

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Лятно варненско - любими художници в Галерия Ларго

Още

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

Арт Галерия Ларго представя "Малка лятна музика по Ларгото“

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"

Показаха откраднатата картина на Ван Гог, върната в торба на ИКЕА

По "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." още личат драскотини от кражбата и лошото съхранение

Антоанета Куик и Себастиян Куик представят първата си съвместна изложба в София

"Себастиян и Антоанета вдъхват нов живот на изоставени антики, намерени животински и природни елементи и захвърлени органични материали, като ги реставрират, преобразуват, реконструират и преосмислят